Medimagazin logo

TDB 2010 Yılı Büyük Kongre Toplantısı

Kaynak: MEDİMAGAZİN OKUYUCU KÖŞESİ
TDB 2010 Yılı Büyük Kongre Toplantısı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

   22 Eylül 2010 tarihli Milliyet gazetesinde TDB nin 2010 yılı Büyük Kongre toplantısı  ile ilgili duyuru vardı. TDB nin Web sayfasında olmamasına bir anlam veremedim. Bu  yıl seçilecek yönetimin, periferdeki dişhekimlerinin daha katılımcı olmasını sağlamalı, fikir ve önerilerini almalı, herkese eşit mesafede ve vesayet altında olmayan bir  yönetimin işbaşına gelmesini istiyorum.  

 

   Kısacası, 2010 yılı TDB Büyük Kongresinde seçilecek merkez yönetiminin, bütün diş hekimlerini kucaklayan bir yapıda olmasını istiyorum.

 

    TDB ve  bazı diş hekimleri odalarınca 3224 sayılı kanunda yapılması istenen değişikliğe karşı yapmış olduğu ‘’VESAYET ALTINDA BİR MESLEK ÖRGÜTÜ OLMAK İSTEMİYORUZ! ‘’ Başlıklı basın açıklamasında, diyorlar ki;  ‘’Diş hekimi 3 milletvekili 15 Ekim 2009 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen 3224 sayılı Türk Diş hekimleri Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Birlik Genel Kurulunun Oluşumuna dair 21. maddesinin değiştirilmesini istemişlerdir. 

 

Ve yine TDB yönetimi diyor ki; Dünyanın çeşitli yerlerinde; sivil toplum kuruluşları, sendikalar, siyasi partiler ve dernekler birbirinden oldukça farklı seçim sistemlerine, genel kurul oluşum biçimlerine sahiptirler. Hiçbir sistemin ideal bir sistem olduğu söylenemeyeceği gibi her sistemin kendine özgü üstün ve zayıf yanları vardır. Buna karşın, eğer ideal bir evrensel demokrasi sistemi olsaydı bu kadar çeşitlilik olmaz, tek tipliliğe gidiş olurdu.Düzenlemelerde ciddi bir adaletsizlik varsa bu durum hukuk yoluyla mahkemelerde çözülür. Ama özellikle siyasi iktidarların dışında yer alan ve demokrasi gereği de siyasi iktidarlar karşısında özerk olmaları gereken bu tür kuruluşlarla ilgili düzenlemelerin meslek örgütlerine danışılmadan, onların görüşleri alınmadan yine siyasi iktidarın ağırlıklı olduğu meclis tarafından değiştirilmesi, doğrudan demokrasinin ruhuna aykırı olduğunu ifade etmektedirler.’’

 

      Anlaşılan o ki TDB;  kendi tabanını yok sayan tek sesli demokrasi ile yetinen yönetim anlayışını daha da ileri götürmek kararında. Yani çok sesli değil tek sesli bir meslek örgütü arzusundalar. TDB yönetimi başarısızlığının nedenini kendilerinde (beceriksizlikleri ve savundukları politikalarda) arayacaklarına, yanlış yerde, TDB yasalarındaki yetki bölümlerinde arıyorlar. Kısaca TDB'nin tasarı taslağı örgütsel sorunlarımıza çözüm getirmiyor. Sadece TDB'nin  oda'lar üzerinde tahakkümünü sağlayacak önermeler içeriyor ve yönetimin mesleki kaygılarla değil nasıl daha fazla iktidarda kalırız kaygısıyla hareket ettiğini gözler önüne seriyor.  Oysa bu süreçte örgütü daha güçlü kılacak, katılımcı demokrasiyi örgütsel süreçlerde hakim kılacak yeni bir anlayış ve bu anlayışı gerçekleştirebilecek yetenek ve kararlılıkta yeni yöneticilere ihtiyaç vardır. Meslek örgütünün gücü yetkilerin tekelde toplanması ile değil tam tersine tabanı işin içine katan örgütsel süreçleri demokratikleştiren düzenlemelerle sağlanabilir.

  Diş hekimi olarak diyorumki, TDB ve Dişhekimleri Oda Yöneticilerine; doğal delegelik sisteminin kaldırılmasını ve tek sesli değil çok sesli, temsilde adaletli  bir meslek örgütü istiyorum!  Doğal delegelik gölgesinde değil, özgür irademizle tartışarak, mesleğimizin ve meslektaşlarımızın çıkarlarını ortaklaştırdığımız kararların uygulanmasını istiyorum!

 

 

      TDB 2010 yılı büyük kongresinde, anti demokratik olan  doğal delegeliğin kaldırılmasını istiyorum. İl ve ilçe temsilcilerinin seçimle göreve gelmelerini ve bu temsilcilerin delege olarak çıkarılması daha adaletli olacaktır. Aksi halde, TDB deki biat kültürü ile tek seslilik devam edecektir.

 

       Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen 3224 sayılı Türk Diş hekimleri Birliği Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Birlik Genel Kurulunun Oluşumuna dair 21. maddesinin değiştirilmesini  ve  doğal delegeliğin kaldırılması ve temsilde adaletin sağlanması için TBMM sağlık işleri komisyonunda bekleyen 30/06/2009 tarih ve 289 nolu kanun teklif ve değişikliğinin bir an önce görüşülmesini saygı ve  dileklerimle Türk kamuoyuna ve meslektaşlarıma  arz ederim...

 

Fevzi TERZİ  Dişhekimi / AMASYA

tdb
2010
yılı
büyük
kongre
toplantısı
Yorum (2)
fatih balcı
fevzi beye teşekkür ederim. önemli bir konuyu medimagazin aracılığı ilede gözler önüne sermiş. düşünelim . 25 yıldır beceriksiz bir yönetim tdb yi yönetiyor. ''beceriksizlik'' benim genellememdir.her diş hekimi , diş hekimliğinin bugünkü durumunu düşünerek kendi değerlendirmesini yapabilir. hem beceriksiz olup hemde 25 yıl nasıl yönetimde kalınabilinir. tabiki ''doğal delegelikle''
0
Cevapla
abdullah özer
doğal delegelik kesinlikle kaldırılmalı.türk dişhekimleri birliğinin 10 yıldır üyesiyim.sektörde her şey değişti meslek yerle bir edildi. ama tdb nin yapısı değişmedi hala 1980 deki gibi sanıyorlar türkiyedeki dişhekimliğini.değişim şart .son hükümet uygulamaları ile mesleği ve meslektaşlarıda yeterince kollayamadı korumadı.bu hükümet ve bu türk dişhekimleri birliği durduğu sürece dişhekimliği zor günlere gebe....sürekli kamuda ve özelde kan kaybeden dişhekimleri için kamuoyu oluşturmayı dahi beceremedi tdb.ne olursa olsun bu bu tdb yönetimi değişmeli.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir