Medimagazin logo

Sağlıklı kentler ağı genişleyecek

Sağlıklı kentler hareketinin Türkiye’de gelişebilmesi, benimsenmesi ve uygulanabilmesi amacıyla kurulduğu günden bu yana önemli çalışmalar yapan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, İstanbul Adalar, İzmir Urla ve Mersin Tarsus belediyelerinin katılımıyla üye sayısını 45’e çıkardı.
Sağlıklı kentler ağı genişleyecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

   Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde yapılan 16. Olağan Meclis Toplantısı’nda ağın genişlemesi kararı alındı. Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin başkanlığında gerçekleştirilen meclis toplantısında, yeni üyelik talepleri görüşmeye açıldı. İstanbul Adalar Belediyesi, Mersin Tarsus Belediyesi ve İzmir Urla Belediyesi’nin üyelik talepleri, oybirliğiyle kabul edildi. Dünyadaki 6 Dünya Sağlık Örgütü Bölge Ofisinde, 66 ülkede, 220 dünya kentinde ve 55 Avrupa kentinde devam eden sağlıklı kentler hareketi, bu üyeliklerle Türkiye’de 42 olan üye sayısını da 45’e çıkarmış oldu. Toplantıda ayrıca Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin bir sonraki buluşmasının Ekim ayında Yalova’nın ev sahipliğinde yapılması kararlaştırıldı.

    Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, temel amaçlarının bir taraftan sağlıklı kentleri oluştururken, bir taraftan da kentlerdeki yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu söyledi. Engelli vatandaşlara yönelik şehirlerin engelsiz hale getirilmesi, yapı stoklarının afetlere dayanıklı hale getirilmesi gibi birçok konuda aktif çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Altepe, konunun uzmanı akademisyenlerin bilimsel katkıları yanında kentlerarası bilgi ve deneyimleri paylaşarak, tüm kentleri daha sağlıklı ve yaşanılabilir hale getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

    Sağlıklı Kentler Birliği Olağan Meclis Toplantısı’nın ardından yapılan ilk oturumda afetler ve kentsel alanlara etkileri ele alındı. İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Giritlioğlu’nun başkanlığında yapılan oturumda Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Akıncıtürk, afetlerin kentlere ve yapılara etkilerini anlattı. Marmara ve Van depremlerinde çektiği fotoğraflarla felaketi gözler önüne seren Akıncıtürk, deprem dışında İstanbul, Konya ve Bursa İntam’da meydana gelen bina göçükleri ve yapıların afetlere dayanıklılıkları konusunda da değerlendirmelerde bulundu. İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ise belediyelerde afet yönetimi konusunu işledi. Kadıoğlu, depremlerin kimseyi öldürmediğini, insanların ölümüne yol açan etmenlerin binalar, beton yığınları ve eşyalar olduğuna vurgu yaptı. İstanbul Üniversitesi Fiziki Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barış Mater de ‘Kentsel planlamada yerbilimi çalışmaları ve etkileri’ konulu bir sunum yaptı.

sağlıklı
kentler
ağı
genişleyecek
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir