Medimagazin logo

Sağlık harcamalarında birilerine peşkeş çekmek yok değil mi?

Önder Aytaç'ın HaberX'deki yazısı...
Kaynak: HABERX
Sağlık harcamalarında birilerine peşkeş çekmek yok değil mi?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Öncelikle linkini de verdiğimiz bu haberi bir okuyun isterseniz;

http://www.dunya.com/hastane-ve-ilac-faturasi-37.1-milyar-147942h.htm

Haberde özetle; ‘…Hükümetin yoğun çaba harcadığı sağlık harcamalarındaki artışın sınırlanmasına yönelik çalışmalarda sınırlı başarı sağlandı. İlaç için global bütçe planına göre 2011 yılında 15.6 milyar TL harcama yapılması planlanırken, bunun altında kalınarak 15 milyar 288 milyon TL harcama gerçekleştirildi. İlaçta reçete başına maliyette de düşüş sağlandı.

 

Buna karşılık, hastane faturalarında hem maliyet, hem de miktarda ciddi artış görüldü. Ortalama maliyet, 66.59 TL'den 69.51 TL'ye yükselirken, toplam harcama da bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak, 18.4 milyar TL'den, 21 milyar 867 milyon TL'ye yükseldi. Hastanelere başvuranların sayısında da artış görüldü. 2010'da 277 milyon 634 bin müracaat gerçekleşirken, 2011'de 314 milyon 594 bin müracaat sayısına ulaşıldı…’ denilmekte…

 

Yukarıda alıntıladığımız haberden de anlaşıldığı gibi; son yıllarda ilaç harcamaları oldukça azalırken, hastane harcamaları ise alabildiğine artmakta. Bütün bunlara ilave olarak, 2011 yılı sonunda ayrıca yapılan bir ilaç indirimi daha söz konusuydu.

 

İlaç sektörü ucuzluktan can çekişir hale geldiği halde, bu yıl Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) devasa bir açık verdi. Sebebi ise konunun uzmanlarına göre; ‘özel hastanelere pompalanan paralar olabilir mi?’ şeklinde konuşuluyor. Özel hastaneler SGK bütçesini talan ettiği halde, vatandaştan da ayrıca para alıyorlar. Özel hastaneler sürekli durumlarından şikayet ediyorlar ve hükümette vatandaştan alınabilecek muayene farkını sürekli artırarak bunlara adeta çanak tutuyor.

 

Ayrıca stratejik bir ürün olan ilaç sanayinde çok az yerli firma kaldı. Bununla ilgili önemli bir haber de geçen hafta Zaman Gazetesinde Nezih Barut açıklaması ile aşağıda linkini verdiğimiz 2 ayrı şekilde haberleştirildi.

http://www.zaman.com.tr/columnistDetail_getNewsById.action?newsId=835743

http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/haber-33404-11-ozel-hastaneler-mecburiyetten-buyuyormus.html

 

Aşağıda linkini verdiğimiz İlgili habere göre de, vatandaştan alınan ücretler hariç 2012 yılında SGK’nın özel hastanelere ödeyeceği rakamın 13 milyar lira civarında olacağı tahmin edilmekte…

http://www.ticaretgazetesi.com.tr/haberler_saglikta_degisim_endise_yaratmaya_devam_ediyor-l-1-sayfa_id-666-id-124539

Bir diğer anlatım ile; 2008 yılı SGK’nun, özel hastane harcaması 4.812 milyar lirayken 2012 sonunda beklenen rakam ise 13 milyar liraya çıktı...

 

2012 yılında yeşil kartlıların ilaç giderleri de SGK’ya yüklendiği halde, ilaca ödenecek bu rakam 15-16 milyar lira olacak. Bir diğer ifade ile; artış 2008 - 2012 arası % 35 - 40 oranında oluyor. Yeşil kartlar daha önceden Maliye Bakanlığı bütçesinden ödeniyordu. Bunun tutarını da genel toplamdan çıkarırsak, artış neredeyse 0 (sıfır) seviyesinde oluyor. Bu yıllara ait toplam enflasyon, en iyimser rakamlarla % 30 olduğunu varsayarsak, bu oranda zararın gerçekleştiğini de kolaylıkla ifade edebiliriz…

 

Bu dönemdeki SGK’nın özel hastanelere ödemesindeki artış ise % 270. Ve özel hastaneler bu dönemde yeşil kartlılara da bakmıyorlardı. Kısacası gerek döviz oranınca, gerekse enflasyon bazında, ilaca aktarılması gereken tutar bu dönemde özel hastanelere ve sanki bir takım açıkgözlere mi aktarılmakta ve 24.000’e yaklaşan eczacılar da bunun mağduru mu oluyorlar?..

http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=3071

 

 

Birde SGK’nun özel hastaneleri besleyebilmek / semirmek için başlattığı, 7 yıldızlı otel ücretinin ödendiği yoğun bakım olayı var ki bundan da söz etmemiz gerekli.

http://www.haberruzgari.com/Saglik/38342-OZELLERIN-YO%C4%9EUN-BAKIM-SOYgUNU.html

Birçok özel hastanenin yoğun bakımı 7 gün 24 saat sürekli dolu. SGK, bu parayı ödemeye devam ederse de ömür boyu dolu olma gerçekleşir.

 

Eczacılar, ilaç, özel hastaneler ve kısacası sağlık sektörü, 75 milyonun tamamını ilgilendirdiği için ve devasa bütçesinden dolayı, eğer çok sıkı kontroller yapılmazsa talan için çok uygun bir alan. Bir doktor arkadaşım, özel hastanelerin yukarılardaki tanıdıkları vasıtası ile SGK tarafından yapılması gereken kesintilerinin de rahatlıkla engellenebildiğini söylediyse de ben buna inan(a)madım. Eğer bu da yapılıyorsa durum gerçekten de çok vahim!..

 

Sağlık sektörü ve özellikle eczanelerin durumu sanki hiç de hoş değil ve eğitim sektörü de sanki sağlık sektörüne benzetilecek!..

sağlık
harcamalarında
birilerine
peşkeş
çekmek
yok
değil
mi?
Yorum (9)
cemal
Allah Allah tam 3 gün geçti sağlıkta yeni dönem haberinin üzerinden, kocaman 3 gün.dahada yeni döneme giremedikmi. ben hergün sağlıkta yeni dönem istiyorum.
0
Cevapla
dr.musti
Özel hastaneler teker teker batıyor farkında mısınız.SGK nın ödediği miktar kamu ve özel için değişmiyor.5 yılda SGK ödemelerini arttırmadı.Bunun yanında vergi,elektrik , dogalgaz sarf malzeleri ne kadar arttı?
0
Cevapla
cerrah tolga
özeli ,eczaneyi denetle kabul de ,kamuyu neden hiç sorgulamıyon.fatura kontrol etmiyon ,yapılan yazılan malzemelerin maliyetine baktın mı?
0
Cevapla
selim ileri
İlaç satan vatandaş burada isyan etmiş.bütün riski hastanın tüm yükümlülüklerini sağlıkçılar devlet hastaneleri özel hastaneler çekiyor.Sağlığı üreten onlar.eczacılar kusara kalmasın ama sadece satış yapıyorlar medikal bakkal yani.Karışım yazıyorsun onu bile hazırlamıyorlar.Hasta bir sürü eczane dolaşıyor ilacını adam gibi alamıyor..ters bir durumda hemen hekimi suçluyorlar.Ama nedense pastanın yarısına talipler.halbuki gelişmiş ülkelrde ilaç alabildiğine pahalı olmasına rağmen sağlık pastasının ancak %20 sini alabiliyorlar..ama Türkiyede bu oran %40 larda...500 bin özeli ile kamusu ile sağlık çalışanı %60 alacak , 23 bin eczane beş on depo beş on ilaç firması %40 alacak.Bu taksimi kuzulara şah olan kurt bile yapmaz.iyi yani...Bire on mal fazlası..hala ağlıyorlarsa ben bunlara bir şey diyecem ama burası yeri değil ...
0
Cevapla
selim ileri
Özel hastane ortaklarında yeni trend, malum partiye üye olmak, parti yönetimine girmek, sıkı bağışta bulunmak.Ondan sonra sıkıysa SGK para cezası yazsın..yazamıyor.yazsada tahsil edemiyor.Anında Enkaradan iptal ettirtiyorlar.SGK daki doktor arkadaş artık yıldıklarını bu ayrımcılığa isyan ettiklerini söylüyor.Diğer korumasız özel hastanelerinin ne suçu olduğunu çıkarılan kanunun neden herkese eşit uygulanmadığını sorguluyor bu arkadaş ama bana sorarsan boşuna sorguluyor..
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir