Medimagazin logo

Sağlık Bakanlığı akılcı antibiyotik kullanımı için medya kampanyası başlatacak

Sağlık Bakanlığınca, bilinçsiz antibiyotik kullanımının azaltılması amacıyla 'Akılcı Antibiyotik Kullanımı Medya Kampanyası' başlatılacak
Sağlık Bakanlığı akılcı antibiyotik kullanımı için medya kampanyası başlatacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

Gereksiz kullanıldığında ya da doktor tarafından önerilen doz ve süreye uyulmadığında hastalıklar üzerinde etki göstermeyen, dirence neden olan antibiyotik kullanım sıklığının azaltılması için Türkiye'de başlatılan çalışmalar sürüyor.

Bakanlık verilerine göre, antibiyotik kullanım sıklığı yüksek olan Türkiye'de farkındalığın artırılmasıyla kullanım oranlarında azalma görülmeye başlandı. Özellikle son 5 yılda farkındalık açısından ciddi aşamalar kaydedildi.

Türkiye'de kullanılan antibiyotik sayısı 2011'de 218 milyon kutuyken, 2016'da bu 23 milyon kutu azalarak 195 milyona indi.

2011'de ilaç için verilen her 100 liranın 11 lirası antibiyotiğe harcanırken, 2016'da 6 lirası antibiyotiklere ayrıldı. 2011'de her 100 reçetenin 35'inde antibiyotik varken, 2016'da 100 reçetenin 29'unda antibiyotik yer aldı.

- "En çok antibiyotik kullanan il Mardin"

Bakanlık tarafından tüm reçete ve ilaç tüketim verileri de yakından takip edilerek antibiyotik kullanım oranları izlendi.

Türkiye'deki illere bakıldığında en fazla Güneydoğu illerinde antibiyotik tüketildiği tespit edildi. Antibiyotik kullanımı en çok olan iller sırasıyla Mardin, Şanlıurfa, Şırnak, Diyarbakır, Hakkari, en az kullanan iller ise Artvin, Edirne, Kastamonu, Yalova ve Ardahan olarak kayıtlara geçti.

- "Kamu spotları hazırlanacak"

Bilinçsiz antibiyotik kullanımının azaltılması için çalışmalara ağırlık veren Sağlık Bakanlığınca yeni bir kampanya hayata geçirilecek.

Başlatılacak "Akılcı Antibiyotik Kullanımı Medya Kampanyası" kapsamında kamu spotları, billboardlar için görseller hazırlanacak, vatandaşların rahatça görebileceği hastane, eczane gibi sağlık tesislerine afiş asılacak, el ilanları dağıtılacak.

Bunun yanı sıra Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ve Bakanlık iletişim hatlarını arayan vatandaşlar, konuyla ilgili bilgi içeren anonsla karşılanacak.

Bakanlığın sosyal medya hesaplarından yapılacak paylaşımlarla da farkındalık oluşturulması sağlanacak.

akilci antibiyotik kullanimi
medya kampanyası
kamu spotu
Yorum (1)
yg
Bence bu eğitim önce hekimlere yapılmalı. Ben aile hekimi olarak (pratisyen hekim) çalışıyorum. Elimden geldiğince hastaların antibiyotik isteklerine defans gösteriyorum. Bu nedenle kaydını benden aldıran hastalar oldu. Tıbben gerekmedikçe antibiyotik yazmıyorum. Ancak aynı davranışı hastane hekimlerinde görmüyoruz. KBB, çocuk, göğüs hastalıkları gibi polikliniklerde antibiyotiklerin kontrolsüz bir şekilde yazıldığını görüyorum. Bulunduğum ilde il devlet hastanesi acilinde gripal enfeksiyonla acile gelen her hastaya istisnasız antibiyotik yazılıyor. (Biraz da firmaların yönlendirmesiyle). Bu arkadaşlar genellikle yeni mezun arkadaşlar. Özellikle bu gruba bilgilendirme yapılmalı.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir