Medimagazin logo

'Estetik cerrahiyi, plastik cerrahlar yapmalı'

TÜRK Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sühan Ayhan, Antalya'da Songül Uzunoğlu'nun yaptırdığı dolgu nedeniyle dudağında doku kaybı oluştuğunu belirterek, estetik cerrahi operasyonların, plastik cerrahi uzmanlarınca yapılması gerektiğini söyledi.
 'Estetik cerrahiyi, plastik cerrahlar yapmalı'
Antalya'da aşçılık yapan 3 çocuk annesi Songül Uzunoğlukendisine müdahale eden hekimlerin plastik cerrah olmadığını sonradan öğrendiğini ve şoke olduğunu belirtmişti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Prof. Dr. Sühan Ayhan, Antalya'da aşçılık yapan 3 çocuk annesi Songül Uzunoğlu'nun alt dudağını kaybettiği estetik cerrahi operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. Cerrahi estetik işlemleri plastik cerrahi uzmanlarının, dolgu, botoks, mezoterapi gibi cerrahi olmayan operasyonları ise dermatoloji uzmanı veya plastik cerrahi uzmanlarının yapmaya yetkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ayhan, "Özellikle yağ dolgusu işlemleri çok yanlış anlaşılıyor. Bu cerrahi operasyon gerektirir. Hastane ortamında ve plastik cerrahlar tarafından yapılması şarttır" dedi.

Songül Uzunoğlu'na yağ enjeksiyonu yapılması sonrasında dudak dokusu kaybı yaşadığı belirten Prof. Dr. Ayhan, "Güzellik merkezi, güzellik salonu veya kuaförlerde tıbbi işlem yapılamaz. Bu alanlarda hekim çalışamaz ve tıbbi enjeksiyon işlemleri yapamaz. Her tıbbi işlemin yan etki ve komplikasyon ihtimali vardır. Estetik amaçlı bile olsa yapılan işlemlerin ruhsatlı kliniklerde ve bu konuda eğitim almış hekimler tarafından hayata geçirilmesi son derece önemlidir" diye konuştu.


'Dudağım çürüdü, düştü' dedi, şikayetçi oldu!


Prof. Dr. Sühan Ayhan, "Daha güzel görünmek için tıbbın ve estetik endüstrisinin olanaklarından yararlanmak günümüzde kişisel bakımın bir parçası olarak kabul görüyor. Bu amaçla cerrahi ve cerrahi olmayan birçok uygulama var. Bu alan çok sayıda insanın çalıştığı, birçok branştan hekimin yer aldığı büyük bir ekonomi haline geldi. Ülkemiz dünyada bu alanda en çok işlem yapılan ilk 10 ülke arasında. Hem kendi ülkemizden hem de yurtdışından güzelleşmek, gençliğini korumak için birçok kişi bu uygulamaları yaptırıyor. Ne yazık ki bu alanda yeterli eğitim almamış, uzmanlığı olmayan doktorlar ve hatta hekim olmayan kişilerin uygulamaları geri dönülmez istenmeyen sonuçlara da yol açabiliyor" dedi.

TAM TEŞEKKÜLLÜ HASTANE UYARISI

Prof. Dr. Sühan Ayhan, kişinin yüzünde, vücudunda kendisini rahatsız eden bölgelerle ilgili şikayetleri için cerrahi ya da cerrahi olmayan estetik uygulamalarla çözümler bulabileceğini belirtti. Prof. Dr. Ayhan, "Bu konuda şikayetlerinizi ve ne istediğinizi net olarak belirleyin ama tedavinizin seçimini sosyal medya ve internet araştırmalarından kendiniz yapmaya çalışmayın. Buna hekiminizle birlikte karar verin. Genel anestezi alarak yapılan işlemlerin hepsi ve yağ dolgularının tam teşekküllü hastane ortamında yapılması şart. Aksi bir teklifle gelinirse bu riski almayın ve işlemi yaptırmayın" diye konuştu.

'HEKİMİN DİPLOMASINI KONTROL EDİN'

Estetik operasyonu yaptıracak hastanın işlem öncesi verilen formları dikkatle incelemesini tavsiye eden Prof. Dr. Sühan Ayhan, şöyle dedi:

"Hangi işlemin ne tür riskler taşıdığını, ne kadar kalıcı olabileceğini doktorunuza sormaktan çekinmeyin. Tüm işlemlerin küçük de olsa komplikasyon riski taşıdığını bilerek ve kabul ederek bu işlemleri yaptırın. Estetik cerrahi işlemler için hekim seçerken hekimin diplomasını kontrol edin. Çünkü, tıp mesleğinin kurallarını belirleyen 1219 sayılı temel kanuna göre, hekimlik yapabilmek için tıp fakültesi mezunu olmak ve bir alanda uzman olduğunu ilan edebilmek için yasada adı ve eğitim süresi belirtilen uzmanlık dallarında, uzmanlık diplomasına sahip olmak gerekir. 1219 Sayılı Yasada uzmanlık dallarının yetkinlik alanları gözetilerek uzmanlık dalı isimleri belirlenmiştir. Bu tür operasyonları yapacak uzmanlık dalı da 'plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi'dir."

UZMANLIK ALANI UYARISI

Hekimlere uzmanlık alanları dışına çıkmamaları uyarısında da bulunan Prof. Dr. Ayhan, "Hekimler uzmanlık alanlarında derinleşerek, yetkinlik sınırları içinde kalarak, topluma güvenli ve nitelikli sağlık hizmeti vermelidir. Temel etik yaklaşım da budur" diye konuştu.
 

prof. dr. suhan ayhan
türk plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi derneği
Yorum (19)
Kaan kaya
Bunlarda fırsatçı.sanki plastikciler yapsa komplikasyon olmuyo.bize onlarca plastikci komplikasyonu geliyo.vücut boşluklarına girip bağırsak,mesane vs yaralanmaları.biz onlar bunu yapmasın diye 3 kuruş para için fırsatçılık yapmıyoruz.böyle adamlara tabip odası müdahale etsin
4
Cevapla
adem
her ameliyatın bir riski vardır nokta
2
Cevapla
ömer hayyam
cerrahi branşlar bu tür uygulamaları yapabilir, ...mezoterapi,dolgu, botoks ... madde enjeksiyon için branş hedefi göstermek art niyetli ve ticari menfaat var ... hastanın başına gelenlerde sanki ucuz malzeme kullanma, aşırı ticari faydalanma var gibi... bu tür uygulamalar sürüm fiyatına yapılmamalı...sen bu tür uygulamaları 1000 tl gibi rakamlara yapınca, insanlar girişim sayısını artırıyor... inek, yağı bol bulunca kuyruğuna sürermiş...hesabı...bu ticari denge iyi tutturulmalı, kaliteli malzeme uygulanmalı...sonra hastaların en azından IgE lerine bakılmalı, atopik bünye olup olmadığı araştırılmalı..., en ufak enfeksiyon dikkate alınmalı...2 yıl gibi, beyaş eşya gibi garantiler verilmemelidir... haa sonra şu uygulamayı kaç kuaför yapmıştır ve başına bir şey gelmemiştir...bunuda vurgulayayım...
5
Cevapla
Turgay BOZKURT
Ben bir kbb uzmanıyım bizim uzmanlık eğitim altdallarından biride fasiyal yüz estetik uygulamalardır. Yani yüzdeki bütün cerrahi estetik uygulamaları yapma yetkimiz var bunu hem tuk söylüyor hemde mahkelerde kazanılmış davalar var kendisine şunu sormak isterim eğer bu uygulamalar gelir getirecek uygulamalar olmasaydı bukadar savunurmuydu sadece biz yapalım diye, örnek maksillofasiyal travmayı çoğu yerde kbb ye danışıyolar plastik cerrahlar uğraşmak istemiyor. Niye kimse bunuda sahiplenmiyor. Ben bu söylemlerin tamamen pastamız bölünmesin tekelleşelim mantığı olduğunu düşünüyorum.
7
Cevapla
Kara
Sayın Ömer bey. Evet her doktorun enjeksiyon yapma yetkisi vardır. Ancak bu estetik amaçlı değil tedavi amaçlı yapılan enjeksiyonlardır. Herhangi bir konunun felsefi derinliğine inmeye, kelime oyunlarına girmeden, estetik isteyen kişi hasta değil, yalnızca güzelleşmek isteyen bir bireydir. Dolayısıyla botox veya dolguyu basit bir enjeksiyona indirgemek hatadır. Minör veya majör, invaziv veya değil, estetik işlemler yalnızca Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik cerrahlar tarafından yapılmalıdır. Bu işlemleri yapan diğer branştan meslektaşlarımız, plastik cerrahiyi bir şekilde tercih döneminde vermemiş, veya o puanı alamayıp, basit yollardan (sertifika) veya yasalardaki açığı kullanan, kelime oyunları yapam doktorlardır. Etik değil, doğru değil, halkı aldatmaktır. Ama yine de suçlu yalnız hekimler değil, buna neden olan finansal düzen ve yasa açıklarıdır.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir