Medimagazin logo

Yaygın antibiyotik, solunum yolu viral enfeksiyonlarıyla mücadelede yardımcı olabilir

Yale araştırmacıları tarafından yürütülen bir çalışma, yaygın olarak bulunan bir antibiyotiğin COVID-19 ve grip de dahil olmak üzere solunum yolu viral enfeksiyonlarını önlemenin ve tedavi etmenin anahtarı olabileceğini öne sürüyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Yaygın antibiyotik, solunum yolu viral enfeksiyonlarıyla mücadelede yardımcı olabilir
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Yale'den Akiko Iwasaki ve eski Yale araştırmacısı Charles Dela Cruz liderliğindeki bir araştırma ekibi, solunum yolu viral enfeksiyonlarıyla mücadelede yaygın bir antibiyotiğin potansiyelini ortaya koyarak önemli bir buluşa imza attı. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan çalışma, jenerik bir antibiyotik olan neomisinin burun yolu ile verildiğinde bu tür enfeksiyonları önleme veya tedavi etmedeki etkinliğini vurguluyor.

Nazal uygulamaya odaklanıyor

Geleneksel olarak, solunum yolu viral enfeksiyonlarına yönelik tedaviler, mevcut enfeksiyonların ilerlemesini hedefleyen intravenöz veya oral dağıtım yöntemlerine odaklanır.  Yale liderliğindeki araştırma, enfeksiyonları tırmanmadan önce potansiyel olarak durdurabilecek, nazal uygulamaya odaklanan yeni bir yaklaşım öneriyor.

Çalışmanın eş kıdemli yazarı Akiko Iwasaki, neomisinin insan vücudunda antiviral bir tepkiyi tetikleme yeteneğine dikkat çekerek keşiften duyduğu heyecanı dile getirdi. Antibiyotik, burun pasajlarında interferonla uyarılan genleri (ISG'ler) uyararak, vücudun viral saldırılara karşı savunmasını etkili bir şekilde güçlendirdi.

“Çalışmamız, hayvan modellerinde neomisinin viral hastalıklara karşı hem önleyici hem de tedavi edici etkilerini desteklemekte ve enfeksiyon ve bulaşmanın etkili bir şekilde engellendiğini göstermektedir” diyen Iwasaki, bulguların geniş uygulanabilirliğinin altını çizdi.

Viral yayılmayı azalttı

Araştırmacılar, hayvan modellerini ve insan gönüllüleri içeren bir dizi deney aracılığıyla, intranazal neomisinin SARS-CoV-2 ve influenza A dahil olmak üzere çeşitli solunum virüsleriyle mücadelede etkinliğini gösterdi. Ayrıca intranazal neomisin tedavisi, hamsterlerde SARS-CoV-2'nin bulaşmasını önemli ölçüde azaltarak viral yayılmayı azaltma potansiyelini ortaya koydu.

Eski Yale araştırmacısı Charles Dela Cruz, intranazal yaklaşımın antiviral bağışıklığı uyarmadaki etkinliğini değerlendirmek için hayvan modellerinden elde edilen iç görüleri insan değerlendirmeleriyle birleştiren çalışmanın disiplinler arası doğasını vurguladı.

Iwasaki, “Bulgularımız, bu ucuz ve jenerik antibiyotiği, viral hastalıkları ve bunların insan popülasyonlarında, özellikle de sınırlı kaynaklara sahip küresel topluluklarda yayılmasını önlemek için optimize edebileceğimizi gösteriyor” diyerek yaygın uygulama potansiyelinin altını çizdi.

yale
covid19
antibiyotik
grip
viral enfeksiyon
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir