Medimagazin logo

Tip 2 diyabette kan şekeri kontrolü için 4 ilaç karşılaştırıldı: İşte sonuç!

NIH tarafından finanse edilen araştırmacılar, yaygın olarak kullanılan tip 2 diyabet ilaçlarını karşılaştıran ilk çalışmayı tamamladılar
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Tip 2 diyabette kan şekeri kontrolü için 4 ilaç karşılaştırıldı: İşte sonuç!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan 4 ilacı doğrudan karşılaştıran büyük bir klinik deneyde , araştırmacılar, insülin glarjin ve liraglutidinin, kan şekeri düzeylerini önerilen aralıkta tutmak için FDA tarafından onaylanan dört ilaçtan en iyi ikisi olduğunu buldular.

Sağlık uzmanları arasında diyet ve egzersizle birlikte metforminin diyabet tedavisinde en iyi erken yaklaşım olduğu konusunda genel bir fikir birliği olsa da, yüksek kan şekerini en iyi şekilde kontrol altında tutmak için ne yapılması gerektiği konusunda bir fikir birliği yoktur.

Dört ilaç karşılaştırıldı

2013 yılında başlatılan "Diyabette Glisemi Azaltma Yaklaşımları: Karşılaştırmalı Bir Etkinlik (GRADE) Çalışması" 36 ABD çalışma merkezinde yapıldı. Araştırma diyabeti metformin ile birlikte  FDA tarafından onaylanan 4 ana ilacı karşılaştırmak için tasarlandı. Sonuçlar The New England Journal of Medicine'de  yayınlandı.

GRADE proje bilimcisi Dr. Henry Burch, “Bu çalışma, sağlık hizmeti sağlayıcılarına tip 2 diyabetin uzun vadeli yönetimine nasıl rehberlik edecekleri konusunda önemli bilgiler sağlamak için tasarlandı. Bu sonuçlar artık her bir hasta için glikoz kontrol seviyeleri, ilaçların ne kadar iyi tolere edildiği ve kişinin diğer koşulları ışığında karar verme sürecinde kullanılabilir." dedi.

İnsülin glarjin ve liraglutidinin kan şekeri seviyelerini en uzun süre korudu

Çalışmaya, halihazırda metformin alan çeşitli ırk ve etnik gruplardan tip 2 diyabetli 5.047 kişi dahil edildi. Katılımcılar rastgele dört tedavi grubundan birine yerleştirildi. Üç grup metformin ile birlikte sitagliptin, liraglutid veya glimepirid ilaçlarından brini aldı. Dördüncü grup metformin ve uzun etkili bir insülin olan insülin glargin aldı.

Ortalama dört yıllık bir takipten sonra, çalışma metformin artı liraglutid veya insülin glarjin alan katılımcıların sitagliptin veya glimepirid ile karşılaştırıldığında hedef kan seviyelerini en uzun süre koruduğunu buldu. 

Bu, hedef seviyelerin korunmasında en az etkili olan sitagliptin ile karşılaştırıldığında, hedef aralıktaki kan şekeri seviyeleri ile yaklaşık altı ay daha fazla zaman anlamına geliyordu. Tedavi etkileri yaş, cinsiyet, ırk veya etnik kökene göre farklılık göstermedi.

Bununla birlikte, kombinasyonların hiçbiri ezici bir şekilde diğerlerinden daha iyi performans göstermedi. Çalışma sırasında ortalama kan şekeri seviyeleri düşmesine rağmen, tüm katılımcıların yaklaşık dörtte üçü, dört yıl boyunca kan şekeri hedefini koruyamadı ve bu, tip 2 diyabetli birçok hastada önerilen hedefleri korumanın zorluğunun altını çizdi.

GRADE Çalışma Başkanı Dr. David M. Nathan, "GRADE, zaman içinde kan şekeri hedeflerine ulaşmak ve sürdürmek için hangi ilaçların en iyi sonucu verdiğini etkili bir şekilde gösteriyor, ancak kabul edilebilir glikoz seviyelerinin uzun vadeli korunması için daha da etkili stratejiler oluşturmamız gerekiyor. Tip 2 diyabetli kişilerin uzun vadeli glikoz kontrolü elde etmelerine yardımcı olmak için diğer müdahaleleri ve tedavi kombinasyonlarını değerlendirmek gibi daha yapacak daha çok işimiz var." dedi.

Çalışma ayrıca tedavilerin diyabetle ilişkili kardiyovasküler hastalık geliştirme üzerindeki etkilerini de inceledi. Araştırmacılar, liraglutid grubundaki katılımcıların, diğer gruplara kıyasla genel olarak herhangi bir kardiyovasküler hastalık yaşama olasılığının en düşük olduğunu buldu.

Çalışma ayrıca ilaçların yan etkilerini de inceleyerek şunları buldu:

  • Şiddetli hipoglisemi genellikle yaygın değildi, ancak glimepirid verilenlerde daha fazlaydı (%2.2).
  • Gastrointestinal semptomlar, diğer üç tedavi grubuna göre liraglutid ile daha yaygındı.

 

tip 2 diyabet ilaci
nih
insulin glarjin
liraglutidinin
Yorum (17)
Kamil Usta
simdi bizim endokrinciler bu calismanin sonuclarini tartismak icin 5 yildizli otellerde toplanti ustune toplanti yaparlar, calismayi kendin yapsan bu kadar bunu bahane edip bir araya gelmezsin.
11
Cevapla
M. D
diyabete çare bulmazlar. çünkü ilaç, iğne, ölçüm aleti ve çubuğu gibi birsürü malzeme satıp ceplerini dolduracaklar. insanlarda yavaş yavaş uzuvlarını kaybedecekler.
9
Cevapla
Ahmet uzun
27 yıllık diyabet hastasıyım günde 4 kez insülin kullanıyordum normal endokrin dr.ları elinden geleni yapıyorlardı bana göre sonra i̇stanbulda ki dr.engin beyi tanıyana kadar sağolsun çok uğraştı tabiki bende elimden geleni yaptım şimdi tek doz kullanıyırum hedefim insülini bırakmak..
14
Cevapla
Mehmet Faik Erkul
i̇laç firmaları asla tedavi açlı ilaç üretmezler üretirlerse cepleri boş kalır ben şeker hastasıyım inadına ilaç kulanmıyorum çörek otu limon yoğurt karışımı ve bide kuru soğan sarımsak zerdeçal zencefil vede günde bir fincan türk kahvesi vede düzenli yürüyüş şekerin ilacı.
24
Cevapla
Togay ben
sevgili şeker hastaları kardeşlerim, 3 yıl süren yüksek seyreden şeker sonunda kullanmadığım şeker ilacı kalmadı ve hastalığım organlarımda tahribata başladı, göz gitti bağırsak gitti ve karaciğer büyümesine kadar geldim ve orda hastalığa dur dedim, hocam nasıl iyileştiğimi anlatmaya satır yetmedddd
50
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir