Medimagazin logo

Sağlıkçının imdadına meslektaşı yetişecek

Maddeye kolay ulaşabilmeleri nedeniyle bağımlılık ve intihar riski altındaki sağlıkçılar, çareyi meslektaş desteğiyle bulacak. 'Sağlık çalışanlarında bağımlılığa müdahale ve önleme' projesiyle eğitilen sağlıkçılar, bağımlı meslektaşlarını önce tespit edecek ardından da yardım elini uzatacak
Kaynak: AKŞAM - Melis APAYDIN
Sağlıkçının imdadına meslektaşı yetişecek
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

AKŞAM'ın 18 Şubat'ta manşetten 'Umutsuz doktora yoğun bakım' başlığıyla duyurduğu son dönemde sağlıkçılar arasında artan şüpheli ölüm ve intihar vakalarına Sağlık Bakanlığı el attı. Böylece, maddeye kolay ulaşabilmelerinden dolayı bağımlılık riski altındaki ve intihar eğilimindeki sağlıkçılar, çareyi yine meslektaş desteğiyle bulacak. 'Sağlık çalışanlarında bağımlılığa müdahale ve önleme' projesinin ilk ayağı, Ege Bölgesi'nde görevli 300 sağlıkçının katılımıyla gerçekleşti.

Sağlık Bakanlığı'nda görevli uzmanların verdiği eğitimde sağlıkçılara, meslektaşlarının alkol, ilaç veya madde kullandığından şüphe ettiklerinde ipucu toplamaları, müdahale ekibi kurmaları ve planlamaları, tedaviye başvurması için cesaretlendirmeleri, saygınlığını korumaları, gizlilik ilkesine uymaları önerildi.

BU SORUN HER HASTANEDE

Seminere katılan Özel Akhisar Hastanesi Başhemşiresi Özlem Asarkaya, 'Her hastanede bağımlı sağlık çalışanına rastlamak mümkün. Daha önce madde bağımlısı 2 personelim vardı. Çok zordu. Burada edindiğim bilgiler sayesinde nasıl bir yol izleyeceğimi daha net öğrendim' dedi. Artan meslektaş intiharlarından endişe duyan Ahmetli İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Berrin Erdil, 'Burada öğrendiklerimiz hayati önem taşıyor' diye konuştu.

SENARYOYLA EĞİTİM

Yaklaşık 4 saat süren eğitimde konunun daha iyi anlaşılabilmesi için çeşitli senaryolar hazırlanarak çözüm yöntemleri tartışıldı. İşte o senaryolardan bazıları; 'Ayşe 30 yaşında. Hemşire. Yalnız yaşıyor. Hastaneye yeni gelmiş. Sürekli kaybolan veya eksik olan propofollerden birisi onun dolabında bulundu. Hastası için oraya koyduğunu söylüyor. Ne yaparsanız?' 'Ahmet 32 yaşında. Acil Tıp uzmanı. Safra kesesi taşı için petidin kullanmaya başlamış. Acilde kayıtsız kullandıktan sonra fark edilmiş. Halen ilaç etkisi altında. 1-2 günde 1 ampul yaptığını ve bağımlı olmadığını ağrıları için kullandığını söylüyor. Ne yaparsınız?'

sağlıkçının
imdadına
meslektaşı
yetişecek
Yorum (4)
doktor
ya bu kadar saptırma yorum olabilir mi arkadaş.. sağlıkçıların depresif ve intihara meyilli omlalarının nedeni maddeye kolay ulaşabilmelerinden dolayıymış..hey yarabbim ya..altta yatan nedenler nedir hiç düündünüz mü? zulüm? insalık dışı şartlarda çalıştırma? eşinden yurdundan ayırma? bi fikir oluştu mu?
0
Cevapla
mehmet
depresyonumuzun en önemli sebebi bana bakanlığında gücü yetmez kadroluyum mahkeme kazanıp tekrar tekrar görevime iade edildim diyerek mobbing uygulayan başhekim, müdür ve benzeri idareciler. Kamu birlikleri biran evvel uygulansa da kurtulsak
0
Cevapla
murat
berbat sisteminiz yüzünden 3 yıldır lustral ve xanax kullanıyorum ,somatik bozukluklarda cabası.başka iş bilsem yapacagım ama 35 yaşından sonra cerrahlıktan başka birşey elimden gelmez.durum budur sevgili sağlık bakanım.
0
Cevapla
mine
Eğer tüm ekip işler yürüsün sorunlu olan arada kaynasın zihniyetinden kurtulmazsa böyle sağlık üyelerine değil yardım etmek, intihara sürükleyen yüzlerce sebep oluşturulur.Sorun sistemin yükü,getirisi ve sonuçlarıysa kim ne yapsın?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir