Medimagazin logo

Sağlık sistemine Fransız modeli geliyor

Hükümet, Genel Sağlık Sigortası’nın kapsamını daraltıyor. Karşılanmayan tedavi giderleri için devreye özel sağlık sigortası girecek. Sigorta şirketleri bu uygulama için daha ucuz sağlık poliçeleri hazırlayacak
Kaynak: MİLLİYET - AYFER YILDIZ
Sağlık sistemine Fransız modeli geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Hükümet, şu anda tüp bebekten diş tedavisine kadar tüm tedavi ve ilaç giderlerini karşılayan genel sağlık sisteminin kapsamını daraltacak. Böylece, Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) üzerindeki yüklerin hafifletilmesi planlanıyor.

 

Hatırlanacağı gibi hükümet, 2012 yılı itibariyle 18 yaşın altındakiler ve Yeşil Kartı bulunanlar dışındaki tüm vatandaşları GSS kapsamına almıştı. Ancak, GSS’nin maliyeti devlet bütçesine yük olmaya başladı. Bu yükün hafifletilmesi için yıllardır konuşulan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile ilgili adımlar atıldı.

 

Konuyla ilgili olarak Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, “Sağlık sistemine Fransa’da uygulanan sistemin benzeri getiriliyor. Devlet, Genel Sağlık Sigortası’ndaki geniş teminatları daraltmayı planlıyor. Çünkü, buradaki harcamalar devlet bütçesini aşıyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor ve devreye ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ girecek” dedi.

Devlet-özel farkı kalkıyor
Şişmanoğlu’nun verdiği bilgilere göre, şu anda SGK anlaşmalı özel hastanelerde, devlet tedavi ve tahlil giderleri için hastaneye 30 TL ödüyor. Üzerini vatandaş tamamlıyor (ya nakit ödüyor ya da özel sağlık sigortası varsa onu kullanıyor).
Şişmanoğlu, “Ancak, devletin özel hastane, devlet hastanesi farkı kalmasın diye bir yol planı var. Yani, devlet artık her harcamaya teminat vermeyecek” dedi.

Ortalama 250 TL olur
Devletin karşılamadığı teminatlar için özel sigorta şirketleri, ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ adıyla sağlık sigortası paketleri hazırlayacak. Bu paketlerde ek bazı teminatlar da olabilecek. Örneğin, bir hastanede 4 kişilik oda yerine tek kişilik oda farkı veya refakatçi için yatak isteme gibi teminatlar olabilecek.
Şu anda özel sağlık sigortası bulunanların sayısı 1.5 milyon kişi. Şişmanoğlu, uygulamayla şirketlerin de daha geniş bir tabana ulaşacağını kaydetti.


Ağırlıklı olarak çalışanların ve yaşı 50’ye yaklaşanların sağlık sigortası yaptırdığını hatırlatan Şişmanoğlu, “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile gençler de sigorta yaptırabilecek. Şu anda yatarak tedavilerin ortalama yıllık primi 250-300 TL. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nda da yatarak tedavide poliçe fiyatları bu seviyede olur. Ancak, ayakta da istendiğinde ortalama 500-600 TL olur. Böylece, sağlık sigortası fiyatları da zamanla düşmüş olacak” diye konuştu.

 
 

sağlık
sistemine
fransız
modeli
geliyor
Yorum (7)
Rumuz Bulamadım İyi mi
Her zaman derim, vatandaşın katılımının olmadığı bir sağlık sistemi çökmeye mahkumdur. İkincisi de sevk zinciri sisteminin getirilmesi ve hastane basamaklarının farklı fiyatlandırılmasıdır. Hatta devlet sadece kronik hastalıkların tedavisini tamamen karşılamalı, diğer hastalıklarda yapılan girişimlerin ancak bir kısmını karşılamalıdır. Bunu bile karşılayamayacak durumda olanlar için fonlar oluşturulmalı ve bu fonlar özel kuruluşlar tarafından denetlenmelidir. Böyle olmazsa şimdiki gibi canı sıkılanlar bile direk üniversite hastanesine giderler.
0
Cevapla
brk
bu da trafik sigortası gibi olmasın sonra. sigorta şirketleri zarar etti diye yüzde 500 zam yapılmıştı.
0
Cevapla
volkan
Parası olanın parası kadar hizmet aldığı sağlık sistemi!!!
0
Cevapla
ÖF
-Tamamlayıcı sigorta da... -Kim kimi tamamlayacak? -Özel sağlık sigortası devleti mi? -Yoksa 250-300 lira olan muayene ücretinin 30- 40 lirasını SGK ile veren devlet mi?
0
Cevapla
postenflamatuar
Aşikarı göremeyenlere yapacak bir şey yok. Sarı öküzü sattırmam, doktorun elini vatandaşın cebinden çekeceğim, doktor efendilik dönemi bitti diye yola çıkarılarak oluşturulan sistemin aslında eski sistemden daha iyi olmadığı onu iyileştirmediği görülüyor. Birkaç doktorun (tüm doktorların en fazla %5i)rezilliğini tüm doktor camiasına mal ederek hekimleri itibarsızlaştırma kampanyası başlattılar ve devam ediyorlar. Ülkeyi her 10 yılda bir büyük yıkımlara uğratan birkaç darbeci asker nedeniyle tüm askerlere darbeci, katil muamelesesi bile yapılmazken doktorlara yapılanları insanların takdirine bırakıyorum. Amaç vatandaşa daha iyi hizmet ve sağlık sunucularına daha rahat çaşışma şartları değildir. Asıl amaç özel sağlık şirketlerine para kazandırmaktır. Sağlıktan para kazanmak deyince de etik ahlak tanımazların öne çıkması işin doğası gereğidir. %30 lardan başlayan fark ücretleri %200 lere çıktı. Farkın daha da artacağı belli ayrıca. Tamamlyacı sağlık sigortası dar kapsamlı ve düşük ücretli başlayıp %30 fark meseleisi gibi fiyatı giderek artacaktır. Yani vatandaş yine şu an aylık 500 civarı olan prime ek olarak bu sefer 200 liralardan başlayan ikinci sigorta primi ödeyecek. Bu iki yüz kapsama göre 1000 liraları görecektir. Yani eskiden vatandaş devlet hastanelerinde bedava aldığı hizmetleri sağolsun bu sağlıkta dönğşüm sayesinde parayla alacaktır. Sarı öküzünü satacaktır. Devlet hastaneleri şehir hastanleri adıyla özelleştirildikten sonra düşük gelirli vatandaş artık sadece acillere gidebilecek hale gelebilecektir. Doktor efendiliği bitirecem denildi şimdi patron efendi dönemi başlatıldı. Çifte patron dönemi. Birincisi hastane patronu diğeri de sigorta şirketi patronu. Sarı öküzler ve bu iki patrona kanalize olacak artık. Hem de dönüşümünün mimarları eliylen.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir