Medimagazin logo

Şiddet gören doktor şikayetçi olmuyor

Acil servislerde çalışan doktorların yüzde 72'sinin meslek hayatında en az 1 defa sözlü ya da fiili şiddete maruz kaldığı, en fazla maruz kalınan şiddetin ise 'küfür etme' ve 'itme' şeklinde görüldüğü ortaya çıktı. Hekimlerin yüzde 97'si hastanelerdeki güvenlik önlemlerinin yeterli olmadığını düşünürken, şiddet mağduru doktorların yüzde 76'sı da şikâyetlerden sonuç alamadığından yakınıyor. Doktorlara göre şiddet tavrına, iş yoğunluğu, iletişimsizlik ve yeterli hizmetin verilememesi neden oluyor.
Şiddet gören doktor şikayetçi olmuyor
FOTO: ARŞİV
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 KAYSERİ-Hastalara sağlık hizmeti veren hekimlerin maruz kaldığı şiddet olayları, Kayseri'de araştırma konusu oldu. Kılıçaslan Lisesi öğrencilerinden Batıkan Baykoca ve Selman Şenkalp, acil servislerde görülen şiddet olaylarının sıklığı ve sebep-sonuç ilişkisini araştırdı.

        Şiddet olaylarının, 'fiziksel' ve 'sözlü' olmak üzere iki kategoride değerlendirildiği araştırmada 100 hekime 30 soru yöneltildi. Sözlü şiddetin en fazla yüzde 65'le 'küfür etme' biçiminde uygulandığı belirlendi. Ayrıca yüzde 64 tehdit, yüzde 45 ağız dalaşı, yüzde 32 aşağılama ve yüzde 22 küçük düşürme biçiminde yaşandığı ortaya çıktı. Fiziksel şiddet ise en fazla yüzde 24'le itme şeklinde görülüyor. Yüzde 13 tükürme, yüzde 11 tekmeleme, yüzde 10 tokat ve yumruk atma, yüzde 8 tırmalama ve yüzde 1 ısırma şeklinde yaşanıyor. Doktorların yüzde 4'ü ise silahlı şiddete maruz kalmış.

        ŞİDDET GÖREN DOKTORLAR SONUÇ ALINAMAYACAĞI İÇİN ŞİKÂYETÇİ OLMUYOR

        Araştırmaya göre, şiddet tavrına maruz kalan hekimlerin yüzde 40,8'i o an mesleği bırakmayı düşünürken yüzde 59,2'si ise böyle bir düşünceye kapılmamış. Doktorlara göre şiddet tavrına, iş yoğunluğu (yüzde 73), iletişim eksikliği (yüzde 43,4), yetersiz hizmet (yüzde 34,2) ve gereksiz hasta talepleri (yüzde 78) neden oluyor. Şiddet uygulayan kişi açısından ise, sorunların hekime fatura edilmesi (yüzde 78), sabırsızlık (yüzde 70), eğitimsizlik (yüzde 54) ve psikolojik sorunlar (yüzde 40) çoğunlukla şiddete gerekçe olarak gösteriliyor. Uğradıkları sözlü şiddetin doğal olduğunu düşünen ve çalışma hayatlarının bir parçası olarak gören doktorlar da var.

        HASTANELERDEKİ TEDBİRLER YETERSİZ

        Acil servislerde çalışan hekimlerin sadece yüzde 3'lük kısmı şiddeti önlemeye yönelik tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor. Geri kalan yüzde 97'si ise önlemlerin yetersiz olmasından şikâyetçi. Ayrıca doktorların yüzde 82'si de, Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü politikalarla sağlıkta şiddet sorununun çözülebileceğine inanmıyor.

        Şiddet mağduru hekimlerin yarıdan fazlasının şikâyet bildiriminde bulunmaması da düşündürücü. Bu hekimlerden yüzde 49,4'ü bildirim yaparken, yüzde 50,6'sı bildirim yapmamış. Bildirimde bulunmamanın gerekçesi ise yüzde 76'lık bir oranla sonuç alınacağına inanılmaması. Ankete katılan hekimlerden savunma teknikleri dersi alanlar da var. Şiddet gören doktorların yüzde 8'i kendi imkânlarıyla boks ve karate dersleri almaya başlamış.

        MEDYADAKİ HABERLER SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDETİ ARTIRIYOR

        Medyada yer alan sağlıkta şiddet haberleri, yüzde 90 doktora göre olayları arttırıyor. Yüzde 7'lik kısım etkisinin olmadığı, yüzde 1'lik kısım azalttığı ve yüzde 2'lik kısım ise kararsız olduğu yönünde görüş bildirmiş.

        Bu çalışmanın, özellikle acil servis hekimlerine yönelik şiddet olaylarında artış olduğunu ortaya çıkardığını söyleyen araştırmacı öğrenciler Batıkan Baykoca ve Selman Şenkalp, doktorlara mesleği bırakmayı dahi düşündüren şiddet olaylarına bir an önce çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.
    
        Meslek temsilcileri ve doktorların çoğu, şiddetin önlenebilmesi için, hekim ve halka yönelik bilinçlendirici seminerler yapılması, hastanelerde güvenlik elemanı sayısının arttırılması, caydırıcı cezalar getirilmesi ve tabiplere alarm butonu verilmesi gerektiğini dile getiriyor.

şiddet
gören
doktor
şikayetçi
olmuyor
Yorum (19)
drburcu
biz maalesef toplum olarak sadece hapis ve para cezasından korkarız.siz kalkmış toplumu bilinçlendirici seminerlerden bahsediyorsunuz...benim bir sekreterim bile yok.tek başıma hasta muayene ediyor aynı zamanda kapıyı açıp soru soranlara danışmanlık yapıyorum. herkes zaten dingonun ahırı gibi giriyor poliklinğiğe.kapı çalmak veya giderken kapıyı kapatmak adetleri yok...bu kadar geri kalmış bir toplum seminerden ne anlayacak??? cevabı olan yazsın lütfen...
0
Cevapla
Nazmi KURTAŞ
Doktorların şikayetçi olmama nedenleri arasında,sonuç alınmaması yanında başka nedenler de var. "Mahkeme koridorlarında bir hekim görülmüşse mutlaka bir halt yemiştir." veya "Zalim doktor" damgası yapışır.Hekim,o koridorlarda ne kadar soğukkanlı,asil dursa da ezildiğini hisseder.Bir başka neden,şikayetçi olduğu kişiler tarafından gelecekte tehdit,rahatsız edilme,araya birilerin sokulması gibi sıkıntılardır. Bacaklarına üç mermi sıkılan hekim arkadaşım bile şikayetçi olamadı.Ben de şikayetlerimden vazgeçtim. Hekim şikayetçi olmasa bile kamu davası kabul edilip adli süreç başlamalıdır. Son zamanlardaki hekime şiddete karşı alınan önlemler bu konularda umut verici olmuştur.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
doktor veya diğer sağlık çalışanları darp edildiğinde saldırgana ceza verilmeyen veya saldırganın cezasının ertelendiği(niyeyse) bir ülkede şikayetçi olmanın mantığı nedir?
0
Cevapla
benibendenalan@yahoo.com
Türk Tabipler Birliği'nin siyasi tavrını eleştirsem de 17 Nisan'daki greve katılıyorum ve 1 günlük grevin yetersiz olacağı kanısındayım. en az 1 hafta-10 günlük bir grev, ve hükümet acilen adım atmazsa süresiz grevle çözülür bu sorun ancak. köleler bile bu kadar insandışı muameleye maruz bırakılmıyor birçok savaşta. tamamen hükümete oy kazandırmak için herşeyimizden; onurumuzdan, mesleğimizden, hastaya ayıracağımız zamandan, emeğimizn maddi karşılığından, sevgiden, saygıdan, mizah duygumuzdan mahrum bırakılıyoruz. Bakan lütfen riyakarlık yapma. bunların farkında olmadığını düşünmüyorum...
0
Cevapla
Sadık
Doktorlar haddini bildirme vaktinde lüzumsuz araştırmalar bunlar Bir hakimi savcıyı mahkemede darp edince ne oluyorsa aynısı yapılmadığı sürece tüm yapılanlar göstermeliktir. Kimse kimseyi kandırmasın dönem kurtu kuzuya boğdurma zamanı doktorların imajı kırılmadan özel hastanelerin imajı parlamaz. Global bir paylaşımın lokal dumanını yutuyoruz daha gidilecek yol var...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir