Avrupa’da nöroloji tıp eğitimi ve nöroloji alanında eğitim, hizmet ve araştırma alanlarında prensipleri belirleyen ve Avrupa genelinde uzmanlık eğitimi ve alanın gelişmesi yönünde ülkeler arasında standardizasyonu ve kalite artışını hedefleyen ve bu doğrultuda Avrupa Parlamentosu ve partner organizasyonları yönlendiren UEMS EBN yıllık toplantısı uluslararası Katılımlı 55. Ulusal Nöroloji Kongresi dahilinde Antalya’da toplandı.
Geleneksel olarak hem bölgesel problemlere hem de Avrupa genelinde gerekli konularda düzenlenen toplantı serisi bu defa Avrupa’da Pediatrik Nöroloji başlığı altında yapıldı. Toplantı Türk Nöroloji Derneği Başkanı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk tarafından Türk Nöroloji Derneği faaliyetleri ve Türkiye’de nöroloji alanındaki gelişmeler konusunda yaptığı açılış konuşması ile başladı.
UEMS EBN Başkanı Prof. Patrick Crass açılış konuşmasında UEMS EBN hakkında bilgi verdi ve Avrupa genelinde nöroloji alanında eğitim ve diğer ilişkili alanlarda işbirliği ve standardizasyonun önemini vurguladı.
Lokal bilimsel program pediatrik hareket konuşması yapan İstanbul üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi öğretim üyesi Zuhal Yapıcı “çocukluk çağı beyin Demir birikimi ve hareket bozuklukları “ konusunda konuşma ile programa bilimsel katkıda bulundu. Alanla ilgili öğretim üyeleri ve Türk Nöroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra toplantı uzmanlık öğrencileri tarafından da izlendi.
Avrupa’da Çocuk Nörolojisinin Durumu ve Bakış Açıları
Programda Avrupa genelinde pediatrik nörolojinin eğitim yapısı, nöroloji ve pediatri alanlarının pediatrik nörolojide sahip oldukları hak ve sorumluluklar tartışıldı. Türk Nöroloji Derneği tarafından hazırlanan “Avrupa’da Çocuk Nörolojisinin Durumu ve Bakış Açıları” konulu anket çalışması, katılımcı Avrupa ülke delegeleri tarafından sunuldu. Türkiye’de çocuk nörolojisinin durumu ve yaklaşımları ise Türk Nöroloji Derneği Çocuk Nörolojisi Bilimsel Çalışma Grubu Moderatörü Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Füsun Erdoğan tarafından sunuldu. Toplantı sonunda Avrupa genelinde de konunun standardizasyon yönünde geliştirilmesi için çabaların sürdürülmesi ve anket çalışmasının sonuçlarının da bir rapor olarak hazırlanması ve duyurulmasına karar verildi.
Türkiye’nin nöroloji alanında ulaşmış olduğu seviye ve uluslararası ilişkiler açısından çabaları Avrupa delegeleri arasında ilgiyle karşılandı ve gelecek işbirliği çabalarının sürdürülmesi planlandı.