Medimagazin logo

TÜSİAD Başkanından "Kronik hastalık" uyarısı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Boyner, Türkiye'de 2002'de yüzde 66 olan kronik hastalık yükünün 2020'de yüzde 80'e çıkmasının beklendiğini bildirdi.
TÜSİAD Başkanından "Kronik hastalık" uyarısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TÜSİAD'ın ''Sürdürülebilir Sağlık Sistemi İçin Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü'' adlı raporunun tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda bilgi verdi.


21. yüzyılın en önemli sorununun kronik hastalıklar olduğunu belirten Boyner, yapılan çalışmaların bu hastalıkların sadece gelişmiş toplumların değil, gelişmekte olan toplumların da sorunu olduğunu ortaya koyduğunu dile getirdi. 


Ekonomik analizlerin bulaşıcı olmayan hastalıklardaki her yüzde 10'luk artışın yıllık ekonomik büyümede binde 5'lik bir azalmayla ilişkili olduğunu gösterdiğinin altını çizen Boyner, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Kronik hastalık yükü, sağlık sisteminin mali sürdürülebilirliği açısından önemli bir risk ve bu yük, tüm dünyaya paralel olarak ülkemizde de artmakta. Ülkemizde tüm ölümlerin yüzde 71'i kronik hastalıklardan kaynaklanıyor. OECD ve Dünya Bankası'nın yaptığı bir çalışmaya göre ülkemizde 2002 yılında yüzde 66 olan kronik hastalık yükünün 2020’de yüzde 80’e çıkması bekleniyor. Bu oran başlı başına, sağlık sektöründeki hizmet programlarının geleceğe yönelik planlanmasında dikkate alınması gereken bir uyarı niteliğinde.''

tüsi̇ad
ümit boyner
kronik hastalık
rapor
Yorum (3)
G. K.Pekince
Tuzun ciidi kısıtlanması(tamamen tuzsuz beslenme) devlet politikası olursa birçok Kronik hastalık oranını niteliksel düşürebiliriz. Aborjinler;tamamen tuzsuz beslendikleri için hipertansiyon,kardiak ve renal problemler yok denecek kadar az. İngilterede yapılan araştırmada tuzun %70 i hazır gıdalarla alınıyor,dolayısıyla çok geniş bir tuz diyetiyle bu mümkün olabilir.
0
Cevapla
rahatbek
tuzun yanında şeker, özellikle de glukoz şurubunun sanayide kullanılması kısıtlanmalı. diyet denen yiyecek ve içeceklerin içindeki tatlandırıcılar aslında şekerden daha çok tehlike oluşturuyorlar.
0
Cevapla
Selami Doğan
Burada sayın Dr. Raharbek'in söylediği gibi Olay Sadece Şurupla ya da tatlandırıcılar ile ilgili değil, insanların tüm beslenme alışkanlıklarını ve yaşam tarzı değişikliklerini kapsayan geniş bir yelpzede ele alınmalı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir