Suriye'deki olaylarda sağlık sektörünün en çok etkilenen alanlardan olduğunu ifade eden Kınık, Suriye genelinde toplam 45 kamu hastanesinin bulunduğunu ve çatışmaların artmasıyla hastanelerin yarısından fazlasının kullanılamaz duruma geldiğini belirtti.
Dr. Kınık, "Toplam 45 kamu hastanesinin yüzde 57'si hasarlı, yüzde 36'sı da kullanılamaz durumda. Hastanelerin yarısından fazlası hizmet veremiyor" dedi.
-"Suriye'de sağlık çalışanları öldürülüyor"-
Suriye ordusunun özellikle hastaneleri hedef aldığını vurgulayan Dr. Kınık,
"Yaralılara yardım eden sağlık çalışanları tutuklanıyor, işkence ediliyor ve öldürülüyor. Bu psikolojik bir savaş. Esed, doktorları ve diğer sağlık çalışanlarını öldürerek halkına 'sizi her halükarda öldürürüm' mesajı vermek suretiyle korkutmak istiyor" diye konuştu.
Kınık, olaylardan önce Suriye'de toplam 5 bin doktorun bulunduğunu, ancak yarısının çatışmalardan ötürü yurt dışına çıktığını veya çatışmalarda öldüğünü vurguladı.
- "Suriye'nin geleceği tehlike altında"-
Sağlık ihtiyacından ve yetersizliğinden ötürü bebeklerin, verem, tifo, hepatit gibi hayati aşıları olamadığını dile getiren Kınık, "Bu da Suriye'nin geleceğinin tehlike altında olduğunu gösteriyor. Bu aşıları olmayan çocuklar, hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edemez" görüşünü dile getirdi.
Suriye'deki diğer önemli sağlık sorununun kronik hastalar olduğunu kaydeden Kınık, diyaliz, kanser gibi kronik hastalığı olanların tedavi edilemedikleri için hayatlarını kaybettiğini söyledi.
Kınık, çatışmalarda Esed rejiminin uzun menzilli füzelerle yerleşim yerlerini hedef aldığını ve uzun menzille hedef alınan en son yerleşim yerinde 90 çocuğun hayatını kaybettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Uzun menzilli füzelerle yerleşim alanları hedef alınıyor. Çatışmalarda ölenlerin yüzde 20'si asker ve çatışan grup, gerisi ise sivil. Bir çatışmada sivil ölümün asker ölümünden fazla olması Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı, fakat Suriye'de tanımlanamayan bir olay yaşandığından Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurulamıyor."
Dr. Kerem Kınık, Suriye ordusunun hastaneleri hedef aldığından, yaralıların bodrum katlarında ve apartmanlarda tedavi edildiğini hatırlaratak, şunları söyledi:
"Suriye'deki tanımlanamamış durum savaştan daha beter, insanlar çok zor şartlarda tedavi edilmeye çalışılıyor ve gerekli tedavi için yurt dışına çıkarılırken ölüyor. Suriye'ye insani ve sağlık yardımı için dokunulmazlık getirilmeli ve yardım koridoru oluşturulmalı."
Suriye'de olaylar başladığından beri Suriye içinde ve sınırında yardım çalışmaları yaptıklarını kaydeden Kınık, sözlerini şöyle tamamladı:
"Olaylar başladığından beri Suriye içinde sağlık merkezi, eczane, ambulans, tıbbi yardım, acil cerrahi çantası ve ilaç yardımı yaptık. Bir sonraki projemiz ise sağlıkçılara ve sivillere yönelik acil yardım eğitimi ve tıbbi çanta vermek."