Medimagazin logo

Ultra işlenmiş gıdalar biyolojik yaşlanmayı hızlandırıyor

Monash Üniversitesinde yapılan bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaların biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını ve sağlık risklerini artırdığını ortaya koydu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Ultra işlenmiş gıdalar biyolojik yaşlanmayı hızlandırıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Monash Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, ultra işlenmiş gıdaların (UİG) biyolojik yaşlanmayı hızlandırdığını ortaya koydu. Araştırmaya göre, her %10’luk UİG tüketim artışı, biyolojik yaş ile kronolojik yaş arasındaki farkı 2,4 ay genişletiyor.

Biyolojik ve kronolojik yaş

Biyolojik yaş, bireyin genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak vücut sağlığını ifade ederken, kronolojik yaş sadece kişinin yaşadığı yılları temsil ediyor. Sağlıklı bir yaşam tarzı biyolojik yaşı yavaşlatabilirken, UİG’ler gibi kötü beslenme alışkanlıkları bu süreci hızlandırıyor.

UİG tüketimi yüksek olan bireyler daha hızlı yaşlanıyor

Age and Aging dergisinde yayımlanan çalışmada, 20-79 yaş arası 16 bin 55 kişinin beslenme alışkanlıkları incelendi. Araştırmacılar, UİG tüketimi yüksek olan bireylerin biyolojik olarak daha yaşlı olduğunu buldu. Örneğin, diyetlerinin %68-100’ü UİG’den oluşan bireyler, %39 veya daha az tüketenlere göre biyolojik olarak 0,86 yıl daha yaşlıydı.

İltihaplanmayı artıran kimyasal katkı maddeleri içeriyor

Çalışmayı yürüten Dr. Barbara Cardoso, UİG tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Günlük 200 kalorilik ekstra UİG tüketimi bile biyolojik yaşlanmayı iki ay hızlandırabilir. Bu, küçük bir çikolata barı ya da 80 gramlık tavuk parçalarına eşdeğer."

Araştırma, UİG’lerin yalnızca düşük besin değerine sahip olmadığını, aynı zamanda iltihaplanmayı artıran kimyasal katkı maddeleri içerdiğini ve yaşlanmayı hızlandırdığını da gösteriyor.

Dr. Cardoso’ya göre, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için işlenmemiş veya minimal işlenmiş gıdalara yönelmek gerekiyor. Ayrıca, bireylerin evde yemek hazırlamaya daha fazla zaman ayırması, etiketlerdeki içeriklere dikkat etmesi ve tam gıdaları tercih etmesi öneriliyor.

ultra islenmis gida
biyolojik yaslanma
monash universitesi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir