MEDİMAGAZİN - Yeni bir çalışma, yağlı balıkları ve diğer omega-3 yağ asitleri kaynaklarını yemenin, beyin sağlığını koruduğunu ve orta yaşta düşünme becerilerini geliştirebildiğini buldu
Araştırmacılar, orta yaşta kanlarında daha yüksek omega-3 seviyelerine sahip olan kişilerin, daha düşük yağ asidi seviyelerine sahip kişilere göre daha iyi bilişe sahip olduğunu buldular.
ABD'de yapılan araştırma, orta yaşta omega-3 alımının daha iyi beyin yapısıyla bağlantılı olduğunu da buldu.
Araştırmacılar, orta yaşta sağlıklı bir beyne sahip olmanın sonraki yaşamda beyin sağlığı için önemli olduğunu söylediler.
Hipokampal hacimleri daha yüksek
Neurology dergisinde yayınlanan yeni çalışma, ortalama yaşı 46 olan kırklı ve ellili yaşlarında yaklaşık 2.200 kişiyi inceledi.
Uzmanlardan oluşan ekip, kandaki omega-3 yağ asidi miktarını inceledi ve bunu MRI ve “beyin yaşlanmasının bilişsel belirteçleri” ile karşılaştırdı.
Yağ asidi seviyesi daha yüksek olan kişilerin “daha yüksek hipokampal hacimleri” olduğunu, hipokampusun öğrenme ve hafızada önemli bir rol oynayan beynin bir parçası olduğunu buldular.
Daha yüksek omega-3 seviyeleri, mantıksal akıl yürütmeyi kullanarak karmaşık kavramları anlama yeteneği de dahil olmak üzere daha iyi düşünme becerileri ile bağlantılıydı.