Medimagazin logo

Sağlıkta şiddet, bizi üzüyor ve rencide ediyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Sağlıkta hizmetin bu kadar kolaylaştığı bir dönemde sağlıkta şiddetin meydana gelmesi, bizi yoruyor, üzüyor ve rencide ediyor.” dedi.
Sağlıkta şiddet, bizi üzüyor ve rencide ediyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Bakan Müezzinoğlu, sağlık alanında yapılan ve yapılması planlanan bazı projeler hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla İstanbul Ticaret Odası’nda basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Müezzinoğlu’nun yanı sıra; Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Selami Albayrak ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

 

Bakan Müezzinoğlu, sağlıkta önemli mesafeler alındığını ancak bunlara karşılık sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının hoş olmadığını söyledi. Sağlıkta dönüşüm projesiyle önemli miktarda yol kat edildiğini belirten Müezzinoğlu, “Dünyaya örnek gösterilen bir çalışma sürecini geride bıraktık. Bu anlamda 2011- 2012 Dünya Sağlık Örgütü tarafından Türkiye sağlıkta örnek ülke gösteriliyor. Bunun böyle olması da bu başarının bir ispatı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir tespiti olarak değerlendirmek lazım. 75 milyon vatandaşın sağlığa hakkaniyetli ulaşabilmesi adına çok önemli mesafeler alındı.” şeklinde konuştu.

 

Sağlık alanında yapılan yeniliklere karşılık yaşananlar karşısında kendilerini en çok üzen ve yaralayan olaya değinen Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Sağlıkta hizmetin bu kadar kolaylaştığı bir dönemde sağlıkta şiddetin meydana gelmesi bizi yoruyor, üzüyor ve rencide ediyor. Bu anlamda 75 milyon ülke insanımızın en zor anında kendi can sağlığını, en çok sevdiklerinin can sağlığını teslim ettikleri hekimlerimize ve sağlık çalışanlarımıza sahip çıkmaları adına toplumsal bir bilince, toplumsal bir duyarlılığa ihtiyacımız var. Kamuoyundan da bu desteği bekliyoruz. Her şiddet ortamında onlarca hasta yakını refakatçisi var buralarda kavganın içerisine girmek değil ama şiddet ve gerilim ortamlarına; bakışlarıyla, tavırlarıyla bir duruş sergilediklerinde inanıyorum ki bu tür olayların önünde bir bariyer oluşturacaktır.” A

 

ile hekimliği ve koruyucu halk sağlığının daha güçlü hale getirilmesi için çalışmalarda bulunduklarını söyleyen Müezzinoğlu, “Bireyin sağlığı, ailenin sağlığı, toplumun sağlığı, hasta olmadan önce sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bireyin olmasının üzerinde daha fazla duracağız. Birinci önceliğimiz hastalanmayan sağlıklı bir toplum oluşturmak. Bu doğrultuda da Aile Hekimliği Merkezlerini daha da güçlendirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Hastaları bilinçli ilaç kullanmaya davet eden Müezzinoğlu, “Ateş düşürücü, ağrı kesici ve antibiyotiklerdeki duyarlılığı daha bilinçli bir hale getirmeye çalışıyoruz. Bir antibiyotik ateş düşürücü bile yazmadı cümlesi yerine ‘antibiyotik kullanmalı mıyım’ ‘bu ilaçları hangi koşullarda kullanmalıyım’ bilincine varılmalıdır.” diye konuştu.

 

Türkiye’nin gündemine kazandırılmak istenen iki önemli proje olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Bunlardan bir tanesi ilaç sanayisinde ve tıbbı teknolojisinde Türkiye’nin kendi marka değerini oluşturan kendi markası ve kendi ürünüyle insanına ve bölgeye hizmet eden noktaya gelmesidir. Stratejik olarak önümüzdeki dönemin en önemli alanlarından bir tanesi bu olacak. Kendi ilacımızı üreten ülke konumuna geleceğiz.”

sağlıkta
şiddet
bizi
üzüyor
ve
rencide
ediyor
Yorum (3)
heliconatör
Yani bakanımız diyor ki, şiddet uygulamayan hasta yakınlarının insafına kaldık. Bakanımız eski şiddet videolarını izlerse görecek ki, şiddet durumlarında diğer hasta yakınları ara dayağı yememek için panikle kaçıyor veya daha hafif durumlarda sinema izler gibi seyrediyor. ŞUNU ÇOK İYİ BİLİN Kİ ARTIK ŞİDDET YASASI İÇİN GEÇ KALDINIZ. Artık birçok hekim gerçek sanatını icra etmiyor; doktorculuk oynuyor. Ve bu rahata öyle alıştılar ki yasa bugün bile çıksa bu davranış kalıbı kolay kolay değişmez artık. Kendi çalıştığım hastaneden örnek vereyim. Geçen nöbette acil tıp uzmanı 3 hastanın karın ağrısını önce bana danıştı. Ben acil cerrahi patoloji olmadığı halde hepsini cerraha konsülte ettirdim. Cerrah ise ameliyatlık olmadıkları halde başka hastanelere sevk ettirdi. Bu şiddet korkusu herkesi bezdirdi ve yıldırdı kısaca. Hiçbir doktor gerizekalı değil sayın yetkililer. Eğer şiddet yasası hemen çıkmaz ve kararlılıkla uygulanmaz ise bizi çok daha kötü günler ve vahim sonuçlar bekliyor.
0
Cevapla
ahmet ertük
acildeki şiddetin sorumlusu bakanlıktır.çünkü acilde birçok yerde asılı olan broşürler şiddeti teşvik etmektedir.184 sabim,bimer,hasta hakları tabelası,ambulans ile sevk için hekime müracaat vb acildeki tabelalar şiddeti körüklemektedir.
0
Cevapla
NUR K.
acil serviste çalışmış biri olarak. oradaki hemşiresine doktoruna güvenliğine gerçektehn acıyorum. inşaat işcileri gibi çalışıyorlar.şimdi küçümsediğimi düşünmeyin ama sonuçta o da bir meslek(inşaat işçiliği).okunmadan olunuyor tek fark.acil servislerde yaşanan olayların başlıca kaynakları şudur.1-personel yetersiliği(dr ve hemş.) 2-personel arası rotasyon(acil serviste 1 yıldan çok hiç kimse çalıştırılmamalı 3-alan darlığı(acil servisler alan olarak nezih, geniş, sakinlik uyandıracak , şiddete eğilimi azaltacak dizayna sahip olmalıdır. bunu bir hemşire olarak ben çözdümde yetkililer neden çözemiyor. uygulaması bu kadar mı zor.maaliyet diceksiniz. herşeye para yetiyorda buna mı yetmiyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir