Medimagazin logo

Türk hekimleri Mogadişu'da yaraları saracak

Uluslararası Doğu Sağlık Federasyonu (UDOSAF) üyesi Karadeniz Sağlık Mensupları Derneği (KARSAMED) ile Ordu Aksiyon Sağlık Gönüllüleri Derneği'nden (Ordu Aksiyon Der) 22'si doktor ve 5'i eczacı olmak üzere 35 gönüllünün yer aldığı heyet, Kurban Bayramı tatilinde Somali'nin başkenti Mogadişu'da, ihtiyaç sahibi insanlara ücretsiz sağlık hizmeti sunacak ve ilaç yardımında bulunacak.
Türk hekimleri Mogadişu'da yaraları saracak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

KARSAMED Başkanı Uzm. Dr. Alaattin Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2006 yılında kurulan derneğin, ulusal faaliyetlerin yanı sıra uluslararası projeler de hazırlayıp hayata geçirdiğini söyledi.

Çebi, uluslararası çalışmalar kapsamında yaklaşık 7 yılda Etiyopya'da iki, Libya'da iki ve Demokratik Kongo'da bir olmak üzere beş proje hayata geçirdiklerini belirterek, "Altıncı projemizi ise UDOSAF'la hareket ederek, Ordu'da faaliyet gösteren Aksiyon Sağlık Gönüllüleri Derneği ile işbirliği içinde Somali'de yapacağız. Kurban Bayramı'na da denk gelen 12-18 Ekim tarihleri arasında başkent Mogadişu'da bulunan Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bölge halkına hizmet sunacağız" dedi.

Uluslararası projelerin amacının, geri kalmış ülkelere sağlık alanında hizmet sunmak olduğunu vurgulayan Çebi, şöyle devam etti:

"Çalışmalarımızı, hastanenin bulunduğu bölgede daha çok ihtiyaç duyulan sağlık sorunları üzerine yoğunlaştıracağız. Özellikle çocuk hastalıkları ile enfeksiyon hastalıklarına ağırlık vereceğiz. Ayrıca küçük cerrahi müdahaleler de yapmayı planlıyoruz. Hemen hemen her branştan hekimin yer aldığı ekibimizle, mümkün olduğu kadar çok hastaya ulaşıp, gece gündüz demeden çalışmayı planlıyoruz."

"Heyet olarak Mogadişu'da bulunacağımız süre içinde yaklaşık 15 bin hastaya hizmet sunmayı hedefliyoruz" diyen Çebi, "Projelerimiz kapsamında şimdiye kadar Afrika bölgesinde gittiğimiz ülkelerde yaklaşık 30 bin kişiye sağlık hizmeti sunduk" ifadelerini kullandı.

"Bölgede sağlık hizmetinin devamlı olmasını amaçlıyoruz"

Alaattin Çebi, KARSAMED gibi gönüllülük esasına dayanarak çalışan çeşitli derneklerin de zaman zaman Afrika'daki ülkelere sağlık hizmeti sunmak için projeler yürüttüğünü ancak bu çalışmaların süreklilik taşımadığını söyledi.

Bölgede sağlık alanında kalıcı çözümler üretme niyetleri bulunduğuna dikkati çeken Çebi, şu ifadeleri kullandı:

"Dernekler olarak bölgeye yılda 10, 15 gün gidiyoruz fakat yılın geri kalanında o alan boş kalıyor. Dolayısıyla bizim yaptığımız sürdürülebilir bir hizmet olmuyor. Bu noktada 'işin kalıcı olması için ne yapabiliriz' diye fikir ortaya attık. Derneklerimizi birleştirerek önce bölgesel federasyonlar kurduk. Ülke genelinde 5 federasyon oluşturduk ve yaklaşık 6 ay önce de federasyonlarımızı Uluslararası Vefa Sağlık Konfederasyonu (VESKO) adı altında topladık. Amacımız, bu bölgede hastaneler kurmak, sağlık hizmetlerinin standardını Türkiye seviyesine çıkartmaktır."

Çebi, Mogadişu'da VESKO ve Kimse Yok mu Derneği işbirliğinde kurulan Deva Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hizmet veren sağlık personelinin eğitimini Ege'deki federasyonun üstlendiğini anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Dönem dönem öğretim görevlilerimiz Türkiye'den gidecek ve orada görevli doktor arkadaşlarımıza eğitim verecekler. Daha uzun soluklu olarak ise Somali'deki doktor arkadaşlarımız eğitim için Türkiye'ye getirilecek. Buradaki standarda nasıl kavuşturabileceğimiz noktasında çalışmalar yürütülecek. Afrika'da 4 hastane daha açmak için çalışmalar sürüyor. Hastanelerin hemen hemen hepsi faaliyete geçmek üzere. Ülkemizdeki hekim arkadaşlarımız bu konuda çok duyarlı. Ciddi heyecan duyuyor ve destek veriyorlar. Türkiye'deki tüm doktor arkadaşlarımızın gücü ve desteği ile tüm Afrika coğrafyasında sağlık alanında kalıcı hizmet sunmayı amaçlıyoruz."
 

türk
hekimleri
mogadişu'da
yaraları
saracak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir