Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök, Türkiye'de çocukların yüzde 75'inin pasif sigara dumanına maruz kaldığını belirtti.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yurdakök, Türk, Neonatoloji Derneği'nin, 4207 sayılı yasa ile pasif sigara dumanı maruziyetin azaltılmasını önemli bir çocuk hakları kazanımı olarak gördüğünü belirtti. Yurdakök şöyle konuştu:
"Sigara dumanı siyanür, karbonmonoksit, kurşun, kadmiyum başta olmak üzere 4 binden fazla toksik madde içermekte ve çocuk sağlığına son derece zararlı olmaktadır. Sosyal gelişmeleri için erişkinlerle birlikte bulunacakları mekânların sigara dumanından tamamen arındırılmış olması çocukların geleceği için çok gereklidir."
Sigara dumanının bebeklere daha anne karnındayken zarar vermeye başladığını kaydeden Yurdakök'ün verdiği bilgilere göre, anne adaylarının gebelik döneminde aktif olarak sigara kullanmaları ya da buna pasif olarak maruz kalmaları bebeğin rahim içinde büyümesinin bozulmasına, ölümüne veya ağır beyin zedelenmesine sebep olabiliyor. Sigara içen kadınlarda, içmeyenlere göre 2 kat daha fazla erken (prematüre) doğum yapma riski bulunuyor. Ani bebek ölümü sendromu erken süt çocukluğunda sigara dumanına maruz kalan bebeklerde daha sık görülüyor. Doğumdan sonra sigara dumanına maruz kalmak da çocukların solunum yollarını kötü etkiliyor. Çevresel sigara dumanına maruz kalmak tüm yaşlarda çocukların akciğerlerini bozuyor ve çocukluk astımının hem sıklığını, hem de şiddetini artırıyor. Sinüzit ve ortakulak enfeksiyonlarını alevlendiriyor.
Sigaranın, çocukların entelektüel gelişimini de olumsuz etkilediğini vurgulayan Yurdakök, "Doğum öncesi sigaraya maruz kalan bebeklerde hiperaktivite, dikkat eksikliği, okuma ve matematik problemlerinin öğrenilmesinde zorluk gibi yetersizlikler görülür.'' dedi.