Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı nakilde sona geldi

Sağlık Bakanlığı, akciğer nakli için bekleyen hastaları sevindirecek çalışmada sona yaklaştı.
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ - Serdar ALAKUŞ
Sağlık Bakanlığı nakilde sona geldi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Çalışmayla akciğer organ nakli merkezlerinin sayısı artacak. Böylece devlet, nakil bekleyen hastaları büyük paralar ödeyerek yurtdışına göndermek zorunda kalmayacak.

Son dönemde yapılan yüz, kol ve bacak nakilleriyle gündemi meşgul eden organ nakli konusunda sevindirici başka bir gelişme yaşandı. Türkiye'de neredeyse yok denecek kadar az olan akciğer organ nakil merkezlerinin sayısının artırılmasında sona yaklaşıldı. Sağlık Bakanlığı'nın birden fazla organ nakil merkezinin akciğer nakli yapabilmesi için yapılan ruhsatlandırma çalışmalarına hız verdi.

PARA ÜLKEDE KALACAK

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi illerde üniversite ve ihtisas hastaneleri bünyesinde hizmet veremeye başlayacak olan akciğer nakil merkezleri sayesinde, Türkiye'de yapılan akciğer nakillerinin sayısı da artırılacak. Böylelikle hastalar akciğer nakli için uzun mesafeler kat edip yurtdışında bıçak altına yatmaktan kurtulacak. Ayrıca yurtdışında akciğer nakli olmak için 200 bin liranın üzerinde ücret ödeyen SGK, Türkiye'de nakli daha uygun fiyata sağlayacak. Yurtdışına çıkarılmayan nakil paraları ise ülke içinde kalarak Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak.

300 KİŞİ AKCİĞER BEKLİYOR

Zorlu bir nakil olan akciğer naklinin gerçekleştirilmesi için yurtdışında eğitim alan, yetişmiş birçok uzman olduğu öğrenildi. Öte yandan, Türkiye'de akciğer nakline daha çok kot kumlama işinde çalışan ve Silikozis hastalığına yakalanan işçilerin ihtiyaç duyduğu belirtildi. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalarına da bu nakillerin yapıldığı ifade edildi. Türkiye'de 300 civarında akciğer nakli bekleyen hasta olduğu kaydedilirken, 2009 yılında 7, 2010 ile 2011 yıllarında 5'er ve 2012 yılının ilk üç ayında 1 hastaya akciğer nakli yapıldığı öğrenildi.

30 YIL SONRA ORTAYA ÇIKABİLİYOR

Silikozis, kot kumlama, taş ocağı, tünel ve maden işlerinde çalışan işçilerin silisyum tozlarını yüksek miktarda solumaları sonucu gelişen ağır bir akciğer hastalığı. Hastalığın solunum sistemini bozup klinik belirtilerin ortaya çıkması 30 yılı bulabiliyor. KOAH ise nefes darlığına yol açan kronik bronşit ve amfizemin birlikte bulunduğu bir hastalık.

sağlık
bakanlığı
nakilde
sona
geldi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir