Medimagazin logo

Sağlık çalışanlarının iş güvenliği sağlanıyor mu?

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir, Erzurum Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde Mikrobiyoloji laboratuarında çalışan sağlık çalışanı Recep Tepe hakkında Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Sağlık çalışanlarının iş güvenliği sağlanıyor mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Recep Tepe’nin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsünü taşıyan kan örneği ile temas sonucu aynı hastalıktan hayatını kaybettiğini belirten Demir, tehlikeli virüslerin bulunduğu ortamlarda sağlık çalışanlarının nasıl ve hangi koşullarda çalıştırıldıklarını sordu.

Demir’in Sağlık Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesinin metni:
Erzurum Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde Mikrobiyoloji laboratuarında çalışan Recep Tepe isimli sağlık çalışanı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsünü taşıyan kan örneği ile temas sonucu aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Bu bağlamda;
1-    Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsü gibi son derece ölümcül bir etken örneğinin çalışıldığı bir laboratuarda hasta bakıcı, hemşire, doktor, laborant, tıbbi sekreter ve temizlik işçilerine hastalığın bulaşma riskine karşı herhangi bir önlem alınmış mıdır? Alınmışsa alınan önlemler nelerdir?
2-    Tehlikeli virüslerin bulunduğu ortamlarda sağlık çalışanları nasıl bir ortamda ve hangi koşullarda çalışmaktadırlar?
3-    6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği hastanede risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
4-    Mevcut risklere karşı hastanede gerekli iş güvenliği önlemleri alınmış mıdır?
5-    Hastanede İş sağlığı ve Güvenliği Kurulları oluşturulmuş mudur? Oluşturulmuşsa bu kurullar işlevsel hale getirilmiş midir? Oluşturulmamışsa neden bu zamana kadar kurullar kurulmamıştır?
6-    Sağlık çalışanlarına çalıştıkları alanlara yönelik olarak belli aralık ve periyotlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmiş midir?
7-    Laboratuarda gerekli önlemler alındığında bulaş riskinin azaltılabileceği bilgisinden hareketle sağlık çalışanı Recep Tepe’nin ölümünde ihmal söz konusu mudur? Buna yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

Demir’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verdiği yazılı soru önergesinin metni:
Erzurum Atatürk Üniversitesi Süleyman Demirel Tıp Merkezi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde Mikrobiyoloji laboratuarında çalışan Recep Tepe isimli sağlık çalışanı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı virüsünü taşıyan kan örneği ile temas sonucu aynı hastalık nedeniyle hayatını kaybetmiştir.
Bu bağlamda;
1-    6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği hastanede risk değerlendirmesi yapılmış mıdır?
2-    Mevcut risklere karşı hastanede gerekli iş güvenliği önlemleri alınmış mıdır?
3-    Hastanede İş sağlığı ve Güvenliği Kurulları oluşturulmuş mudur? Oluşturulmuşsa bu kurullar işlevsel hale getirilmiş midir? Oluşturulmamışsa neden bu zamana kadar kurullar kurulmamıştır?
4-    Sağlık çalışanlarına çalıştıkları alanlara yönelik olarak belli aralık ve periyotlarda iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri verilmiş midir?
5-    Laboratuarda gerekli önlemler alındığında bulaş riskinin azaltılabileceği bilgisinden hareketle sağlık çalışanı Recep Tepe’nin ölümünde ihmal söz konusu mudur? Buna yönelik herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?
6-    Hastanede Bakanlığınız tarafından herhangi bir denetim yapılmış mıdır? Yapılmışsa ne zaman yapılmıştır? Ne gibi sonuçlar elde edilmiştir?
 

sağlık
çalışanlarının
güvenliği
sağlanıyor
mu?
Yorum (3)
Beytullas SEFEROĞLU
Bir Veteriner Hekimin Çalışma ortamına Bir mühendis geliyor ve İş Güvenliği Uzmanı olarak ilk söylediği biliyorsunuz Veteriner Hekimlerden İş güvenliği Uzmanı Olamıyor...Veteriner hekimler ve Tüm sağlık çalışanları iş güvenliği ile ilgili rizkleri akademik eğitim le alırlar. İşgüvenliği uzmanları da bu iş kollarında bu mesleklerden olmalıdlr.Bir veteriner Hekimin çalışma şartlarında karşılaşacağı rizkler ve korunma yolları hakkında alınması gereken tedbirleri bir Gıda Mühendisi Bir Maden Mühendisi anlayamaz anlatamaz alğılayamaz.
0
Cevapla
MEHMET
Kesinlikle Hayır !!!
0
Cevapla
haydar haydar
bu önergedekilerin hepsi yapılmış dahi olsa mevzuatta çalışan başına tüm işlemler için verilen süre max 12dk bu sürede; kurul oluştur acil durum planları yap çalışanı gözlemle risk değerlendirmesi yap tehlikelere karşı uyar korunma dökümanları hazırla eğitimleri ver katılım belgeleri hazırla vs. vs. birde komik olan şu devlet iş güvenliğini osgb denen sermayelere teslim etti eğitimi verirken zaten uzman sonra nereye gidicem bitsin bu işkence şeklinde düşünüyor bişey söyliyimmi olmadı bu iş olmazda böyle 70 günde bir soma yaşıyoruz zaten devam eder
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir