ANKARA-Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nu makamında ziyaret ederek, "Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapan çalışanlara ilişkin genel sorunlar" başlıklı rapor sundu.
Sendikalarının, hizmet kolu dahilinde bulunan kurum ve kuruluşlarda görev yapan personellerin ortak hak ve menfaatlerinin korunarak geliştirilmesi, daha etkin ve nitelikli kamu hizmetinin sunulması ve sosyal diyalogun sağlanması yönünde çaba gösterdiği belirtilen raporda, alanda "çözüm bulunmayan ve personellerin mağduriyetine yol açan" kimi hususların bulunduğu, bunun için yapılması gerekenlere ilişkin önerilere yer verildi.
Rapora göre, sağlık çalışanlarının döner sermayelerden aldıkları payların arttırılması ve adil dağılımının oluşturulması için çalışma yapılması gerekiyor. Sağlık çalışanlarının, çalışma hayatları boyunca gelirlerinde belli bir artışa neden olan döner sermaye ek ödemelerinin emekliliğe yansıtılmadığı ifade ediliyor. Bu gerekçeyle, çalışanların döner sermaye ek ödemelerinin emekli maaşına ve emekli tazminatına yansıtılması konusunda gerekli düzenlemelerin yapılarak hayata geçirilmesi istendi.
Kamuda hiçbir kurumda ek ödemelerden damga vergisi harici vergi kesilmediği; sağlık çalışanlarının döner sermayelerinden gelir vergisi kesintisi yapıldığı öne sürülerek, bunun giderilmesi talep edildi.
-"Şiddet uygulayan, sağlık hakkına belli bir süre ücret ödeyerek ulaşsın"
Sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin önüne geçilmesi için caydırıcı tedbirlerin alınması, TCK'da söz konusu şiddete uygulanan cezaların arttırılması, tutuklu yargılama gibi etkin düzenlemelerin hayata geçirilmesi, şiddet uygulayanların sağlık hakkına belli bir süre ücret ödeyerek ulaşması, Sağlık çalışanı- hasta- hasta yakını iletişimi ve karşılıklı daha iyi bilgilendirme için çalışmalar yapılması, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik kamu spotu hazırlanarak vatandaşların bilinçlendirilmesi öneriliyor. Ayrıca, mobbingin önlenmesi ve mobbing uygulayanların cezalandırılması için yasal düzenleme yapılması istendi.
Bulaşıcı Hastalıklar, şiddet riski, yoğun iş yükü, nöbetler, fazla mesailer hizmet üretilirken maruz kalınan kimyasallar gibi benzeri birçok unsurdan dolayı sağlık çalışanlarının yıprandığına dikkat çekilen raporda, sağlık çalışanlarının yıpranma payı (fiili hizmet süresi zammı) alamadıkları, yıpranma payının sağlık hizmetlerinin sunumunda görev alan tüm çalışanlara verilmesi için yasal düzenleme yapılması istendi.
Raporda, 4/b ve 4924'lülerin kadroya geçirilmesini öngören düzenlemede kapsam dışı bırakılan 4/C'liler, vekil ebe hemşireler ve kamu görevlisi olamayan aile sağlığı çalışanlarının da 4/A'lı kadrolu olarak istihdam edilmesine yönelik kanuni düzenleme yapılması gerektiği ifade edildi.
-Mesai saatlerine ilişkin düzenleme isteniyor
Günlük mesai uygulamasında öğle saatleri izninde görev yerinde kalmak zorunda bırakılan ameliyathane, yoğun bakım gibi özellikli birimlerdeki çalışanların, dolaylı olarak 9 saat çalıştığının altı çizilen raporda, bunun çözülmesi adına mesai saatlerine ilişkin uygulamanın düzeltilmesi gerektiğine dikkat çekildi.
Bakanlık bünyesinde çalışmakta olan personelin yapılan unvan değişikliği sınavında 4 bin 351 kişinin 70 puan barajını geçtiği; bu kapsamda 2 bin kişinin atamasının yapıldığı geri kalan 2 bin 351 kişinin de atamasının gerçekleştirilmesi isteniyor. Öte yandan, "2 yıldır atanmayan 157 şef adayının" atamalarının yapılması talep ediliyor.
"Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşlarda hizmetli kadrosunda görev yapan personellerin genelinin, filli olarak genel idari hizmetlerinde görev ifa etmelerinden dolayı aynı zamanda vazifelerinin gerektiği işleri şirketler yoluyla hizmet verildiği" ileri sürülen raporda, bir defaya mahsus olmak üzere söz konusu personellerin genel idari hizmetleri kadrosuna geçirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması görüşü dile getirildi.
-Tayin isteyebilme hakkı
4/C'li çalışan personellerin döner sermaye ek ödemesinden faydalanması adına gerekli düzenlemenin mevzuat hükümlerinde yapılması gerektiği belirtildi.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından "Diş Protez Teknisyenlerinin Günlük İş Yükü Miktarları" ile ilgili yayımlanan genelge ile diş protez teknisyenlerinin iş yükünün arttığı ileri sürülen raporda, ilgili düzenlemenin iptali talep ediliyor.
Aile hekimliği ile ilgili sorunların çözülmesi adına gerekli çalışmaların yapılması; sağlık çalışanlarının tayin mağduriyetlerinin önüne geçilmesi adına, her yeni personel istihdamından önce çalışanların ilan edilmesi düşünülen bu kadrolara tayin isteyebilme hakkının hayata geçirilmesi istenirken; sözleşmeli iken kadroya geçen ve sözleşmeli olarak görev yapan çalışanlara uygulanan döner sermayeden maaş ödenmesi uygulanmasına son verilerek tüm çalışanlara merkezi bütçeden maaş ödemesinin yapılması gerektiği bildirildi.
Bunun dışında 663 sayılı KHK ile hastane müdür/müdür yardımcısı, şube müdür/müdür yardımcısı kadrosunda görev yapmakta iken araştırmacı kadrosuna geçirilen memurların "mağdur" oldukları öne sürülen raporda, mali konudaki kayıpların giderilmesi için gerekli düzenlemenin yapılması gerektiği kaydedildi.