Recep Tepe’nin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsünü taşıyan kan örneği ile temas sonucu aynı hastalıktan hayatını kaybettiğini belirten Demir, tehlikeli virüslerin bulunduğu ortamlarda sağlık çalışanlarının nasıl ve hangi koşullarda çalıştırıldıklarını sordu.
Demir’in Sağlık Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesinin metni:
Erzurum Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde Mikrobiyoloji laboratuarında çalışan Recep Tepe isimli sağlık çalışanı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsünü taşıyan kan örneği ile temas sonucu aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Bu bağlamda;
1- Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsü gibi son derece ölümcül bir etken örneğinin çalışıldığı bir laboratuarda hasta bakıcı, hemşire, doktor, laborant, tıbbi sekreter ve temizlik işçilerine hastalığın bulaşma riskine karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmışsa alınan önlemler nelerdir?
2- Tehlikeli virüslerin bulunduğu ortamlarda sağlık çalışanları nasıl bir ortamda ve hangi koşullarda çalışmaktadırlar?
3- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği hastanede risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
4- Mevcut risklere karşı hastanede gerekli iş güvenliği önlemleri alınmış mıdır?
5- Hastanede İş sağlığı ve Güvenliği Kurulları oluşturulmuş mudur? Oluşturulmuşsa bu kurullar işlevsel hale getirilmiş midir? Oluşturulmamışsa neden bu zamana kadar kurullar kurulmamıştır?
6- Sağlık çalışanlarına çalıştıkları alanlara yönelik olarak belli aralık ve periyotlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmiş midir?
7- Laboratuarda gerekli önlemler alındığında bulaş riskinin azaltılabileceği bilgisinden hareketle sağlık çalışanı Recep Tepe’nin ölümünde ihmal söz konusu mudur? Buna yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
Demir’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesinin metni:
Erzurum Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde Mikrobiyoloji laboratuarında çalışan Recep Tepe isimli sağlık çalışanı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsünü taşıyan kan örneği ile temas sonucu aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Bu bağlamda;
1- 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği hastanede risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
2- Mevcut risklere karşı hastanede gerekli iş güvenliği önlemleri alınmış mıdır?
3- Hastanede İş sağlığı ve Güvenliği Kurulları oluşturulmuş mudur? Oluşturulmuşsa bu kurullar işlevsel hale getirilmiş midir? Oluşturulmamışsa neden bu zamana kadar kurullar kurulmamıştır?
4- Sağlık çalışanlarına çalıştıkları alanlara yönelik olarak belli aralık ve periyotlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmiş midir?
5- Laboratuarda gerekli önlemler alındığında bulaş riskinin azaltılabileceği bilgisinden hareketle sağlık çalışanı Recep Tepe’nin ölümünde ihmal söz konusu mudur? Buna yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
6- Hastanede Bakanlığınız tarafından herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne zaman yapılmıştır? Ne gibi sonuçlar elde edilmiştir?