ANKARA - Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, bir gazetede ''Torumtay'ı hastane virüsü öldürdü'' ve ''Yasağa rağmen ölüm koğuşunda'' başlıklı haberlerin yer aldığı belirtildi. Bu haberlerde, Torumtay'ın esansiyel hipertansiyon, kardiyak arrest (kalbin pompalama işlevi bozukluğu), gut, nefes darlığı tanılarıyla GATA'ya getirildiği ve 2,5 aylık yatışı esnasında hastane enfeksiyonlarına yakalandığının iddia edildiği belirtildi.
Torumtay'ın önce Aksaz Asker Hastanesi, daha sonra da Marmaris Devlet Hastanesinde 2 gün tedavi gördükten sonra, 24 Haziran 2011'de GATA'ya getirilerek ''geçirilmiş kardiyak arrest (kalp durması)'' ve ''yüksek ateş'' tanılarıyla şuuru kapalı olarak Dahili Yoğun Bakım Ünitesine yatırıldığı, yatışı esnasındaki bulguların enfeksiyona bağlı şok tablosunu düşündürdüğü ve bu tabloya uygun tedaviye başlandığı ifade edildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:
''Merhum Orgeneral Torumtay'ın yoğun bakım tedavisi titizlikle sürdürülmüş, ancak yatışından 2,5 ay sonra vefat etmiştir. Yatışı süresince enfeksiyon tabloları gelişmiş ve zamanında tanı konularak uygun tedaviler yapılmıştır.
GATA Eğitim Hastanesi Dahili Yoğun Bakım Ünitesi, enfeksiyon riski nedeniyle 3 Mart 2011'de yoğun bakıma hasta kabulünü durdurmuş, Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi denetiminde kontrol önlemleri yeniden gözden geçirilmiş, gerekli kontrollerin tamamlanmasından sonra Baştabipliğin izni ile 25 Mart 2011 tarihinden itibaren hasta kabulüne yeniden başlanmıştır.
Anılan tarihle merhum Orgeneral Torumtay'ın yatışı arasında yaklaşık 4 ay süre bulunmaktadır. Bu esnada ve ayrıca merhum Orgeneral Torumtay'ın yattığı 2,5 ay süresince enfeksiyon sayısında bir artış saptanmamış olup, kabul edilebilir düzeyde münferit vakalar tespit edilmiştir. Bu meyanda merhum Orgeneral Torumtay'ın vefatıyla, vefatından yaklaşık 6 ay önce Yoğun Bakım Ünitesinde saptanan enfeksiyonlar arasında herhangi bir sebep sonuç ilişkisi yoktur.
Merhum Orgeneral Torumtay'ın, vefatı esnasında enfeksiyona bağlı şok tablosunda olduğu tıbbi kayıtlardan anlaşılmaktadır. Ancak enfeksiyona neden olan mikroorganizma, basında iddia edilen ve şubat ayında yoğun bakımda ilave önlemlerin alınmasına neden olan etkenden farklı bir bakteri olup, vefat esnasında kullanılmakta olan antibiyotiğe duyarlıdır. Hastanın uygun tedaviye rağmen hayatını kaybetmesinin nedenleri; ileri yaşı, altta yatan diğer hastalıkları ve bunlara bağlı organ yetmezlikleridir.
Şubat 2011'de hastane enfeksiyonu nedeniyle vefat ettiği iddia edilen 3 hastanın direkt enfeksiyon nedeniyle vefat ettiklerine dair kesin bir bulgu yoktur. Bunların da ölüm nedenlerinin; ileri yaş, altta yatan diğer hastalıklar ve bunlara bağlı organ yetmezlikleri olduğu değerlendirilmiştir.''
Açıklamada, GATA Tıbbi Ana Bilim Dalı Başkanlıklarınca konuyla ilgili hazırlanan Tıbbi Komisyon Raporu'na da yer verildi.