Medimagazin logo

Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi INOVATA

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ve Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikasının (SEİS) iş birliğiyle ''INOVATA'' Toplantısı düzenlendi.
Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi INOVATA
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, Türkiye'nin ekonomik anlamda büyük bir ülke olduğunu, bilimsel çalışmalarda da önemli bir yerde bulunduğunu vurguladı. Ancak, inovasyon (yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamak) konusunda Türkiye'nin dünyada geri sıralarda olduğunu belirten Doğan, ''Bilimsel bir çalışma yapıyor, ancak bunu ürüne dönüştüremiyoruz. En büyük eksiklik budur'' dedi.


     Bu alanda üniversitelere önemli görev düştüğüne işaret eden Doğan, üniversitelerin, sadece eğitim veren değil topluma bilim, teknoloji, sosyal, kültürel alanda rehberlik eden kurumlar olduğunu söyledi.


     INOVATA'nın, sağlıkta ivme oluşturduğunu dile getiren Doğan, ''Bundan sonra burada hazırlanacak tezlerin, bir ürüne dönüşme hedefiyle yola çıkacaktır. Bu şekilde, sağlık ekonomisinin dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması için mücadele edilebilir. Ülkemizin ekonomik paydasına büyük destek olan bir sektör oluşturulabilir'' diye konuştu.
    
     -''YASAL DÜZENLEME YAPILMALI''-
    
     Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt,üniversitelerdeki bilim adamlarının sanayide geçici olarak çalışmasını sağlayacak yasal düzenleme yapılması gerektiğini vurguladı. Böylelikle üniversitelerdeki teorik bilginin sanayiye aktarılabileceğini dile getiren Bozkurt, ''Sanayideki teknolojik ve pratik bilgilerin üniversiteye dönüşü de kolaylaşacaktır'' dedi.


     Sanayide istihdam edilenlere, bilim adamlarınca seminerler verilmesinin, üniversite-sanayi is? birlig?inin pekişmesine ortam hazırlayacağını ifade eden Bozkurt, şöyle devam etti:


     ''Sanayide çalışan personele master ve doktora programlarının uygulanması kuruluşlararası iletişimi kolaylaştıracaktır. Üniversiteyle sanayi arasındaki ilişkilerin zayıflamasındaki en önemli sebeplerden biri de dil konusudur. Üniversitelerin akademik, sanayinin ise pratik dili konuşuyor olması kuruluşlar arasında anlayış farkı doğurmaktadır.''


     SEİS Başkanı Metin Demir, bu etkinlikle kaliteli sağlık hizmetinin oluşturulmasında katkı sağlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, yeni projelere destek vermeye devam edeceklerini söyledi.


     Sağlık hizmetinin kaliteli, sürdürülebilir ve kolay ulaşılabilir hale getirilmesini amaçladıklarını ve bu yönde faaliyetlerini sürdürdüklerini ifade eden Demir, sağlık sektöründe yerli ürünlerin çoğalmasını ve yeni ürünlerin ortaya konmasını istediklerini belirtti.


     Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlı olduğunu savunan Demir, yapılacak işbirliğiyle yerli üretimin artırılmasının hedeflendiğini kaydetti.
    
     -SAĞLIKTA YENİLİKÇİLİK HAREKETİ İNOVATA-
    
     İnovata, Sağlıkta Yenilikçilik hareketi olarak tanımlanıyor. Ankara'daki yenilikçilik çalışmalarını kapsayan INOVANKARA ile de üniversite, hastane ve sendikanın olanaklarının sanayiyle buluşması ve sağlık endüstrisinde yenilikçiliğin geliştirilmesine yönelik ortak projeler yürütülmesi amaçlanıyor.


     Düzenlenen toplantıyla sağlık endüstrisi alanında faaliyet gösteren şirketlerin, kapasitelerini iyileştirme, akademisyenlerle projeler yürütmesine destek olma ve ticari ürünlere dönüşebilecek projelerde ortaklık yapmalarına yönelik zemin oluşturulması öngörülüyor.

sağlıkta
yenilikçilik
hareketi
inovata
Yorum (1)
akademisyen
Hitlerin zamanında sakat doğan tüm çocuklar öldürülüyordu. Öyleyse sanayiye dönüşüm yapamayacak herşeyi gereksiz ilan edip darmadağan edelim, mesela temel bilimcileri. Allah kainatı bir ahenk içinde yaratmış, zayıfı da var, kuvvetlisi de. Bu toplantının vurguladığı bakış açısı ABDnin kapitalist bakış açısından başka bir şey değil. Tüm sağlık sistemini doktorların performanstan para kazanması üstüne kurup tüm zamanlarını fazlasıyla oraya aktaracaksınız, sonra da bilimsel buluştan falan bahsedeceksiniz. Yani batının iyi şeylerini alıp kötü huylarını almayacakmışsınız! böyle bir saçmalık olamaz. Prof Dilek Özcengizin geçenlerde yazdığı bir yazıyı okuyunuz. Bilim adamlığı böyle kolay bir iş değildir. inovasyonu yapabilmek için senin tüm sisteminin, mühendisin sanayin dahil, ona uygun olması gerekir. Bu sistemdeki kastedilen benim anladığım inovasyon nedir biliyormusunuz? söyliyeyim, Konyada sanayide protez yaptırıp 100 katına devlete satan bir prof vardı hatırlarsınız, işte o adam bu sistemin üretebileceği en büyük inovasyoncudur. Öteki türlü yukarıda söylendiği gibi bir inovasyon olabileceğini düşünmek bile komik kaçıyor. Çok yaşa INOVANKARA
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir