Medimagazin logo

Sigarayı bırakmada ücretsiz ilaç kimlere veriliyor?

'Her hastaya ilaç vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı öneriyoruz"
Sigarayı bırakmada ücretsiz ilaç kimlere veriliyor?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Sağlık Bakanlığının 2011 yılında gerçekleştirdiği sigarayı bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesi uygulamasına yeniden başlandı. Sigaradan kurtulmak isteyen bir tiryakinin yaklaşık 600 lirası, devletin sağladığı bu destekle cebinde kalıyor.

Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. İbrahim Ocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyen kişilerin kullanması amacıyla 2011'de ülke genelinde 300 bin ilacı illere dağıttığını hatırlattı.

Hastanelerde bunların bittiğini ancak taleplerin sürdüğünü, ilaçları veremedikleri için tartışmalar olduğunu belirten Ocak, şöyle devam etti:

"Kullanmadığı ilaçları çekmecelerinden getirenler, komşularına verenler dahi oldu. Daha sonra bu bir çalıştayda değerlendirildi. Kamuoyundan gelen talep ve uzun değerlendirmeler sonrasında ilaçların yeniden ücretsiz olarak illere dağıtılması kararı alındı. Uygulamaya şubat ayı sonu itibarıyla yeniden başlandı. Bu sefer ilaçlar bizlere yani hastanelere verilmedi. Örneğin bu ilaçlar Bursa'da Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi'nde bulunuyor. Önceki gibi bilgisayardan atama yapılmıyor. Sigara Bırakma Polikliniğinde çalışan arkadaşlar, hastanın hangi ilacı kullanması gerektiğine ya da ilaçsız bırakmasına hastayla ortak karar vermesinin ardından gerekli müdahaleyi yapıyor."

- Önce bağımlılık derecesi ölçülüyor

Polikliniklerin işleyişi hakkında bilgi veren Ocak, kişinin başvuru sonrası fagerström nikotin bağımlılık testi yapılarak bağımlılık derecesinin ölçüldüğünü anlattı.

Bu derecelendirmede, 0-3 değerin hafif, 3-7'nin orta, 7-10'un ağır bağımlı sayıldığına değinen Ocak, "Hastanın yaşam tarzı ve diğer hastalıklarına göre iki sigara bırakma ilacından birini yazıyoruz" dedi.

Ocak, kişi uzun yol tır şoförü ya da kesici alet kullanmak zorunda olan bir mesleğe sahipse tedavi sürecinde daha özenli ve dikkatli davrandıklarını bildirdi.

Bazen ilaç vermeyip nikotin yerine koyma tedavileri ve psikolojik destekte de bulunabildiklerini aktaran Ocak, şunları kaydetti:

"Sigara Bırakma Polikliniği bünyesinde görev yapan psikologlar da hastayı değerlendiriyor. Gerekli değerlendirmelerin ardından sigara bıraktırma müdahalesi başlıyor. Bunlar nikotin bandı ve sakızıyla da olabiliyor, ilaçla da olabiliyor. Her hastaya ilaç vermiyoruz. Hasta bize geldiğinde objektif olarak tüm verilerle kararlılığını değerlendirdikten sonra sigara bırakma ilacı öneriyoruz. Bu değerlendirme süreci bazen bir, bazen iki haftayı bulabiliyor. Hastaları birkaç defa çağırmak durumunda kalabiliyoruz. Hastalarımız, sigara bırakma ilaçlarının ücretsiz verilmesinden çok memnun. Bu ilaçların ücreti 80 ila 200 lira arasında değişiyor. Ortalama bir sigara bıraktırma tedavisi 3 ay sürüyor. Böylece hastalar yaklaşık 600 lira gibi bir maliyetten kurtuldu."

Ocak, yeni programda, sigarayı bırakmak için polikliniklere başvuranlara kontrollerinin Sağlık Bakanlığı tarafından kısa mesajla (SMS) hatırlatıldığını sözlerine ekledi.

Poliklinikte tedavi gören kişilerden Fatma Keriman Subaşı (74) ise 50 senedir sigara kullandığını dile getirerek, "15 gündür sigara içmiyorum ve bundan çok memnunum. Bu, Sağlık Bakanlığının teşvikiyle oldu. Yetkililere teşekkür ederim" diye konuştu.

sigarayı
bırakmada
ücretsiz
ilaç
kimlere
veriliyor?
Yorum (8)
fevziye unal
Ben 1952 dogumluyum.43 senedir sigara icicisiyim.gunde bir bucuk iki paket iciyorum.birakmak istiyorum ama birakamiyorum.hiper tansiyon hastaligim var baska bir hastaligim yok.ilac yardimiyla daha kolay birakabilecegim bilgilerini aldim.champx isimli ilac sayesinde birakan yakinlarim var.bu ilacin devlet tarafindan karsilanmasindan yanayim.emekliyim emk.sandigina bagliyim.hangi yolu izlemem gerekiyor.bilgi verirseniz sevinirim.Teşekkürler.
31
Cevapla
Ahmet Rasim Küçükusta
SİGARA BIRAKTIRMA İLACI İŞE YARIYOR MU YOKSA? BİR: Sağlık Bakanlığı, ilacı tekrar ücretsiz olarak vermeyi plânladığına göre Champix’ in etkinliği ve emniyetinden memnun olmalı. Bakanlık, Champix’ i daha önce kaç kişiye verdiğini, kaç kişinin bu sayede sigarayı bıraktığını, kaç kişide hangi yan etkilerin ortaya çıktığını açıklamalıdır ki benim gibi bu ilaca “soğuk” bakanların kafalarında bir şüphe kalmasın. İKİ: Bakanlık ilacı tiryakilere bedava veriyor ama ilaç gökten yağmur gibi yağmıyor, neticede ilaca verilen para hepimizin cebinden çıkıyor. Paramız, hayırlı bir iş için mi kullanılıyor yoksa çöpe mi atılıyor, bilmek hakkımız, öyle değil mi? Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/22/yazilar/tip-yazilari/sigara/sigara-biraktirma-ilaci-ise-yariyor-mu-yoksa/
4
Cevapla
olcay
Bu ilacın ücretsiz verilmesi tedavi başarısını düşürür... Vatandaş nasılsa bedava aldım diye 200 liralık ilacın içinden ikisini kullanır gerisini çöpe atar ancak para verir alırsa atmadan önce iki kere düşünür, büyük olasılıkla çöpe atmaz kullanır ve tedavisini tamamlar.
17
Cevapla
SEMİHA SÖYLER
Günde 1.5 paket sigara içerken Sigara bırakma polikliniğine başvurup, doktor desteği ve champix isimli ilacı kullanarak sigarayı bıraktım.4 sene önce... 15 senedir sigara kullanıyordum. İlaçtan ve doktorumdan çok memnun kaldım. Bu arada ilacı paramla aldım. Bedava verilseydi bu kadar etkili olmazdı diye düşünüyorum. İlacı 3 ay değil 6 ay kullandım. Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakma projesi sonucunda, bırakmamla birlikte çevremde bir çok dostuma örnek oluşturduğum için bırakmalarına vesile oldum. Buradan bu yazıyı okuyup, ben sigarayı bırakamam diyen herkesi sigara bırakma polikliniklerine gitmelerini tavsiye ediyorum. Ben sigarayı bıraktıysam herkes bırakır.. Sağlıkla kalın.
65
Cevapla
Mücahit Altuntaş
Sayın Ahmet Rasim Küçükusta (Dr.) güzel sorular sormuş. Eğer biz yapılanları sorgulmayı , soru sormayı , hesap sormayı öğrenemeyeceksek ağzımıza sakız yaptığımız "bilimsellik" konusunda yol alamayız. Sağlıkta son on yılda sekiz dokuz kat artan maliyetleri kim kime sordu bugüne kadar ? Obesitede kök sorun rafine karbonhidrat ve tüketim kültürü sorunu ! bunu yani kök sebebe bakıyormuyuz ! Yada sigara konusunda ülkemizde bu kadar cep telefonu haberleşme süreçleri varken ka. çocuğumuz sigaraya "yeni başladı" ve onu nasıl engelleriz aşamasında "yeterli !" gözlem ve kayıt tutuyormuyuz ! Sigara içen öğretmen , sigara içilen okulu tesbit ve eğitimden geçiriyor , ödüllendiriyormuyuz ? Samimimiyiz ! Özerk miyiz ? Yoksa ver ilacı geç gitsin yaklaşımındamıyız ! Evet sayın Ahmet Rasim Küçükusta meslektaşımızın sorusuna cevap verecek , kamuyu ve bizleri aydınlatacak bir bürokrat var mı? Varsa yazsın aydınlanalım ! Varsa benim açıkladığım gibi bir çalışma yapmanın mantığı ve mantıksızlığını yazsınlar , aydınlanalım ! Önce önleyeceksin ! tanımlayacaksın , takip edeceksin , önlemeyi planlayıp kayıtlarını tutacaksın !Sigara konusu yada ( her türlü tüketim bağımlılığı sorunu ; rafine karbonhidirat ve şeker tüketme kolaycılığı ve kültürü de !) bağımlık konusu böyle çözülür. Bunları bilmek için neyiniz eksik ? Öngörü , etik , bilimsel bilgi ? Sağlık Bakanlığı sigara yasağı doğrudur.Ama sadece yasak değil toplumda tüketim sorununu geçlerden başlayarak değerlendirmek , (sigara dahil ) kayıt altına almak gerekiyor. Türkiyede madde bağımlılığı altı yılda yedi kat arttığı söyleniyor.Neden böyle oldu ?Övüneceğimize daha çok sorular soralım.Bunlarla mücadele kolay işler değildir.Baştan tedbiri almak icap ediyor. Dr.Mücahit Altuntaş İç hastalıkları uzmanı
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir