Medimagazin logo

Tepki çeken topuk kanı kararı: Mahkeme bilim yerine alternatif tıp yorumunu baz aldı, Sağlık Bakanlığı müdahil oldu

Kars'ta bir aile bebeklerinden topuk kanı alınmasına karşı çıktı. Konu yargıya taşındı. Mahkeme, aileyi haklı buldu ve alternatif tıpçı olarak adlandırılan bir kişinin sözlerine dosyada yer verdi. Sağlık Bakanlığı tepkiler üzerine davaya müdahil oldu ve karara karşı istinaf yoluna başvuru sürecinin başlatıldığını açıkladı.
Kaynak: AA - NTV Haber - Melike Şahin - Tuana Çiftci
Tepki çeken topuk kanı kararı: Mahkeme bilim yerine alternatif tıp yorumunu baz aldı, Sağlık Bakanlığı müdahil oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kars'ta bir aile yenidoğan bebeklerinden topuk kanı aldırmak istemedi. Konu yargıya taşındı.

Kars Aile Mahkemesi, anne-babanın topuk kanı vermeme özgürlüğüne sahip olduğuna hükmederek, kararda bir alternatif tıp uzmanı olarak adlandırılan ve 2014'te ölen Ukraynalı Aidin S.'nin yazılarını gerekçe gösterdi.

Hekimler ise karara tepki gösterdi ve tamamen bilim dışı olduğunu vurguladı.

Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş "Mahkeme kararında beni gerçekten üzen ve şaşırtan bir şey burada eğer hakimin kafasında bir soru işareti oluştuysa bunu Türk Tabipleri Birliği'ne, Sağlık Bakanlığı'na bir başka yetkili sorabilirdi. Kendine alternatif tıpçı diye tanımlayan bir kişi, kim olduğunda hiç bilmiyorum. Öyle birisine danışıp, oradan görüş alması beni son derece şaşırttı ve üzdü gerçekten. Orada ileri sürülen gerekçelerin de hiçbirisi kabul edilebilir değil. Sağlık Bakanlığı'nın bu tür davalarda müdahil olması gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.

Topuk kanı ile teşhis hayati önemde

Topuk kanı yenidoğanlardan alınan bir örnekle ile aralarında SMA'nın da olduğu kalıtımsal ve metabolik hastalıklara erken tanı konulmasını sağlıyor ve kalıcı hasar oluşmadan tedaviye başlanabiliyor. Yani bebeklerin hayatını kurtarabiliyor. Ancak hem topuk kanı testine hem de aşıya karşı ailelerin sayısı artıyor.

Prof. Dr. Çokuğraş "Bunun sonucu karşımıza ileriki dönemde birtakım aşıyla korunulabilir hastalıklara yakalanan bu hastalıklardan sakat kalan hatta ölen bir takım çocuklarla karşılaşacağız. Ya da topuk kanı sayesinde bizim erkenden fark edip önlem alarak çocuğun sağlıklı bir hayat sürmesini sağlayacağımız yerde o çocuklar maalesef işte ne bileyim kistik fibrozis olacaklar." dedi.

Sağlık Bakanlığı kararı istinafa taşıdı

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Kars aile mahkemesi tarafından, 20 Ağustos'ta, topuk kanı alınması hakkında verilen kararın, ilk derece mahkemesi kararı olduğu ve kesin hüküm taşımadığı bildirildi.

Topuk kanının, Yenidoğan Tarama Programı kapsamında çocukların hastalıklarını erken teşhis ederek tedavilerini başlatmak amacıyla alındığı hatırlatılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı Bakanlığımızca istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Hukukun, adalet ve doğruluk temelinde vereceği karara olan inancımız tam olduğundan, yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir."

saglik bakanligi
kars aile mahkemesi
Yorum (5)
ali sandıkçı
o kadar kulak arkası eder, müsamahalı olur, sahada uygulayıcıları yem ederseniz olacağı budur.. vur abalıya. gelin de çıkın bu işin içinden.. aşıya gelmeyenlerin, takibe gelmeyenlerin, topuk kanı vermeyenlerin hesabını sor doktorlardan..
11
Cevapla
Yorumsuz
doktar dövüyoz diyen kadının ve söylemini dikkate almayan idarecilerin oluşturduğu sistemde,bu neden anormal geliyor ki
1
Cevapla
Hattori
kars' ta "görevli" sağlık müdürü ve yardımcıları, kaz eti ve pulgur pilavi yemekle meşgul oldukları için......
3
Cevapla
Ömer Hayyam
aidin salihikitabını okudum, zırva bilgiler ve din ticareti vardır, toksik polyannacılık vardır, bu kitabı genelde din tasssubuna sahip kişiler referans alır. hakimin hsk tarafından ele alınması gereklidir.
Cevapla
uzman doktor
bu kararı veren hakim hakkında hakimler savcılar kurulu inceleme başlatmalı. medimagazin olarak bu kararı gündemde tutun ki farkındalık oluşsun. adalet bakanlığı ve ilgili kurulun dikkatine girsin.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir