Medimagazin logo

TUS’ta kontenjanlar 2 katına çıktı! İşte en çok kontenjan açan 10 kurum!

ÖSYM, TUS kontenjanlarını dün itibariyle açıkladı. Açıklamanın ardından kontenjanların daha öceki yıllara oranla 2 kat artırıldığı görüldü. 
Kaynak: MEDİMAGAZİN
TUS’ta kontenjanlar 2 katına çıktı! İşte en çok kontenjan açan 10 kurum!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN ÖZEL - Geçtiğimiz iki TUS’un her birinde yaklaşık 6 bin kontenjan açılmıştı. Bu TUS’ta ise iki katına çıkarak toplam 12 bin 294 kadro açıldı. Bu kadrolarda aslan payını 4 bin 470 ile EAH, 239 YÖK, 6 bin 790’ı SBA (Sağlık Bakanlığı Adına açılan kadrolar) ve 650 yabancı uyruklulara açılan kadrolar aldı. 


TUS tercihleri başladı!


KONTENJAN EN BÜYÜK DEĞİŞİKLİK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kontenjanlar açılmadan önce de TUS ile ilgili büyük değişikliklerin yapılacağına dair işaret vermişti. Kontenjanlardaki 2 kat artış şu ana kadar en büyük değişiklik gibi görünüyor.

 

 

İŞTE İLK 10

Kontenjan artışlarıyla ilgili kurumlara göre bakıldığında en fazla kontenjan açılan ilk 10 kurum ve branş şunlar oldu:

 

 

Bu kontenjanlar sonrası bazı yerlerde bu eğitimi verecek hekim sayılarıyla ilgili sıkıntı yaşanacağı ifade edilirken, son dönemde birçok eğitim özelliği ön planda olan hekimlerin özlük haklarındaki problemlerden dolayı özel sektöre geçtiği biliniyor. 

DERMATOLOJİ, PLASTİK CERRAHİ VE RADYOLOJİ PATLADI

Kontenjan artışlarında branşlara göre bakıldığında ise en çok kontenjanın 1028 kadroyla pediatri olduğu görüldü. Diğer taraftan hekimlerin gözdesi olan dermatoloji, plastik cerrahi ve radyoloji branşı kontenjanlarında önemli artışlar dikkat çekti. Dermatoloji 90 kadrodan 338’e, yani 3.75 kat artarken, plastik cerrahi 70’ten 243’e, diğer ifadeyle 3.5 kat ve radyoloji 137’den 7612’e, başka ifadeyle 7.5 kat arttı.

Medimagazin değerlendirirmesinde; Nörolojideki artış 98’den 544’e (5.5 kat), FTR 100’den 321’e ( 3 kat), KB ise 101’den 450’ye (4.5 kat) yükseldi.


Doktorlar gidiyor! Açığı kapatmak için kadrolar iki katına çıkarılacak


2021’DE KONTENJANLAR BOŞ KALMIŞTI

Geçtiğimiz yıl yapılan TUS sınavlarında başta pediatri olmak üzere, acil tıp, kadın doğum, genel cerrahi, dahiliye, beyin cerrahisi, KVC ve Gögüs cerrahisi gibi branşlarda kontenjanların boş kalması dikkat çekmişti. Kontenjanlar 6 bin iken bu kadar kontenjanın boş kalması, kontenjanın 12 bine çıkmasıyla çok daha fazla artacağı ve birçok kontenjanın yarısının bile dolmayacağı ön görülüyor.

ARTIK HEP YÜKSEK KONTENJAN MI AÇILACAK

Hekimlerin kafasında bir başka soru ise bundan sonraki TUS’larda bu kadar fazla kontenjan açılıp açılmaması. Çünkü uzmanlığın bu kadar arttığı dönemde aile hekimi sayısıyla ilgili de problem yaşanacağı öngörülüyor. Hekimlerin önünü görmesi açısından Sağlık Bakanlığının en azından 5 yıllık bir yol haritasını hekimlerin önüne koyması gerekiyor.

tus kontenjanları
2022 tus kontenjanı
ösym
tus
uzmanlık kadroları
Yorum (19)
mr
Muz cumhuriyetinde sıradan bir gün
92
Cevapla
Osman Emral
Sn bakan, isterseniz kontenjanları bin katına çıkarın, bu kafayla deliği kapatmazsanız gidene engel olamaz ve bu milletin kaynaklarını Almanlara peşkeş çekmiş olarak kalacaksınız. Kaldı ki herkesi uzman yapınca birinci basamağı ne yapacaksınız. Siz biraz daha Tıp fakültesi açın. Yarın çocuklarınızı o yeni mezunlara!!!! Emanet edersiniz.Sağlık sisteminin bel kemiğini kırdınız. Felakete gidiyoruz.
82
Cevapla
Fyt
Sayin bakan hata yapiyorsunuz; aciller aile hekimlikleri ne olacak. Elinizdeki uzmani tutmak yerine kadro sisirerek saglik sistemini duzeltemezsin. Yetismis uzmani yurtdisine , ozele kacirmassaniz asil basari o zaman olur. Kaliteden odun vererek nicelige bakarak bu sistemi duzeltemezsiniz. 5 aydir size kusmus olan , maasi elinden alinmis uzmana hala hakkini veremediniz.
100
Cevapla
hasan erden
Yine akıl ve bilimden uzak bir kadro açmak olmuş. Aynı yeni tıp fakültesi açılması gibi. Hoca kadroları ve alt yapıya bakılmadan açılmış.Geçen Tus dan bu yana ne olduda , şartlar nasıl değiştide asistan kadroları artırıldı. bu eğitimi verebilecek duruma geldi. Biz yaptık oldu. Kemal sunalın filmlerindeki Ali Şenin esnaflığı gibi sorun çözülüyor.
81
Cevapla
Port
Artık hastalar mi asistanlara asistanlar mi hastalara bakar bekleyip gorucez 40 eş kıdem komedya
53
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir