Medimagazin logo

Üç reçeteden birinde antibiyotik var

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı ilaç araştırması, Türkiye'de aşırı antibiyotik kullanıldığını ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre 2012 yılında yazılan 336 milyon reçetenin 112 milyonunda antibiyotik ilaçlar yer aldı.
Kaynak: HABERTÜRK
Üç reçeteden birinde antibiyotik var
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) ilan ettiği rakamların oldukça üzerindeki antibiyotik kullanımının önüne geçmek için harekete geçti. Bu kapsamda, ilaç kullanımı ve akılcı ilaç uygulaması konusunda eğitimler verilecek; eğitimler aile hekimlerinden başlayacak.

DSÖ'YE GÖRE 7 REÇETEDEN 1'İ

DSÖ, antibiyotikle ilgili hazırladığı raporda, doktorların en fazla 7 reçeteden birinde antibiyotik yazması gerektiğine dikkat çekiyor. Araştırmaya göre Türkiye'de bu rakam 3 reçetenin 1'i olarak gerçekleşti. Böylece 2012 yılında yazılan 336 milyon reçetenin 112 milyonunda antibiyotik ilaçlar yer aldı.

GÜNLÜK KULLANIM 42 BİRİM

DSÖ verilerine göre antibiyotik kullanımında Yunanistan ilk sırayı alırken, Türkiye ikinci oldu. Yunanistan'da günlük 1000 kişi 45 birim antibiyotik kullanırken, Türkiye'de bu rakam 42.

Reçetelere yansıyan antibiyotik kullanımı en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde görülüyor. Bölge illerinde yazılan her iki reçeteden birinde antibiyotik ilaçlar bulunuyor. En çok antibiyotik kullanan iller; Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari.

AİLE HEKİMLERİNE İLAÇ EĞİTİMİ

Antibiyotik raporunun ardından reçetelerin yüzde 45'inin yazan aile hekimlerine yönelik çalışma başlatılması gündeme geldi. İlaç kullanımına yönelik eğitimler öncelikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 7 ilden başlayacak. Doktorlara aşırı antibiyotik kullanımının zararları ve akılcı ilaç kullanımının faydaları anlatılacak. Böylece aşırı antibiyotik yazılmasının önüne geçilecek.

üç
reçeteden
birinde
antibiyotik
var
Yorum (3)
ömer akpınar
bizi değil halkı eğitin halk cahil kulaktan dolma bilgilerle komşudan duyduğuyla yetiniyor kendi kafasına göre reçete hazırlıyor bunda doktor rolüne girmiş eczacıların da suçu var.Ha derseniz siz doktor olarak neden yazıyorsunuz neden mi? çünkü bir aile hekimi olarak siz yazmadığınızda sizden derhal kaydını aldırıyor ( maaşınızda kesinti nedenidir.) istediği ilacı yazan aile hekimine kayıt oluyor daha önceden de dediğim gibi doktorlara özellikle aile hekimine tam otorite verin hekim kayıt aldırma endişesi yaşamasın devletimiz trilyonluk tasarruf yapar.Bu arada meşhur ikiliyi de az çok kestiriyorsunuz : grip oldum doktor bana linc + no...yazarmısın!!
0
Cevapla
to
Önce hastalara hekimin reçetesine karışmamayı öğretseler daha iyi olur.
0
Cevapla
aydin sinal
1980 de askerlik yaparken (Almanyada hic görmedigim sekilde) hastalar antibiyotigin yaninda B vitaminide yazmami israrla isterlerdi,saglik bascavusuna sordugumda"aydin agbi vallahi doktorlar alistirdi"demisti.hala antibiyotik+vitamin yaziliyormu? yoksa antibiyotikle yarim kilo elmami yazilir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir