Medimagazin logo

Sağlık Bakanı: Türkiye'de kesin olarak yeni Koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısına ilişkin açıklamalarda bulunuyor
Sağlık Bakanı: Türkiye'de kesin olarak yeni Koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Yeni tip koronavirüse karşı gelişmeler ve alınan tedbirlerle ilgili olarak şunları söyledi: 

Havalimanlarında 24 saat sağlık personeli

Sağlık Bakanı "Havalimanlarında 365 gün 24 saat sağlık personeli bulunduruyoruz. Çin'den gelen tüm uçuşlar için bulaşıcı hastalık kontrol önlemlerini devreye soktuk. Havayolu şirketleri, tur operatörleri ve turizm şirketlerine yönelik bilgilendirmelerimizi yaptık. Çin'den gelen uçuşlarla ülkemize giriş yapan yolcuları, uçaktan inişte termal kameralarla tarıyoruz. Şu ana kadar 11 bin yolcu tarandı ve herhangi bir şüpheli yolcuya rastlanmadı. Ayrıca karantina odalarımız, negatif basınçlı sedyelerimiz, koruyucu ekipman ve malzemelerimiz tüm illerimizde ihtiyaç halinde kullanılmaya hazır olduğunun altını çizmek istiyorum. Yani yeterli koruyucu ekip ve malzeme bulundurduğumuzu, bütün illerimizde hassasiyetle takip ettiğimizin altını çiziyorum." ifadelerini kullandı


Yeni koronavirüs (2019-nCov) hakkında sık sorulan sorular ve cevapları


"Sosyal medyada yer alan maksatlı paylaşımlara itibar etmeyin"

Sağlık Bakanı Koca, Bilim Kurulu ile tanı, önlem, olası vakada uygulanacak prosedürler, korunma ve kontrol önlemleri ile ilgili bir rehber hazırladıklarını belirterek, "Tüm sağlık tesislerimiz ve çalışanlarımız olası bir vaka durumunda yapmaları gerekenler hakkında bilgilendirildi. Okullar açıldığında Milli Eğitim Bakanlığı ve Kredi Yurtlar Kurumuna yönelik bilgi notlarımızı da kendileriyle ayrıca paylaşmış olacağız." ifadelerini kullandı. 

Bu tehdit varolduğu sürece, Sağlık Bakanlığı olarak en ufak bir riski göz ardı etmemek adına güvenlik öncelikli bir anlayışla hareket ettiklerini ve edeceklerini vurgulayan Koca, "Ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gibi şikayetleri olan ve Çin'e seyahat etmiş ya da Çin'den ülkemize gelmiş vakalar olur ise klinik tablo tam oturmasa bile tedbir amaçlı gözetim altına alıp, tetkikleri yapıyoruz. Bu konuda özellikle sosyal medyada yer alan yer yer maksatlı paylaşımlara itibar edilmemesini bir kez daha rica ediyorum." diye konuştu.

Türkiye'de koronavirüs vakası yok

Koca, Bakanlık olarak her türlü bilgiyi paylaştıklarını ve bundan sonra da mümkün mertebe günlük paylaşımlar yapacaklarını vurgulayarak, "Bugüne kadar farklı illerden şüpheli görülen 68 kişiden numune alınarak, Ulusal Viroloji Laboratuvarımızda analiz edildi. Şu ana kadar Türkiye'de kesin olarak yeni koronavirüs tanısı alan hastamız olmadı. Eğer olur ise de bunu izole etmek üzere tüm imkanlarımızın hazır, yeterli olduğunu, kapasitemizin de son derece bu anlamda yeterli olduğunu ayrıca ifade etmek istiyorum." değerlendirmesini yaptı. 

"Adana’da gözetim altında bulunan iki vaka vardı, bunlar negatif çıktı. 70 vakamız oldu, bunlarda koronavirüs çıkan olmadı. Biz ilk günden itibaren denetimleri sıkı olarak uyguladık, gözetim altına aldık, numuneleri denetim altına aldık. Sonuçların hepsi negatif çıktı"

Wuhan'daki Türkler

Koca, "Hastalığın merkezi olan Çin'in Wuhan kentinde ikamet eden ve hiçbir şekilde hastalık şüphesi olmayan vatandaşlarımız var. Biz hastalığın kol gezdiği bir şehirde tamamen sağlıklı olan vatandaşlarımızı bırakarak onları riske atamayız." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, Dışişleri ve Milli Savunma Bakanlıkları ile koordinasyon halinde harekete geçtiklerini kaydeden Koca, şöyle devam etti:

"Gerekli diplomatik girişimlerin tamamlanmasının ardından ve muhtemelen önümüzdeki bir kaç saat içinde izinler alındı ama hazırlık süreçleri devam ettiği için biraz uzadı. Yoksa dünden bu yana bütün hazırlıklarımız tamamdı. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait A400m tipi kargo uçağını,ambulans uçağa dönüştürerek, vatandaşlarımızı getirmek istiyoruz. Uçakta gerekli tıbbi donanım mevcut ancak oradan getireceğimiz vatandaşlarımız arasında hasta olmadığını özellikle tekrar hatırlatmak istiyorum. Vatandaşlarımız maske gibi gerekli korunma tedbirlerini alarak, bu dönemde taşınma sürecini daha hassasiyetle sağlamış olacağız. Gece hareket etmesini planladığımız ama şu saatlerde muhtemelen hareket etmesini düşündüğümüz uçakta, 2 enfeksiyon hastalıkları hocamız da hemşire ve diğer sağlık ekibiyle birlikte hazır halde bulunacak. Koruyucu kıyafetler, maskeler, dezenfektan malzeme ve diğer tıbbi cihaz ve malzemeler uçağa yüklendi."

"Uçak indiğinde ekiplerimiz de dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak"

Türk vatandaşlarının yanı sıra dost ve kardeş ülkelerden gelen taleple onların da vatandaşlarını tahliye edeceklerine dikkati çeken Koca, şunları kaydetti: "Toplamda 34 Türk vatandaşımız, 7 Azeri, 7 Gürcü ve 1 Arnavut vatandaşı, sağlık kontrollerinin ardından uçağa alınacak. Tekraren ifade edeyim, vatandaşlarımızın hiçbirinde ve diğer vatandaşlarda herhangi bir hastalık belirtisi yok. Buna rağmen en uç ihtimalleri de düşünerek, yolcuları özel izolasyonla getiriyoruz. Sağlık ekibimiz oraya vardığında her yolcu için gerekli tetkikleri yapacak, yol boyunca tahliye prosedürlerimiz sıkı şekilde uygulanacak. Uçak indiğinde de ekiplerimiz dahil olmak üzere 14 gün gözlem altında tutulacak. Dolayısıyla en ufak bir ihtimali bile elimine edilerek, bu süreçte kimsenin şüphesi ve endişesi olmayacak şekilde tedbirleri aldığımızı ifade etmek istiyorum. Özellikle bu vatandaşlarımızı ve diğer vatandaşları şu an kullanılmayan ve Şehir hastanesiyle birlikte taşınan, kullanmadığımız bir hastaneyi bu süreçte tekrar kullanılır, hazır hale getirdik. Bu hastane daha sonra da hasta takibi için kullanılmayacak bir hastanemiz dolayısıyla herhangi bir hastamızla da temas olabilecek bir binada da olmayacağını özellikle ifade ediyorum. Dünyanın hiçbir ülkesinde de bu şekilde hazır bir hastaneye taşınan vaka olmadığının da altını çizelim."

Sadece birkaç ülkenin hastanelerde belli bölgeler ayırdığını aktaran Koca, kendilerinin ise hastane ortamında, daha sonra kullanılmayacak, hastalarla temas olmayacak bir ortamı özellikle tercih ettiklerini, bu konuda bütün hazırlıkları yaptıklarını ve 14 gün boyunca buranın karantina altına alınacağını vurguladı. 

Burada bütün tedbirlerin bilim kurulunun önerileri doğrultusunda devreye konulacağını, bu konuda herhangi bir endişeye kapılınmamasını isteyen Koca, Bakanlık olarak konuya son derece ciddiyetle yaklaştıklarının altını çizdi.

Tüm gemiler sıkı tetkiklerden geçiriliyor

Sağlık Bakanı Koca, "Çin limanlarından Türkiye'ye gelen yolcu gemisi bulunmuyor. Yük gemileri olabilir. Tüm gemiler sıkı tetkiklerden geçiriliyor." ifadelerini kullanıyor.

 

fahrettin koca
koronavirus bilim kurulu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir