İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doç. Dr. Mustafa Tözün ve beraberindeki ekip, kadınların altın günü olarak bilinen buluşmalarına konuk olacak. Bu ziyaretlerde diyetisyenler kadınlara pasta, börek ve çörek yerine Akdeniz mutfağından sağlıklı gıdalar ve meyve tüketilmelerini önerecek ve kadınların altın günlerinde tükettiği ikramların örnek bir listesini çıkararak bu gıdaların karbonhidrat ve kalori bakımından yüksek olması nedeniyle sağlık açısından zararlarını anlatacak. Aynı zamanda ziyaretlerde kadınlara daha önceden üniversitelerin gıda mühendisliği bölümleri işbirliğinde hazırlanan sağlıklı ikramlar adı altıdaki küçük tarif kitapçıkları dağıtılacak.
Özellikle ev hanımlarının kendi aralarında gerçekleştirdikleri kabul günlerinde kalori içeriği yüksek ikramlar hazırlandığı ve tüketildiği görülmektedir. Genellikle öğleden sonraları evlerde gerçekleştirilen kabul günleri saat itibari ile de ara öğün zamanına rast gelmektedir. Bu nedenle tüketilen yiyecek ve içeceklerin hem içeriği hem de tüketilme saati nedeniyle kilo alımını arttığı, obezite konusunda önem teşkil ettiği gözlenmektedir.
PROJENİN TEMEL AMAÇLARI
Sağlıklı Beslenme ve Obezite ile Mücadele Programı kapsamında kadınlarımız tarafından sosyal iletişim amacı ile gelenek ve ritüel haline getirilen kabul günlerinde hazırlanan ikramlık besinlerin sağlıklı olmasının sağlanması,
Sağlıklı besin seçimi konusunda duyarlılık yaratarak, genellikle hamur işi ve tatlı ağırlıklı olarak hazırlanan, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek besinler yerine kalori içeriği daha düşük, sağlık üzerine olumlu etkileri olan sebze, meyve, salata ve kanepe gibi besinlerin hazırlanmasının sağlanması, özendirilmesi,
Geleneksel lezzetlerimizi sağlıklı besinlere dönüştürecek tariflerin geliştirilmesi, uygulanmasının sağlanması,
Besinleri tüketim miktarının önemli olduğu vurgulanarak kadınlarımızda porsiyon kontrolü konusunda eğitimler verilmesi, ikram çeşidinin azaltılmasının sağlanması,
Kadınlarımızın kabul günlerinde sunulmak üzere hazırlanan besinlerin sağlıklı olması için bilgilendirme ve farkındalık çalışmalarının yapılması, konu ile ilgili kampanya başlatılması
PROJE KAPSAMINDA YAPILACAKLAR
Diyetisyenlerimiz tarafından kadınların kabul günlerine örnek listeler hazırlandı,
Halkımıza dağıtılmak üzere “Sağlıklı İkramlar” adı altında tarif kitapçıkları, broşür ve afişlerin hazırlanarak ve basımları yapıldı,
Halk eğitimlerinde kullanılmak üzere ilgili şube müdürlüğümüz ve diyetisyenlerimiz tarafından eğitim materyalleri hazırlandı,
İlçe Toplum Sağlığı Merkezleri ve Obezite Danışma Birimleri’nde konu ile ilgili farkındalık çalışmaları ve özendirici etkinlikler planladı