Sağlık-Sen ile Hasta ve Çalışan Hakları ve Güvenliği Derneği tarafından düzenlenen “1. Ulusal Çalışan Hakları ve Güvenliği Sempozyumu” Ankara’da yapıldı. Sempozyumda sağlıkta şiddet, tüm yönleriyle ele alındı.
ŞİDDET’E DİKKAT ÇEKİLDİ
‘Sağlıkta Şiddete Sendikal Bakış-Önlenmesine Yönelik Öneriler’ konusunda sunum yapan Semih Durmuş, sağlıktaki şiddetin uzun süre yüzleşmekten kaçınılan, ancak sonunda kabul edilen bir gerçek olduğunu vurguladı.
Hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanı üçgeninde meydana gelen şiddet olaylarının önlenmesinde caydırıcı cezaların önemine dikkat çeken Durmuş, “Günümüzde maalesef bir şiddet gerçeği var. Bugün burada bu şiddetten kurtulmanın, şiddeti önlemenin yollarını konuşmak için bir araya geldik. Sağlık-Sen olarak bu konuda çok sayıda çalışma yaptık ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaştık. Şiddetin önlenmesindeki en önemli teklifimiz, şiddet uygulayan kişilerin sağlık hizmeti başta olmak üzere elektrik, su gibi diğer toplumsal hizmetleri normal vatandaşlardan daha fazla bedel ödeyerek almasıdır. SGK primlerini daha yüksek miktarda ödemesi, vergi dilimlerinin artırılması gibi seçeneklerle bu müeyyideler artırılabilir. Her fazla para ödediğinde, bunun acısını hissedecektir” şeklinde konuştu.
DEVLETİN GÖREVİ
Şiddete uğramaları halinde sağlık çalışanlarına sahip çıkılmasının önemine de dikkat çeken Semih Durmuş, vatandaşlara sağlık hizmeti sunan çalışanların güvenliklerini sağlamanın ise devletin görevi olduğunu dile getirdi. Şiddete sebep olan unsurları ortadan kaldırma ve güvenliğin sağlanması için konunun sosyal tarafı olarak sorumluluk almaktan kaçmadıklarını ifade eden Durmuş, her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.