MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ:
Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği 18 Temmuz 2009 tarihli ve 27292 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmeliğin 9. geçici maddesine göre yeni ihdas edilen dallarda uzmanlık belgesi alabilmek için ilgili ana dal alanında en az 4 yılı eğitim kurumunda olmak üzere 6 yıl araştırma, uygulama ve inceleme yapmış olmak ve yönetmeliğin resmi gazetedeki ilan tarihinden sonra en geç altı ay içerisinde başvuru yapmak şartı aranmaktadır.
Ülkemizde bahsi geçen bu eğitim Diş hekimliği fakültelerinde mezuniyet sonrası “Doktora Eğitimi’olarak yapılmaktadır. Doktora eğitimine giriş şartları tüm üniversitelerde benzer özellikler taşımakta (ALES, ÜDS, mezuniyet notu gibi) ve Yüksek Öğretim Kurumu tarafından denetlenmekte ve yürütülmektedir. Bu maddeye göre doktora eğitimine 6 yıl önce başlamış bir diş hekimi uzmanlık belgesi almak için başvurabilecek iken, aynı diş hekimiyle aynı sınava daha sonra giren bir diş hekimi arasında fark gözetilmektedir. Daha somut bir ifadeyle doktoraya başladığı tarih itibariyle yönetmeliğin geçici 9. maddesine göre müracaat hakkını sürenin bitimine 1 gün kala kazanan bir doktora öğrencisi uzmanlık belgesi alabilmek için müracaat edebilecek ancak aynı eğitimi alan ve örneğin 3 gün kıdemsiz olan başka bir doktora öğrencisi 6 yıl süreyle araştırma, uygulama ve inceleme yapmış olması şartını tamamlayamamış olacağı için uzmanlığa müracaat hakkını kaybedecektir. Hatta kıdemsiz olan diş hekiminin 6 yıllık süreyi daha sonra doldurması halinde bile başvuru hakkı tanınmamaktadır.
Bu konuda mağdur olan pekçok doktora öğrencisi facebook internet sitesinde bir grup kurmuş ve sayıları da 575'i aşmış durumdadır.
(http://www.facebook.com/home.php#/group.php?gid=120514189800&ref=mf) .
Uzmanlık eğitim sürelerinin 3 - 4 yıl arasında değiştiği bir ortamda, nasıl bir gerekçe ile 6 yıllık şartın getirildiğini anlamanın mümkün olmadığı gibi, geçici maddeye "Yönetmeliğin resmi gazetede yayınlandığı tarihten önce doktora eğitimine başlayanlar doktora eğitimlerinin bitiminden itibaren 6 ayda içerisinde uzmalık belgesi almak için başvurabilirler" şeklinde bir ilave yapılması bunca doktoralı diş hekiminin mağduriyetini giderebilecektir.
Sağlık Bakanlığı'nın uzmanlık kurulunun bu yanlış kararından hızla dönmesi, ülkemizdeki diş hekimliği hizmet kalitesinin artmasını sağlayacaktır. Bunca eğitilmiş hekimin bir yönetmelik maddesi ile ellirenden pek çok hak alınmaktadır. Uzmanlık belgesi alan 6 yıllık doktoralı bir hekim uzman sayılacakken, 5 yıl 364 günlük doktoralı bir hekimin uzman sayılmaması uzmanlara tanınan sadece uzmanlık alanı ile ilgili tedavi işlemlerini yapma şansını sadece 1 gün kıdemli hekime verecek, 1 gün ile uzmanlık hakkını kaybeden doktoralı diş hekimi ise uzmanlık alanı dışında her türlü hastaya bakmak zorunda kalacak ve zamanla kurul tarafından verilmeyen uzmanlık becerisini zamanla kaybedecektir.
Ülkemiz menfaatleri açısından halen eğitimleri devam etmekte olan doktora öğrencilerinin bu mağduriyetinin hızla düzeltilmesi gerekmektedir.
Sayın Sağlık Bakanı'mızın bu konudaki duyarlılığını biliyor ve takdir ediyoruz, aynı duyarlılığı bu konuda da göstermesini ve gerekli düzenlemelirin yapılması için ilgili kurula direktif vermesini umut
ediyoruz. Saygılarımla.
Yrd. Doç. Dr. Özgür ER