ABD’ nin dünyaca ünlü universitesi olan Yale’de damar tıkanıklıkları merkezinde klinik sorumlusu olan Dr. Carlos, dünyanın birçok hastanesinde seminerler ve girişimsel tadavilerde bulunmasına ragmen ilk kez geldigi Türkiye’de, Bakirköy Dr. Sadi Konuk Egitim ve Arastırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniginin başarılı calışmalarından çok etkilendigini ifade etti.
Prof. Dr. Ahmet Akgül’ün evsahipligini yaptığı eğitim toplantısında, Dr. Carlos Mena önce bacak damar tıkanıklıkları ve tedavileriyle ilgili dünyadaki en modern tedavi tekniklerini dinleyicilerle paylaştı. Daha sonra bu unlu ekip, çok uzun süre bacak damarları tıklalı olan fakat ameliyatları çok riskli oldugu icin ameliyatsiz tedavi edilmeleri düşünülen iki hastanın tedavi çekillerini tartıştı.
Prof. Dr. Ahmet Akgül baskanlığındaki ekip önce, Suriye’li 60 yaşında uzun yıllardır bacaklarında agrı ve yürüyememe şikayeti olan Najdat Mohamad, daha sonra da 57 yaşında bacak damarlarında ciddi tıkanıklıklaıi olan fakat daha önceki tedavilerinden fayda görmemiş olan Erol Saroglu nun tedavisine basladı. En son geliştirilmiş kateter teknolojisiyle hazırlanmış cihazları kullanarak yanlızca kasıktan bir igne deliginden hastaların tıkalı bacak damarlarını açtılar. Damar tedavi işlemi sırasında anestezi kullanmadılar ve hastalarla konuşarak işlemi bitirdiler. Damar açma sırasında, Türkçe bilmedigi için konuşamayan fakat beden hareketlerinden oldukca rahat oldugu gozlenen Najdat Mohammed gibi Erol Saroglu da cok rahat oldugunu ve agrisinin olmadigini belirtti. Ayrıca Saroglu daha önce bircok merkeze gittigini fakat kalp rahatsizligindan dolayi ameliyatin riskli oldugunu ve yalnizca ilac tedavisi alabilecegini soylediklerini belirtti. Ilac tedavisinin de agrilarini azaltmadigini ve bu yuzden yuruyemedigini ekledi. Islem sonrasi hastalar yogun bakima degil de direk olarak kendi ozel odalarina ciktilar.
İşlem sonrası görüşlerine basvurduğumuz ekip lideri Prof. Dr. Ahmet Akgül tedavi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Biz, Bakırkoy Dr. Sadi Konuk Egitim ve Arastırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinigi olarak hastalarımızın tanı, tedavi ve izlem sürecinde tüm modern tıbbi gelişmeleri kullanmaktayız. Bu sürec yalnızca modern cihazların kullanılması değil aynı zamanda birikimlerimizi dünyanın önde gelen klinikleri ve doktorlarıyla da paylaşarak ‘tek bir hasta’ için en doğru tedaviyi onların hizmetine sunmaktayız. Bugun yaptığımız işlem ve bilgi paylaşımı bu anlayışımızın olağan sonucudur. Bu günkü tedavimize gelince, ameliyat ve anestezi kullanmadan bacak damarlarindaki bu ciddi tikaniklari açmak bundan kisa bir sure oncesine kadar yalnizca hayaldi. Klinigimiz bu islemi daha once de basariyla gerceklestirdi fakat bugun dunyanin en unlu universitelerinden Yale Universitesi ile bilgi, deneyim ve tecrubelerimizi paylastik. Konunun uzmani olan Dr Carlos Mena davetimizi kabul etti ve Turkiye’de ilk olarak hastanemize geldi. Dr Carlos Yale Universitesi Girisimsel Kardiyoloji Bolumunun koordinatorudur ve ameliyatsiz damar tikanikliklari tedavisinde son yillarda cok ciddi calismalar yapmistir. Kendisiyle beraber arka arkaya iki hastamizin tedavi islemlerini gerceklestirdik. Turkiye’de ilk defa gerceklesen bu bulusmanin hastalarimiz ve hastanemiz adına cok onemli bir gelisme oldugunu dusunmekteyim. Ameliyatin veya anestezinin riskli oldugu hastalarda kullandigimiz bu sistemin uygulanması icin son teknolojik cihazlara ihtiyac duyulmakta, bizler de hastane olarak bu alt yapiya sahip bulundugumuzdan ameliyatsiz damar tikanikligi tedavisi hastanemizde rahatlikla uygulanmistir. Bu nedenle Dr. Carlos da’ hem genc ekibimizin tecrubesinin hem de hastane kosullarimizin son derece etkileyici oldugunu defalarca belirtmistir. Fakat bizim icin en onemlisi, Yale Universitesi’nin takdirindense, ‘tek bir hasta’mizin memnuniyetidir” dedi.