Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin sağlık alanında yaptığı başarılı çalışmalarından birinin de organ bağışı alanında olduğunu söyledi.
Bir gün herkesin kendisi ya da bir yakını için organa ihtiyaç duyabileceğini vurgulayan Kapuağası, herkesin organ bağışçısı olması gerektiğini ifade etti.
Arif Kapuağası, organ bağışında farkındalığın artırılabilmesi için önemli çalışmalar yürütüldüğünü dile getirerek, daha kaliteli sağlık hizmet sunumu yapılabilmesi için her türlü teknik donanımın sağlandığını, ancak en büyük sıkıntının yetersiz bağıştan kaynaklandığını bildirdi.
Türkiye'de en çok aile yakınlarından alınan canlıdan nakillerin yapıldığına dikkati çeken Kapuağası, kadavradan bağış sayısının az olduğunu belirtti.
Beyin ölümü bildirimi yapıldıktan sonra organ bağışında bulunulmasının "birden fazla kişiye can" anlamı taşıdığını vurgulayan Arif Kapuağası, "Yakınınızın ölümü halinde organ bağışında bulunulması, başka insanlara bir can, bir nefes olacaktır" dedi.
- "Avusturya, Türkiye lehine adaylığını geri çekti"
Türkiye'nin organ nakillerinde dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiğine işaret eden Kapuağası, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin katılımıyla yılda bir kez Fransa'nın Strazburg kentinde, bir kez de Avrupa Organ Bağış Günü'ne evsahipliği yapacak olan ülkede olmak üzere iki kez yapılan "Avrupa Konseyi Organ Nakli Komisyonu (CD-P-TO) Toplantısı'nın 16'ncısının bir süre önce Portekiz'in Lizbon kentinde yapıldığını anımsattı.
Arif Kapuağası, toplantıda Türkiye'yi, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Birimi'nden Uzman Dr. Mehmet Ali Aydın’ın temsil ettiği bilgisini verdi.
Toplantıya, Avrupa Konseyi yetkilileri ile Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin organ ve doku nakli alanındaki üst düzey yöneticilerinin yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Nakil Cemiyeti (TTS), Avrupa Transplantasyon Cemiyeti (ESOT) ve Avrupa Doku Bankaları Birliği (EATB) gibi kuruluşların temsilcilerinin de gözlemci olarak katıldığını dile getiren Kapuağası, şunları kaydetti:
"Avrupa Konseyi Toplantısı ve Avrupa Organ Bağış Günü'nün 2016 yılında yapılacağı ülkenin belirlendiği son oturumda, Sağlık Bakanlığı temsilcisi Uzm. Dr. Aydın tarafından bir sunum yapıldı. Daha önce adaylığını açıklamış olan Avusturya, Türkiye lehine adaylığını geri çekerken, resmi başvuruda bulunan iki ülke olan Türkiye ve Polonya için Avrupa Konseyi üyesi ülke temsilcileri tarafından kapalı oylama gerçekleştirildi. Oylama sonucunda Türkiye kazandı.
İlk olarak Polonya temsilcisi tarafından yapılan sunumda, 2016'yı Polonya'da 'Transplant yılı' ilan ettikleri, 2016 yılının Polonya'daki ilk organ naklinin 50'nci yıl dönümü olduğu vurgulanarak, Avrupa Organ Bağış Günü 2016 kutlamalarının Varşova'da yapılmasını arzu ettikleri katılımcılarla paylaşıldı."
- "Etkinlikler İstanbul'da yapılacak "
Uzman Dr. Mehmet Ali Aydın da sunumunda, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu üyeleri arasında olduğunu ve İstanbul'un birçok uluslararası organizasyonlara evsahipliği yaptığını belirttiğini söyledi.
Aydın, "Avrupa Organ Bağışı Günü" kutlamalarına Türkiye'nin evsahipliği yapmak istediğini dile getirdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Burada, 'Kıtaların Buluştuğu Yerde Buluşalım' ve 'İstanbul Kıtaları, Organ Bağışı Yaşamları Birleştirir' sloganıyla Türkiye olarak 'Avrupa Organ Bağış Günü' kutlamalarının İstanbul'da yapılmasına yönelik isteğimizi paylaştık.
Sunumlar sonunda yapılan kapalı oylamada, Avrupa Konseyi üyesi ülke temsilcilerinin oy çokluğu ile Avrupa Konseyi Organ Nakli Komisyonu Toplantısı ile Avrupa Organ Bağış Günü-2016 etkinliklerinin, 6-8 Ekim 2016 tarihlerinde İstanbul'da yapılmasına karar verildi."
Mehmet Ali Aydın, ilki 1996'da İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen "Avrupa Organ Bağış Günü" etkinliklerinin, 1998'de Avrupa Konseyi'nin aldığı kararla her yıl farklı bir ülkede olacak şekilde, ekim ayının ikinci cumartesi günü düzenlendiğini dile getirdi.
Aydın, son olarak Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen "Avrupa Organ Bağış Günü" kutlamalarına, 2014 yılında İtalya, 2013 yılında ise Belçika, 2012 yılında ise Macaristan'ın evsahipliği yaptığını da hatırlattı.