Medimagazin logo

SGK'nın kararı tıp dünyasını böldü!

Sosyal Güvenlik Kurumu,kolestrol hastaları için kolestrol ilacı erişimine sınırlama getirdi
Kaynak: VATAN - Burak KARA
SGK'nın kararı tıp dünyasını böldü!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SGK, kolesterol ilacı alınabilmesi için LDL (kötü kolesterol) seviyesini 160’tan 190’a yükseltme kararı bilimsel ‘tartışmaları da beraberinde getirdi. VATAN, kararı uzmanlarına sordu.

SGK, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklikle kolestrol hastaları için kolestrol ilacı erişimine sınırlama getirdi.

Tarihin en çok satan ilaçlarından olan ve dünyada 30 milyar dolarlık pazarı bulunan kolesterol düşürücü ilaçların Türkiye’deki cirosu 400 milyon lira. Türkiye piyasasında dört ayrı etken maddenin oluşturduğu 30 ayrı kolestrol ilaçı satılıyor. Tüm kalp ve damar hastalıkları ilaçlarına Türkiye’de 2 milyar dolar harcanıyor.

Yürürlüğe giren uygulamaya göre kolestrol ilaçları artık daha zor alınabilecek. Daha önce ilaç kullanmayan kolestrol hastaları ihtiyaç halinde ilaçlarını ancak uzman hekim raporuna göre alabilecek. Ancak söz konusu raporu alabilmesi için de hastanın bir hafta arayla iki defa tahlil yaptırması ve LDL (kötü kolesterol) değerinin yapılan iki tahlilde de 190’ın üzerinde olması gerekiyor. Hastanın kolesterolünün 190’ın altında olması durumunda ise ancak ailesinde yüksek tansiyon ve erken kalp hastalıklarının olması veya 65 yaş üstü olması şartı aranacak.


Prof. Dr. Ahmet Aydın, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı


“SGK’nın kararı hiç yoktan iyidir, ben kolesterol ilaçlarının kullanılmaması taraftarıyım. Kolestrolü normal olanlar da yüksek olanlar da aynı derecede koroner kalp hastalığı yaşıyor. Kalp krizinin ve koroner kalp rahatsızlıklarının kolestrolle ilişkisi yok. Kolesterol günah keçisi olarak görülüyor ve hemen ilaç dayatılıyor. Kolestrol düşürücü ilaçlar bir tek kandaki kolestrol seviyesini değil beyindeki kolesterolü de düşürüyor. O zaman alzheimer gibi rahatsızlıklar ortaya çıkıyor.”


Dr. Mevlüt Durmuş, Uzman Biyolog
‘Kolesterol masalları’ kitabının yazarı


“190 seviyesi de yetersiz. Statin türevi kolestrol ilaçlarının tamamen kaldırılması lazım. Bu türevdeki ilaçlar kolesterolü düşürüyor ama karaciğer hücrelerinden başlayarak bütün hücreleri öldürüyor. Statin ilaçlarının hiç yararı olmadığı gibi zararı çok fazladır. Bu ilaçları kullanmak yerine karaciğer metabolizması hücrelerinin üzerine çalışmak lazım.”

Prof. Dr. Bingür Sönmez
Kalp ve damar Cerrahı


“Biz rakamları tedavi etmiyoruz önemli olan hastadır. Kolestrol 190 olur ama HDL’si çok yüksektir buna farklı bakarız. Kolesterolü 120 olur ama diyabetiktir buna farklı bakarız. Bir hasta diyabetikse, bypass ameliyatı olduysa, stent takıldıysa, kolesterol değeri ne olursa olsun ömür boyu kolesterol düşürücü ilacı kullanmak zorundadır. Bu Amerikan Kardiyoloji derneğinin standartlarına girmiştir. Eski seviye olan 160 LDL bile yüksekti. Zaten bu ilaçlar ucuzladı, gidip kendi paralarıyla alacaklar. İlaç almazlarsa kalp ve damar sağlığında sıkıntılar artacaktır, ameliyatlı hastaların ameliyat başarısını olumsuz etkileyecektir.”

sgk'nın
kararı
tıp
dünyasını
böldü!
Yorum (10)
nn
Çok büyük rant ve sermaye var bu benzeri konularda. Tarafsız bilim adamlarının değerlendirmeleri ve çalışmalarıdır aslolan. Sermaye tarafından satın alınmış bilim adamlarından, çalışmalardan ayıklanmalıdır bilgiler. DSÖ de bile bu işlerde direk veya dolaylı para aldığını itiraf eden bilim adamları vardır. Neye nasıl güveneceksiniz...
0
Cevapla
Mehmet K. Çelenk
SGK'nın yaptığı bir şey. Elbette çok yanlış bir şey, ama şu an için bu ayrı bir tartışmanın konusu. Asıl, yukarıda yazılı yorumlara bakınız: İnsan tek kelimeyle dehşete düşüyor. Vasküler hastalıklarda LDL düşürülmesinin çok yararlı çıkmadığı tek bir çalışma yokken, bazı analizlerde yüksek riskli vakalarda mortalite azalmasının % 50-60'lara ulaştığı saptanırken, hatta, faydanın sona erdiği, "bunu artık daha fazla düşürmeye gerek yok" dedirtici bir LDL eşiği dahi hiçbir çalışmada bulunmamışken, bizde akademik adamlar çıkıp da "kimseye verilmemeli, Alzheimer yapar !" diyebiliyorlar. Ben, angina pektoris yüzünden iki adım atamayan bazı insanların, statin almaya başladıktan sonra, tüm günlük faaliyetlerini sorunsuzca yapabilir hale geldiklerini gözümle gördüm. Hatta, statin sonrası ağır bacak klaudikasyonunun geçtiğini bile gördüm. A.B.D. taa 2004'te tedavi kılavuzlarındaki bazı eşikleri düşürürken, bu memlekette yapılanlara söyleyecek söz bulamıyorum.
0
Cevapla
Çetin Gültekin
Sadece statini kestiğimde düzelen hastalarım var. Gittigidiyor gelen hasta 30 günde gencecik oluyor. Bir de kolesterol ilaç yazılabilmesi için laboratuvarlar üzerinde de oyunlar olabilir diyorum. Bir hastamın açlık kan kolesterolü 280 idi. 3 gün sonra operasyona Erzurum'a gitti. Epikrizini bana göstermeye geldiğinde rakamın 180 olduğunu görünce kontrol için tekrar kan aldırdım. 290 geldi. Muhtemelen bu işte bir iş var.
0
Cevapla
yg
Konunun uzmanı hocalarımızın düşüncelerine saygım sonsuz. Belki bu konuda yorum yapmak bana düşmez.Ama bende yaklaşık 30 yıllık hekimim. Ömrüm acil servislerde geçti. Benim bu konuda edindiğim izlenim şu. Hastada başkaca hiçbir predispozan faktör ( sigara, diyabet, ht...) yokken sadece kolesterol yüksekliği ile 40-50 yaşlarında Mİ geçirmiş, anjio-by pass olmuş çok sayıda insana rastladım. Bu konu çok speküle edildi. Hastalar kullandıkları ilaçları kestiler. Bu konuda yorum yapılırken dikkatli olunmalı. Çünkü çok hayati bir konu. Benim acizane görüşüm risk gruplarında bu ilaçların kullanılması gerektiğidir.
0
Cevapla
Mevlüt Durmuş
Sayın Çelenk, LDL ile ilgili tek bir yayın yok dediği için yazmak zorunda kaldım.Yayın çok ama sanırım görmek istemeyenler, gözlerini kapıyor: Sorun yayın sorunu değil, görüp görmeme sorunu... Primer korumada LDL'i düşürmenin hiç bir faydası yok ve LDL düşürmenin total mortalite oranlarına da etkisi de yok... 1) Bernhard M Kaess, Ramachandran S Vasan (2011). Statins are not associated with a decrease in all cause mortality in a high-risk primary prevention setting. Evid Based Med2011;16:8-9 doi:10.1136/ebm1125 (http://ebm.bmj.com/content/16/1/8.extract) 2) Ray KK, et al. (2010) Statins and all-causemortality in high-risk primary prevention: a meta-analysis of 11 randomizedcontrolled trials involving 65 229 participants. Arch Intern Med.2010;170(12):1024-1031 Selamlarımla Mevlüt Durmuş
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir