Medimagazin logo

Tıp merkezlerinin fiziki şartları nasıl olmalı?

"Poliklinik muayene odası: Tıp merkezlerinde, ruhsatında kayıtlı her klinik uzmanlık dalı için ayrı oluşturulacak; 8 m hekim çalışma alanı ve 8 m hasta muayene alanı olmak üzere en az 16 m genişlikte, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan poliklinik muayene odası ayrılır."
Tıp merkezlerinin fiziki şartları nasıl olmalı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Madde 1:

"Poliklinik muayene odası: Tıp merkezlerinde, ruhsatında kayıtlı her klinik uzmanlık dalı için ayrı oluşturulacak; 8 m hekim çalışma alanı ve 8 m hasta muayene alanı olmak üzere en az 16 m genişlikte, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan poliklinik muayene odası ayrılır."

Madde 2 :

Katlar arası sedye ile hasta taşınmasına olanak sağlayacak şekilde merdivenin rıht yüksekliği 16-18 cm basamak genişliği 30-33 cm'yi sağlamak kaydıyla merdiven ve sahanlık ölçüsü en az 1,30 m olmalıdır. Merdiven rıhtları özürlülerin çıkışını zorlaştırmayacak şekilde düz bir satıhla bitirilmeli, merkez girişine özürlüler için uygun eğimli rampa yapılmalıdır."

Madde 3:

a) Hasta bekleme salonu: Bulunduğu kattaki her muayene odası başına en az 4 m alan düşecek şekilde bekleme salonları olmalıdır. Orta koridor bekleme amaçlı kullanılacak ise genişliği asgari 3 m olmalıdır. Bu durumda bekleme için tahsis edilmiş 1 m'lik bekleme alanı, toplam bekleme alanı hesabından düşülerek diğer bekleme alanlarının değerlendirmesi yapılır. Bekleme salonları ile bağlantılı bay-bayan tuvaleti olmalıdır.

b) Hasta muayene odası: Hizmet verilen her klinik uzmanlık dalı ve genel pratisyenlik için ayrı oluşturulacak; 8 m hekim çalışma alanı ve 8 m hasta muayene alanı olmak üzere en az 16 m genişlikte, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan hasta muayene odası ayrılır. Hasta muayene odalarında uzmanlık dalına uygun araç, gereç ve donanım ile hasta muayene masası, soyunma bölümü ve lavabo bulunur. Klinik uzmanlık dalları dışındaki dallarda kadrolu veya kısmi zamanlı çalışan uzman tabip ve tabiplere yeterli sayıda ve genişlikte, yeterli şekilde aydınlatılan ve havalandırılan çalışma odaları ayrılabilir.

c) Acil muayene odası: Asgari 16 m genişlikte, acil müdahale için gerekli olan asgari tıbbi malzeme, donanım ve ilaçların bulunduğu ve başkaca bir bölüm tahsis edilmemiş ise enjeksiyon ve pansuman işlemlerinin de gerçekleştirildiği, sağlık kuruluşunun girişine yakın ve kullanıma uygun bir yerde bulunan ayrı bir oda,

ç) Arşiv birimi; Hasta ve yakınlarının dolaşım alanlarından izole edilmiş kapalı bir bölme veya oda,

d) Poliklinik giriş katta değilse, hastanın tekerlekli sandalye ile girebilmesini sağlamak amacıyla kuruluşun bulunduğu binada, girişi en az 80 cm genişliğinde asansör olmalıdır. Merdivenin sedye ile hasta taşınmasına olanak sağlayacak şekilde, rıht yüksekliği 16-18 cm, basamak genişliği 30-33 cm'yi sağlamak kaydıyla merdiven ve sahanlık ölçüsü en az 1,30 m olmalıdır. Merdiven rıhtları özürlülerin çıkışını zorlaştırmayacak şekilde düz bir satıhla bitirilmeli, kuruluşun girişine özürlüler için uygun eğimli rampa yapılmalıdır.

e) Yangına karşı gereken tedbirlerin alındığına dair ilgili mevzuata göre yetkili merciinden belge alınması zorunludur.

f) Kuruluşun girişinde tekerlekli sandalye ve sedye girişi için en çok %8 eğimli rampa oluşturulur.

Geçici Madde 2-(1)

a) 31/12/2009 tarihinden itibaren en geç dört yıl içinde, tabip sayısı hariç olmak üzere bu Yönetmelik'e göre bina şartları ve fizik mekânlarını oluşturarak ruhsat almak zorundadır.

b) Tabip sayısında yapılacak artışlarda 9'uncu maddeye göre yapılan planlamaya uyulması zorunludur.

31/12/2009 tarihinden itibaren dört yıl içinde ruhsat almayan sağlık kuruluşlarının, uygunluk belgeleri iptal edilir.

c) Yeni ruhsat alıncaya kadar mevcut bina ve fizik mekân şartları ile tabip sayıları dışında bu Yönetmelik hükümlerine göre faaliyetlerine devam ederler. Ek 1'inci maddedeki istisnalardan bu kuruluşlar da yararlanır. Bu kuruluşların mevcut durumlarının tespitinde 15/2/2008 tarihindeki resmi kayıtlar esas alınır.

(2) 15/2/2008 tarihinden 11/3/2009 tarihine kadar geçen süre içinde tabip bulunamadığı için uzmanlık dalı uygunluk belgesinden çıkarılan tıp/dal merkezleri, ilgili tabibin bulunması halinde çıkarılan uzmanlık dalını yeniden uygunluk belgesine işletebilir.

(3) 15/2/2008 tarihi ile 11/3/2009 tarihine kadar geçen sürede kadrolu tabibi olmadığından kadro hakkı sona eren tıp/dal merkezleri için 11/3/2009 tarihinden itibaren bir yıl içinde aynı dalda ve çalışma şeklinde tabip bulunur ise, kadroya eklenir.

Kaynak: Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik / 10 Mart 2010 Çarşamba

tıp
merkezlerinin
fiziki
şartları
nasıl
olmalı?
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir