Medimagazin logo

Sözleşmeli öğretim üyeliği neler getiriyor? Part time çalışanların ilişikleri 2 ay içerisinde kesilecek

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.
Kaynak: MEDİMAGAZİN - DR.İBRAHİM ERSOY
Sözleşmeli öğretim üyeliği neler getiriyor? Part time çalışanların  ilişikleri 2 ay içerisinde kesilecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tasarı’da tıp ve diş hekimliği fakülteleri için sözleşmeli öğretim üyeliği statüsü getirildi. 2010 yılında çıkan ancak Anayasa Mahkemesinin bazı maddelerini iptal ettiği Tam Gün Yasası sonrası Sağlık Bakanlığı 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununda yapılan değişikliklerle sözleşmeli öğretim üyeliğinin temel esaslarını da belirlemiş oldu.   


Sözleşmeli statüde dikkat çeken başıca özellikler şunlar oldu:


Kamu kurum ve kuruluşları ve vakıflara ait , tıp ve diş hekimliği fakültelerinde  yükseköğretim kurumlarının kadro ve pozisyonlarında bulunmayan profesör ve doçentler, sözleşmeli öğretim üyesi olarak istihdam edilebilir. Sözleşmeli statü diğer sözleşmeli kanunlardaki gibi olmayacak.


Sözleşmeli öğretim üyeleri tıp ve diş hekimliği fakültelerinde ders verebilecek. Verdikleri derslerde, devamlı statüde çalışan profesör ve doçentler için belirlenen ek ders ücretlerinin on katına kadar saatlik sözleşme ücreti alabilecek.

Özellik arz eden faaliyetler için, ek ders ücretlerinin onbeş katına kadar saatlik sözleşme ücreti ödenebilir. Böylece bazı “özellikli vakaların” üniversite hastanelerinde yapılması “ders” olarak gösterilebilecek.

Sözleşmeli profesör ve doçentlere ödenecek sözleşme ücretinin yıllık toplam tutarı, ilgili yılda personel giderleri için öngörülen ödeneğinin toplam tutarının yüzde 1’ini geçmeyecek.

Sözleşmeli olarak istihdam edilecek profesör ve doçent sayısı ise, ilgili tıp ve diş hekimliği fakültelerinde devamlı statüde çalışan öğretim üyesi sayısının yüzde 5’inden fazla olmayacak. Yani bu fakülteler akademik personelinin yüzde 5’ini sözleşmeli kadrodan yapabilecek.

1 Mart 2006 tarihinden sonra kurulan üniversiteler ise, bu oranlara tâbi olmaksızın beş kişiye kadar sözleşmeli Öğretim üyesi istihdam edebilecek.

Sözleşmeler, aylık süresi seksen saati geçmemek üzere bir yıla kadar yapılabilecek.

Süresi iki ayı geçmeyen sözleşmeler üniversite yönetim kurulunun kararıyla, iki aydan daha uzun süreli sözleşmeler, üniversite yönetim kurulunun kararı ve Yükseköğretim Kurulunun izniyle yapılacak.

Sözleşmeli personel rektör, dekan, enstitü, yüksekokul, uygulama ve araştırma merkezi müdürü, senato, yönetim kurulu ve kurul üyesi, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı ve başhekim olamayacak, idarî görev alamayacak ve akademik birim yöneticiliği ve rektörlük seçimlerinde oy kullanamayacak.

 


Sözleşmeli personelin ödemeleriyle ilgili olarak Kanunun kabulünden sonra Maliye Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından bir Yönetmelik yayınlanarak usul ve esaslar belirlenecek.

Öğretim üyeleri mesai saatleri dışında üniversitede sağlık hizmetleri verebilecek.

Bu hizmetlerden dolayı alınan ilave ücretler döner sermaye işletmesinin ayrı bir hesabında toplanacak. Bu hesaptan hazine payı ve diğer kesintiler yapılamayacak.

Edilen gelirin yüzde 50’si, mesai saatleri dışında sağlık hizmeti sunan öğretim üyesine her ay ödenecek. Öğretim üyesine yapılacak ödeme  mesai içinde gerçekleştirilen iş miktarı ve çeşidi dikkate alınarak belirlenen toplam performansını aşmamak kaydıyla, ek ödeme matrahının yüzde 800’ünü geçemez.

Kanunun Resmi Gazetede yayınlanmasından sonra part time çalışan öğretim üyeleri 2 ay içerisinde ya tam gün statüsüne geçecek yada üniversiteyle ilişikleri kesilecek.

sözleşmeli
öğretim
üyeliği
neler
getiriyor?
part
time
çalışanların
ilişikleri
2
ay
içerisinde
kesilecek
Yorum (47)
Dr Hakan
1-Part time çalışan öğretim üyesi yok. Üniversitelerde herkes tam gün çalışıyor. Dışarıda çalışma şekli ikiye ayrılıyor: a)Mesai dışında muayenehanede çalışıp mesaisini full time yapanlar ki bunlar sadece eğitim verip gelir getirici faaliyetlerde bulunamayanlar b)2yıl ücretsiz izine çıkıp bu Ağustosta sona erecek olan sadece dışarıda özel muayenehanesinde ya da özel hastanelerin SGK sız kadrolarında olanlar. Yeni tasarı ile 3 çeşit çalışma var: 1-Üniversitede kadrosu olan ve tam gün çalışıp mesai dışı prim yapacak olanlar. Bu prim performans ve ek ödeme matrahının %800 ü ile sınırlı. Örnek veriyorum A üniversitesi borçlarından vs den dolayı hocasına 2500 lira performans verebiliyorsa burada hoca 2500 lira da özel prim ücretini geçemeyecek. Çok veren yerlerde örneğin 18 bin lira performans veren B Üniversiteisinde ek ödeme matrahı 16 bin lira ise oda mesai dışı üniversite çalışmasından 16 bin lirayı geçemeyecek. 2-Üniversitede tam gün çalışıp bazı iş ve ameliyatları yapmak için mesai saatleri dışında Rektörün izni ve yönetim kurulu kararı ile özel hastanelerle anlaşma yapılabilecek. Bu çeşit çalışmada ÜST SINIR OLMAKSIZIN hocanın yaptığı işler döner sermayeye gelir kaydedildikten sonra %50 si hocaya ödenecek. 3-İstifa, emekli vs gibi nedenlerde üniversiteden ayrılmış ve serbest çalışan hocalarla belli bazı ders ve ameliyatların yapılması için sözleşme imzalanacak. Burada bir sürü şartı şurtu var, hocaya tek faydası şu olacak: SÖZLEŞME İLE ÇALIŞTIĞI DÖNEMDE yöneticilik ve oy kullanma sahip diğer öğretim üyeleriyle AYNI ŞEKİLDE ÜNİVERSİTEDE ÇALIŞMIŞ SAYILACAK AYNI ÖZLÜK HAKLARINA TABİ OLACAK. Son olarak benim de içinde olacağım grup olan: 1-Emekliliği dolanlar emekli olup 4700 lira maaşını bağlatıp kıdem tazminatını alıp muayenehanede ya da özelde devam edecekler. 2-Özel bir hastaneyle anlaşıp orada SGK lı ya da SGK sız bir kadroya geçiğ çalışacaklar. Bu son 2 şık üniversitelerdeki kıdemli hocaların daha fazla kaybına neden olacak. Ayrıca çıkarılan tasarı CHP tarafından: 1-Öğretim üyelerinin 657 tabi kılınmaları, 2-Sağlığa ait verilerin paylaşılması (Sağlık net 2 gibi uygulamalar), 3-Meslekten men yetkisinin Sağlık Bakanlığı'na verilmeleri yönünden ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEK. Bakalım neler olacak göreceğiz. Herkese sevgi ve selamlarımla...
0
Cevapla
Dr Hakan
Ayrıca bu kanun böyle çıkar ve yürütmesi durdurulmazsa onlar düşünüyor ki bütün hocalar tıpış tıpış üniversiteye dönecek. Bu noktada 2. Gezi Olayı şokunu yaşayacaklar. Üniversiteler yrd. doçlara kalacak, özel hastaneler sözleşmeleri biten uzmanların yerine hocaları alıp kadroları hocalarla dolduracaklar. Ayrıca sayın büyüklerimizin eş çocuk, anne baba ve kendilerinin ameliyat olması gerekirse hoca üniversitedeyse özelde görevlendirilerek, özeldeyse üniversitede görevlendirilerek tedavilerini en seçkin hocalara olabilecekler, basında tam gün delindi, zaten delikti şişti, söndü gibi dedikodular da önlenmiş, olay yasal hale gelmiş olacak...
0
Cevapla
ali baba
Bu kanun bu şekilde geçerse çok güzel bir uygulama olur.Bazı öğretim üyelerinin üniversiteyi çiftliğe olayı biter.Arkadan gelenlere yol açılır.
0
Cevapla
mecburi istikamet
torba yasası içine eklenen bir paragraf var. hekimler uyuyor mu tek çıt yok. yurt dışında fakülteyi bitiren ihtisas yapan mecnuri hikmetten muaf tutuluyor. yurt dışı harvard, oksforf değil. filibe,prizren,kosova,varna,bakü... buralada türkiyede hiçbir tıba giremeyenler para ile diploma alıyor. uzmanlık da öyle.. (Çoğu). bu kişlere niye mecburi hizmet kaldırılır. mecliste çocukları yakınları varna tıpta okuyanlar var galibaçç demokratik yasal tepki gösterin yazın,çizin.. TTB nerede?
0
Cevapla
DrDr
Dr.Hakan (öğretim üyesi), başınıza gelen şeyleri o kadar uzun uzadıya anlatmayın. Başınıza gelecek olan şey sizin ciddiye bile almadığınız ve doktorların neredeyse %90'nının başında zaten onyıllardır olan şey olacak. Eeeee siz de katlanacanıııııız, napacan mecbuuuuur :)
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir