Medimagazin logo

TTB raporu: Türkiye'deki tıp fakültelerinin hali içler acısı

Türk Tabipleri Birliği’nin “tıp fakültelerine” ilişkin raporuna göre Türkiye, Avrupa’da en çok tıp fakültesi olan ülke. Tıp fakültelerinin sayısı her geçen gün artarken insan gücü ve altyapı yetersizlikleri nedeniyle nitelikli tıp eğitimi de giderek kötüleşiyor
Kaynak: cumhuriyet.com.tr - Merve Kılıç
TTB raporu: Türkiye'deki tıp fakültelerinin hali içler acısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Türkiye’deki artan tıp fakülteleri ve kontenjanlarına ilişkin bir rapor hazırladı. Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün tıp fakültelerinin kontenjanlarını her geçen yıl artırdığına dikkat çekilen raporda bu yıl tıp fakültelerinde açılan toplam kontenjan sayısının 21 bin 950 olduğu kaydediliyor. Bu kontenjanın ise 18 bin 18’i devlet ve vakıf tıp fakülteleri için açıldığı belirtiliyor.

Öte yandan 2023 itibarıyla Türkiye’de 128 tıp fakültesi olduğu, bunların 91’inin devlet, 37’sinin vakıf üniversitelerine bağlı olduğu ifade ediliyor. En çok tıp fakültesi olan illerin İstanbul, Ankara, İzmir olduğu ve İstanbul’da 30, Ankara’da 13, İzmir’de 8 tıp fakültesi bulunduğu belirtilirken toplam 60 ilde tıp eğitimi verildiği kaydediliyor. Raporda, Avrupa’da nüfus açısından Türkiye’ye yakın ülkeler olan İngiltere ve İrlanda’da toplam 61, Fransa’da 54, İspanya’da 44, İtalya’da 47 ve nüfusu yaklaşık olarak aynı olan Almanya’da 43 tıp fakültesi olduğu belirtiliyor. Türkiye’de 685 bin kişiye bir tıp fakültesi düştüğü belirtiliyor. Buna göre Türkiye, nüfusuna göre tıp fakültesi sayısında dünyada ilk sıralarda yer alıyor. 

‘Başka fakültede eğitim’

Devlet tıp fakültelerinin 32’sinin kendi hastanesi olmayıp Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile ortak kullanım işbirliği protokolleri var. Vakıf tıp fakültelerinde ise 10’unun özel hastaneler ile işbirliği protokolleri bulunuyor. Özel hastaneleri kullanan vakıf tıp fakülteleri pratik eğitimler için öğrencileri devlet hastanelerine gönderiyor. Buna göre Türkiye’deki tıp fakültelerin çoğunda, insan gücü ve alt yapı olanaklarının nitelikli eğitimin önünde önemli bir engel olduğu belirtiliyor. Yeni açılan fakültelerin öğrencileri başka fakültelerde eğitim aldıklarında, bu yükü üstlenen fakültelerdeki öğrenci sayılarında önemli artış görülüyor. 

‘Gecekondu tıp açılmamalı’

“Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısının temel tıp eğitimi niteliğini belirleyen en önemli ölçütlerden” olduğunun altı çizilerek çoğu tıp fakültesinde de akademik geçmişi ve yeterli uzmanlık deneyimi olmayan doktorların öğretim üyesi kadrosuna alınarak ders verdiği ifade ediliyor. 

TTB, raporunda “Tıp fakültelerinin kontenjanlarının her geçen yıl azalması gerekirken artırılmasına son verilmeli. Gecekondu tıp fakültesi açılmasına son verilmeli. Yeni açılan tıp fakülteleri birleştirilerek hem fiziki koşullar hem de insan gücü birleştirilerek daha olumlu duruma döndürülebilir. Devlet tıp fakültelerine ekonomik yardım artırılarak eğitimin niteliği artırılmalı. Devlet ve vakıf adı altında özel tıp fakülteleri arasındaki her türlü ayrıma son verilmeli” ifadeleri yer alıyor. 

turk tabipleri birligi
tip fakulteleri
tip kontenjanlari
rapor
Yorum (7)
CoşkunKBB
öncelikli olarak tıp fakültesi kontenjanları 21 binden 12 - 13 binlerce getirilmeli, yetersiz olduğunu ilkokul talebelerinin bile bildiği 15-20 arası tıp fakültesi birleştirilmeli ve güçlendirilmelidir.istanbul’da 30 tane çok yarıya indirilmelidir.uzmanlık eğitimi 10 binlerden 5000 bine düşürülmeli.
15
Cevapla
on dakka
on dakkada anamnez,muayene,mikroskopik,endoskopik bakı,reçete yazma,hasta bilgilendirme. eğitim nerede ? stajyeri , intörnü bu on dakkanın neresine sıkıştıracaksınız ? on dakka bitti mi, diğer on dakka kapıda. sonra bir diğeri,diğeri,diğeri... e ğ i t i m nerdeeeeee, ne zamaaan, nasıııl ?
9
Cevapla
CoşkunKBB
@coşkunkbb eskiden olduğu gibi profesörlük ve doçentlik payeleri zorlaştırılmalı, 100 km ilerideki küçül bir tıp fakültesine haftada 2 saat ders vermeye giderek unvan alımına son verilmelidir.nitelik ve nicelik yönünden tüm tıp fakültelerinde ameli ve nazari dersler güçlendirilmeli ve revize olmalı.
15
Cevapla
Suzan Eroğlu
son 35 yıldır hekimlerle ilgili olumsuz değişime bizzat şahidim. ciddi kalite farkı var maalesef. i̇lk çalıştığım donanımlı,tüm müdahaleleri rahatlıkla yapan, hastayı ayrıntılı bir bütün halinde değerlendiren ve muayene eden,hastasına dokunan hekimler yerini bilgisayar arkasındaki hekimlere bıraktı
7
Cevapla
ali özkurt
yenileri açılsın, mahsuru yok. arz-ı endamı uygun, insan yüzüne bakmayan, mebzul sayıda özel güvenlik görevlisinin arkasında kendini alemin kralı ve kainatın yaratıcısı zanneden ve ileri etiketlendirilmesi gereken kardeşlerimiz var; bazılarını başhekim bazılarını dekan bazılarını sorumlu yapacağız
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir