ANKARA-Kamudaki israfın devletin yönetim ve denetim zafiyetinden kaynaklandığına dikkat çeken Memiş, “Çoğunlukla ilaç israfından hekimler sorumlu tutuluyor. Aile hekimlerine ilaç yazdığı için negatif performans uygulanmaya kalkılıyor. Ancak, akılcı ilaç kullanımı konusunda toplumu bilinçlendirme amaçlı bir eylem planı uygulanmıyor” dedi.
Maliye Bakanlığı ve SGK gibi sistem dışı kurumların müdahalelerinin sağlık hizmetlerinin yönetim sürecine darbe vurduğunu belirten Memiş, “Alınan kararlarda sosyal maliyetler, toplum sağlığı üzerinde oluşturacağı zararlar da hesap edilmelidir. İhtiyaç duyduğu ilacı parası nedeniyle almaktan vazgeçen insanlar olabileceği de düşünülmelidir” şeklinde konuştu.
Halkın sağlık kurumlarını kullanım alışkanlıklarındaki yanlışları önlemek amacıyla 2009 yılında, katılım payı uygulaması başlatıldığını hatırlatan Memiş, “Katılım payının sorunları çözdüğüne dair bir veri bulunmamaktadır. Buna rağmen katılım payının alanı genişletilmektedir. Sorunun çözümü için gereken toplumsal bilincin cezai müeyyidelerle sağlanamayacağı görülmelidir. Devlet sosyal ve ekonomik maliyetinden kaçınmayarak, ülke genelinde akılcı ilaç tüketimi eylem planını harekete geçirmelidir” şeklinde görüş belirtti.