Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre Türkiye’de faaliyet gösteren 1 milyon 325 bin 749 iş yerinde 10 milyon 30 bin 810 işçiye istihdam sağlandığını belirten Mavi Akademi OSGB yetkilisi Güler Özkartal, bu veriler doğrultusunda Türkiye’de günde yaklaşık 172 iş kazası yaşandığını ve ortalama 4 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 kişinin ise iş görmezlik raporu aldığını belirtti. İstatistiksel verilerin dışında ayrıca kayıtlara girmeyen kazaların da olduğunu hatırlatan Güler Özkartal, “Kayıtdışı yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu ölümleri de hesaba katarsak bu sayı ciddi oranda artmaktadır.” dedi.
Ortaya çıkan bu tablonun aynı zamanda iş yerlerindeki verimi düşürerek ülke ekonomisini de etkilediğini ifade eden Özkartal, “İş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu kaybedilen iş günü sayısı 1 milyon 516 bin 24 iken sürekli iş göremez sayısı ise 2 bin 85’tir. Bu rakamlardan da anlaşılacağı üzere, iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu maddi ve manevi kayıplar, ülke ekonomisi açısından önemli boyutlara ulaşmaktadır.” diye konuştu.
Türkiye’deki işyerlerin yüzde 99.8’i 1 ila 249 işçi arası istihdam eden Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerden (KOBİ) oluştuğunu ve çalışanların yüzde 80’inin ise bu işyerlerinde istihdam edildiğini açıklayan Güler Özkartal, “SGK istatistiklerine göre meydana gelen iş kazalarının yüzde 30.3’ü 1 ila 9 işçi çalıştıran işyerlerinde, yüzde 25.9’u 10 ila 49 işçi çalıştıran işyerlerinde, yüzde 22.8’i 50 ila 249 işçi çalıştıran işyerlerinde gerçekleşmektedir. Yani iş kazalarının toplam olarak yüzde 79.2’si KOBİ’lerde yaşanmaktadır.” şeklinde konuştu.
Tabloya sektörel olarak bakıldığında ölümlü iş kazalarında inşaat sektörünün önde olduğunu işaret eden Özkartal, “Ölümlü iş kazası sayılarının son 5 yıllık ortalama dağılımında en çok ölümlü iş kazası meydana gelen sektör inşaat olurken nakliyat ikinci, maden ise üçüncü sırada gelmektedir.” görüşünü dile getirdi.
İşverenlerin iş yerlerinde yaşanabilecek olası iş kazaları için öncesinde alınacak eğitimleri ve önlemleri maddi külfet olarak görmemeleri gerektiğini söyleyen Özkartal, iş yerinde meydana gelebilecek olası bir iş kazasında işverenin hem maddi hem manevi açıdan daha büyük bir külfetle karşı karşıya kalabileceğini sözlerine ekledi.