Medimagazin logo

Türkiye bilime 60 milyon avro yatırdı, 900 milyon avroluk ortaklık kurdu

Türkiye, geleceğin bilimsel ve teknolojik araştırmalarının yapıldığı Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programlarına (ÇP) 3 yılda 60 milyon avro aidat ödedi; bu sürede 900 milyon avroluk değere sahip büyük kapsamlı bilimsel araştırmalara ortaklık etti.
Türkiye bilime 60 milyon avro yatırdı, 900 milyon avroluk ortaklık kurdu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA -3 yılda 400 projeye ortak olan Türk araştırmacılar, üzerinde çalıştıkları projelerden 70 milyon avroluk pay kaptı.


     TÜBİTAK 7. ÇP Ulusal Koordinatörü Okan Kara, AA muhabirine Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliğinin, ''Türkiye'nin AB'nin bilimsel programlar arasındaki durumunu gösteren'' basın açıklamasını değerlendirdi.


     Türkiye'nin AB müzakere sürecinde geçici olarak kapatılan tek faslın ''bilim ve araştırma'' faslı olduğuna işaret eden Kara, Türkiye'nin de bu fasıl kapsamında dünyanın en büyük sivil araştırma programı olan AB 7.ÇP'ye 2007'de katıldığını anımsattı.


     Avrupa Sekreterliğinin yaptığı açıklamanın Türkiye'nin AB projelerinde ileri bir aşamaya geldiğini ve önemli bir ortak olduğunu gösterdiğini belirten Kara, Türkiye'nin önümüzdeki dönemlerde de projelere hız kesmeden ortak olacağını söyledi.


     Belirli bir aidat ile katılım sağlanan program kapsamında farklı ülkelerden araştırmacıların biraraya gelerek geleceğin teknolojilerini geliştirdiğini belirten Kara, Türkiye'nin program kapsamındaki son durumuna ilişkin şu bilgileri verdi:


     ''Türkiye, programa ilk üç yılda yani 2007, 2008 ve 2009 için ulusal bütçeden 60 milyon avroluk katkı aktardı. Bu katkı ile program üyesi diğer 38 ülke ile eşit haklarda projelerde yer alma hakkı elde etti. Tamamen rekabet, bilimsel ve teknik mükemmeliyet esaslarına dayalı olarak projelerin fonlandığı bu program kapsamında halen üniversite kamu kurumu ya da özel sektörün yer aldığı 400 projede Türk kuruluşları ortak olarak yer alıyor.''


     Türk kuruluşlarının yer aldığı projelerin toplam portföy büyüklüğünün 900 milyon avro seviyelerine ulaştığını bildiren Kara, bu projelerdeki Türk ortakların payının 70 milyon avro düzeyinde olduğunu kaydetti.
    
     -''DEVASA BİLGİLERE ERİŞİM HAKKI KAZANDIK''-
    
     Türkiye'nin ÇP ile diğer ülkelerde üretilen devasa bilgilere de erişim hakkına sahip olduğunu vurgulayan Kara, ''Bu projelerden elde edilen bilgiler, 3-4 yıl sonra geleceğin teknolojilerine dönüşecek'' dedi.


     Kara, 900 milyon avroluk portföyde, Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra, tersine beyin göçü, özel sektöre ayrılan fonlar ile 11 mükemmeliyet merkezinin kurulması gibi konuların da yer aldığına işaret ederek, ''Dolayısıyla 6. Çerçeve programından beri sorulan, 'Türkiye ne kadar para yatırdı? Ne kadar geri aldı?' sorusunun karşılığı burada aslında'' diye konuştu.


     Okan Kara, TÜBİTAK içinde kurulan AB Çerçeve Programları koordinasyon ofisinin pek çok ülke için model oluşturduğunu, ülkelerin TÜBİTAK'a gelerek bu yapılanmayı yerinde incelediğini ve kendi ülkelerinde uygulamaya koyduğunu da sözlerine ekledi.

türkiye
bilim
teknoloji
yatırım
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir