Medimagazin logo

Tıpta ve Tıpdışı Uzmanlık Sınavı

Tıpta ve Tıpdışı Uzmanlık Sınavı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

OKUYUCU KÖŞESİ:
okuyucu@medimagazin.com.tr

Merhaba,


Bildiğiniz gibi her yıl adı bile tıpta uzmanlık sınavı olmasına rağmen çok sayıda tıp dışı mezun TUS sınavına girmektedir. Bu durumu bir kaç açıdan analiz etmek zorundayız.

1.Bir meslek sahibinin lisans derslerini almadığı bir branşta ihtisaslaşması düsünülemez, bu konuda herkes hemfikirdir. Ama her yıl örnegin kimya bölumü mezunu bir kimyager , patoloji, anatomi, mikrobiyoloji gibi tıp fakültesine ait olup kendi üniversitesinde de lisans egitimini almadigi konuları ezberleyerek TUS sinavina girmekte ve bir hastanede biyokimya uzmanligi egitimine baslayabilmektedir. Bu olay alisagelmis oldugumuz bir durum oldugu icin sizlere normal gelmis olabilir.Ama su ornek:
Ben tıp fakultesi mezunu olarak hukuk fakultesi derslerinin hic birini almadigim halde ezberime ve adalet duyguma guveniyorum ve hakimlik sinavlarina girip hakim olmak istiyorum.Bunun da mumkun olabilmesi gerekmektedir o zaman.Ve o zaman ne yazik ki lisans egitiminin degerini toptan yok saymamız ve kendi kendimizi yalanlamamiz ,sizlerin vermis oldugu bizim de almis oldugu egitimi yok saymamiz gerekir.

2.Cok da seyrek olmayarak su yorum gelir, eh bir (ornegin) biyolog TUS gibi zor bir sinavi kazaniyorsa uzmanligi hak etmis demektir. Yine birinci maddedeki lisans egitminin degersizlestirilmesi sakli kalarak sinavin kendisi de tip disilar icin daha avantajlidir. Cunku kendileri icin hazirlanan TTB-2 kitapcigindaki sorular oldukca temel duzeydedir ki sinav sorulari kamuoyuna aciklandigindan beri bunu hepimiz gormekteyiz. TTB-1 bolumundeki hekimlerle ortak cozulen sorular da tipta uzmanlik dersaneleri tarafindan uygun formatlarda ezberlettirilmekte ve TTB-1 ve 2 toplaninca tip mezunlarindan cok daha yuksek puanlar almaktadirlar.Cunku temel bilimler sorulari sizlerinde bildigi gibi cok yoruma acik degildir ve nettir.Ama tip mezunlarinin cozdugu klinik bilim sorulari ise son derece yoruma aciktir ve cogumuza kaybettiren bolumdur.Ayni sayida TTB-1 sorusunu dogru yanitlayan bir hekim 60-61 alirken tibbi biyolog ya da veteriner ya da eczacinin 64-65 almasi bu nedenledir.Yoksa tibbi konulara daha hakim oldugu icin degil.Bu konulari bilmezden once ben de acikca takdir ederdim.

3.Aslinda genel toplamda bu durumun uygunsuzlugu acikca goruldugu icin universite hastaneleri ozerk olma avantajlarini kullanarak tıp disi olanlari kabul etmemeye karar vermislerdir.Ama Saglik Bakanligi Egitim Hastanelerinde bu durum sona erdirilememektedir ve kimse de bu isin vebalini almak istememektedir.Dolayısıyla bu işin ustune gitmemektedir.Tıp dısı branslarin meslek odalari cok daha aktif calismakta ve danistay kararlari da bu yonde cikmaktadir.Burada kavranmasi gereken TIP Fakultesi mezunu olmayanlarin mesleki bilgilerinin degersiz oldugunu soylemedigimizi kabul etmektir.Ornegin Nobel odulunu alanların cogu biyolog,kimyagerdir ama cok az tip doktoru vardir.Bilim dunyasina katkilari bizden daha coktur.Ama nihayetinde kanda demir olcme yontemini bir kimyager gelistirir ama biz doktorlar onu olcup hasta icin yorumlariz.Yoksa tomografiyi,MR'in mantigini muhendisler en iyi anlar ama onlar radyoloji uzmani olmayi talep etmiyorlar.Muhendisler rontgene biz bakip,hasta sonuclarini biz yorumlayalim demiyorlar,sadece teknigi gelistirip hasta ile ilgili olan kismini tıp doktorlarına birakiyorlar.

4.Ayrıca yeni mezun olan biyokimya ve mikrobiyoloji uzmanları eğer tıp fakültesi mezunu ise mecburi hizmet ile yurdun dört bir yanına atanmakta ama tıp dışı fakültelerden mezun ise mecburi himete tabi olmayıp kendilerine açılan kadrolarla Antalya,Muğla,Konya,İstanbul,Bursa,Eskişehir gibi yerleri tercih edebilmektedirler.Tabi ki burada sartlar esitlensin onlar da mecburi hizmete gitsin gibi bir sey soylemiyorum.Biz doktoruz Hakkariye de gideriz Gazzeye de gideriz.Ama tip disi bransların kollanma ihtimalinden bahsediyorum.

4.En son olarak da bu tamamen duygusal ve kisisel bir yorum oldugunu kabul etsem de madem herseyi soyledim bunu da soyleyecegim, her ne kadar farkli yapi ve kisilikte hekimler olsa da kan, idrar, gaita bizler icin bir hasta anlamina geliyor ama tip disi arkadaslarda sıkca gordugum kadariyla onlar icin sadece analizi yapilacak bir numune, ve bu da calisma surecinde cok fazla fark yaratiyor.


Bir biyokimya asistani
Dr. Deniz

........................

T-TUS: Tıpta ve Tıpdışı Uzmanlık Sınavı yazısı ile yıllardır varolan bir sorunu bu kadar açık bir şekilde ortaya koyduğu için Dr.Deniz ' e teşekkür ediyorum .
Dr. HM

.....................

15 yıldır biyokimya uzmanı olarak çalışmaktayım. Tıp doktoruyum. Branşımı çok seviyorum. İhtisasdan sonra tıp dışı biyokimya uzmanları ile çalışma şerefine nail oldum. Çok şaşırdım. Çünkü insanı bilmiyorlardı, ordan buradan duydukları şeylerle test yorumu yapıyorlardı. Bunu açıkca söylediğimde bana korkunç cephe aldılar. Bu kişilerle çalışmayı, idare etmeyi ve maruz görmeyi zamanla öğrendim. Günümüz biyokimya uzmanlığında testlerin yorumu ve hastalıklar için test önermek çok önemli bir hal aldı . Yeni düzenlemelere göre, uzmanlık öğrencilerine dahiliye ve çocuk rotasyonları konulacak imiş. Bu kişiler bu rotasyonlarda ne yapacaklar çok merak ediyorum. Bu kişilere mecrubi hizmet koymayıp onları ünvan değişikliği kurası ile uzman olarak nispeten güzel kadrolara atanması ise doktorlara büyük haksızlık diye düşünüyorum. Deniz hanıma katılıyorum, bu sıkıntılar yıllardır var ve dillendirilmiyor. Eskiden tıp doktoru az olduğu için bu mesleklere açılan branşlarımızda devlet hastaneleride artık bu komik duruma son vermeli diye düşünüyorum. Saygılarımla..
Uz.Dr.U.Tan

..................

Doktor Deniz Hanıma bu sorunu gündeme getirdiği için çok teşekkür ediyorum.Fakat yapılan yorumlardan gördüğüm kadarıyla bu konudan muzdarip olan hekim sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor...
Benim en çok rahatsız olduğum nokta ise uygulanan çifte standart. Sağlık Bakanlığı, doktor kökenli biyokimya ya da mikrobiyoloji uzmanlarını mecburi hizmet ataması ile doğuya gönderirken, unvan değişikliği yapan uzmanları, daha güzel hastanelere gönderiyor. O zaman ben neden tıp okudum....Bu arkadaşlar madem unvanlarını değiştirmişler, yeni aldıkları unvanlarının yani biyokimya veya mikrobiyoloji uzmanı olmanın gereği neyse onu da yerine getirsinler, mecburi hizmete de gitsinler....
Bir Mikrobiyolog....

......................

Medigazin internet sitesinde nedense hemen her hafta tıp içi uzmanlar ve tıp dışı uzmanlar adı altında okuyucu mektupları görüyorum.Tıp dışı diye bazı arkadaşlarımızın insafı olmayan bir şekilde yüklendiği grup içerisinde yer alan bir biyokimya uzmanıyım.Geçen günlerde de yer alan böyle bir okuyucu mektubuna yer vermiştiniz,benim gönderdiğim cevap niteliğinde ki maili yayınlama gereği bile duymadınız.Benim uzmanlığını aldığım bir dalda yorum yapma hakkına ve böylece aldığım eğitimi ve uzmanlığı küçük görerek safsatalar uydurmaya kimsenin hakkı yoktur.Ayrıca TUS'un bize avantaj sağladığı ise külliyen yalandır.Nedense yorum yapan arkadaşlar Temel tıp bilimleri-2 sınavının puan katsayılarından kesinlikle bahsetmemekte bunun ise benim bulunduğum gruba avantaj sağladığını savunmaktadırlar.Madem bu konu ile bu kadar ilgililer ve medimagazin olarak bu kadar ilgilisiniz hemen bu konu ile ilgilide haber yapabilirsiniz.Kimin haklı kimin haksız olduğu gayet açıktır.Ben tıbbi biyolojik bilimler bölümü mezunu bir uzmanım.Cerrahpaşa tıp fakültesinde eğitim gördüm.Tıp fakültesinde işlenen tüm derslere girdim.Aynı sınavlarda ter döktüm ve alnımın akıyla Tıpta uzmanlık sınavını 20000 doktor arasından ilk 100'e girerek başardım.Ne arkadaşların iddia ettikleri gibi dersaneye gidip hocaların ezberlettirdikleri şeye çalıştım nede şiir gibi konuları ezberledim.Zaten dersaneye gidecek param da yoktu.Ayrıca bir uzman arkadaşın rencide edici mailinide okumuş bulundum.Çok değerli arkadaşımız ''Çünkü insanı bilmiyorlardı, ordan buradan duydukları şeylerle test yorumu yapıyorlardı. Bunu açıkca söylediğimde bana korkunç cephe aldılar. Bu kişilerle çalışmayı, idare etmeyi ve maruz görmeyi zamanla öğrendim'' böyle bir yorum yapmıştı.Bu yorumu okuduktan sonra insanı bilen uzman arkadaşımızın insanı ne kadar bildiğini tekrar gözden geçirmesini tavsiye ederim.Ordan burdan duydukları şeylerle yorum yapmak ne demektir? idare etmeyi ve maruz görmeyi zamanla öğrendim ne demektir? Ayrıca okuduğum bölüm gereği yıllarca genetik ağırlıklı dersler aldım ve bir çok doktor arkadaşıma genetik anlattım şimdi ben kalkıp genetik ile ilgili kesinlikle ağzınızı açmayacaksınız gibi bir yorum yapsam insanlara haksızlık etmiş olmazmıyım?Ben insanıda bilirim,insan davranışlarını da bilirim,insanların psikolojik yapılarını da çok iyi bilirim.

<b>t-tus:</b>
tıpta
ve
tıpdışı
uzmanlık
sınavı
Yorum (4)
Özgür Tekeli
Aslında soru çok basit Biyokimya uzmanlığı için kim daha yetkindir veya daha doğrusu kimin aldığı eğitim KLİNİK Biyokimya uzmanı olmak için daha uygundur? Tabii ki Tıp fakültesinden mezun olan doktorların. Buna kimse hayır demez sanırım.( İnsanların yıllarca aldıkları eğitimi tek bir sınava indirgemek de ne kadar sağlıklı o da tartışılır). Klinik Biyokimya uzmanı olmak isteyen bu kadar doktor varken aldıkları eğitimin amacı klinik biyokimya uzmanlığı ile tam örtüşmeyen tıp dışı branşların bu uzmanlık eğitimine alınması bana çok mantıklı gelmiyor.
1
Cevapla
biyokimya tıp doktoru
tıpta uzmanlık kurulunda engin uçar bey var.bu durumu değiştirmek için kendisiyle iletişime geçilebilir.yeterli tepki geldiği takdirde bu durumun değişebileceğinden bahsetmişti.bu haksızlığı ben hekim olarak kabul edemiyorum.
1
Cevapla
Dr. cordelia
Doktor arkadaşlar haklı. Benim bir yakınım 50 yaşından sonra Açık öğretim fakültesi bitirdi. Türkiye çapında yapılan ÖSYM tarafından uygulanan sınavlarda İNGİLİZCE BİLMEDİĞİ HALDE SADECE SINAV TEKNİĞİ ÖĞRENEREK 96 PUAN ALDI. Tek kelime hatırlamıyor halen de. Dersanesinden kendisine hediye verildi başarısı için:) ÖZET: Doktor olmayanın tıp fakültesi mikrobiyoloji, biyokimya bölümlerinde işi nedir? İzin verin gireyim hukuk yüksek lisansa, yemşn ediyorum 5 senelik okulu 2,5 senede alırım ezberle sınav geçerek. Derslar sırf ezber değildir, derslerin içeriğinden uyduruk sınav yapsanız dai ruhundan geçemeyecek dünya kadar insan var. TIP DOKTORU OLMADAN OLMAZ.
2
Cevapla
biyolog
sevgili hekim arkadaşlar yaklaşık 5 yıl önce biyologların tus'a girerek biyokimya veya diğer temel bilimlerde uzman olmaları kaldırılmıştır.sizden ricam lütfen artık bizle uğraşmayı bırakın.olmayan birşeyi her fırsatta manşetlere taşımak ve yalan haber yapmak bu siteye yakışmıyor, altına da gerçekmiş gibi yorumlar ekleyip güncellemekse hiç yakışmıyor.diğer tıp dışı(ne demekse) alanlar olan kimyager, veteriner ve eczacıların dernek ve odalarına söz geçirip onlarında tus'a girmesini iptal ettirin insan sağlığına verdiğiniz önem gerçekmi görelim.yoksa odası,derneği güçlü lobi yapan mesleklermi bu ülkede ben varım diyebiliyor.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir