Medimagazin logo

Saglık Bakanı bunları biliyor mu?

Kaynak: http://www.medyafaresi.com - Önder Aytaç
Saglık Bakanı bunları biliyor mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ben bana onlarca e-mail ve mektup içerisinden topladıklarımı alt alta sıralayarak bu makaleyi hazırladım. Amacım Sağlık bakanını ya da bakanlığını eleştirmek değil, sadece daha da iyiye doğru adım atılması için yapılması gereken somut adımlara yardımcı olmak. Şöyle ki;

‘…Ben devlet hastanesinde çalışan bir diş hekimiyim. Sağlık Bakanlığı yıllar önce başlattığı performans sistemini hekimlerin tüm tepkilerine rağmen devam ettirmeye kararlı. Perfomans sisteminin mantığı "ne kadar hasta o kadar puan o kadar da para."

Haliyle hekim atari oynar gibi puan topluyor. Günde 120 hasta bakan tıp hekimi arkadaşlarım var. Bir kardiyologu düşünün ki 3-4 dakika içerisinde, bir hastaya “sen kalp hastasısın ya da değilsin” demek zorunda. Bu kadar büyük karar, bu kadar küçük bir süre içinde sizce verilebilir mi?

Sağlık Bakanı da "neden hastalara az vakit ayırıyorsunuz" diye sitem ediyor. Sizce mevcut durumda bunu sormaya hakkı var mı? Hekim "hekimlik" sıfatını bir süre sonra unutuyor. Alanımla ilgili örnek vereyim; kanal tedavisinin puanı, verilen emek karşısında o kadar az ki, çoğu diş hekimi arkadaş dişi kurtarmaktan ziyade, direkt çekiyor. Bu sistemle işin kalitesi önemli değil, sayısı önemli. Güzelce işini yapan hekim değil de, çok çok hasta bakıp yüksek puan yapan hekim alkış alıyor.

Hasta iyi olmuş ya da olmamış önemli değil. İşi görülmüş mü görülmemiş mi o önemli. Sağlık Bakanı istatistiklere bakıp "neden devlet hastanelerinde kanal tedavisi bu kadar az yapılıyor" diye soruyor. Peki, bunu sormaya hakkı var mı? Ayrıca bazı devlet hastanelerinde diş hekimliğinde kullanılan aletleri yıkayıp-sterilizasyon fırınına koyacak ya da röntgen çekecek yardımcı personel olmadığı için, bu işi de kendisi yapan diş hekimi arkadaşlarım var. Diş hekimi hasta mı baksın, alet mi yıkasın, film mi çeksin?

Hâlâ 4/B’li şeklinde diş hekimi atamaları da devam ediyor. İhalelerde ucuz malzemeler satın alınıyor. Yapılan işlerde hasta karşısında hekim sorumlu olduğu için bu da hekimin itibarını zayıflatıyor. Sterilizasyona çoğu hastanelerde önem verilmiyor. Düşünebiliyor musunuz; 2012 yılında hâlâ röntgeni olmayan hastanelerin ki olsa bile röntgen teknisyeninin olmadığını yerler var.

Diğer bir sorunumuz da diş teknisyenlerinin hasta ağzında çalışması. Normalde diş teknisyeni laboratuarlarda çalışır. Ama ülkemizde diş teknisyenleri "diş hekimi" gibi hasta bakıyorlar. Devletin bu konuda caydırıcı cezaları olmadığı için, çalışmaya da devam ediyorlar. Başka bir sorunumuz da bir hekimin çalıştığı ilçeden “süresiz geçici görevlendirme” alarak başka bir ilçeye, isteği dışında görevlendirilmesi. Aynı zamanda kadrosunun yeniden yapılandırma nedeniyle il merkezine alınması. Yani A ilçesinde çalışıyor, maaşını il merkezi düzenliyor, döner sermayesini B ilçesinden alıyor. Böyle bir karmaşık yönetim sistemi olabilir mi?

Aslında sorunumuz o kadar çok fazla ki, burada sunduklarımız sadece bir demeti…’’

Yorum siz okuyucularımızın, Sağlık Bakanımızın ve Sağlık Bakanlığı üst düzey bürokratlarının…
 

Twitter/onderaytac
E-mail: tarafım@gmail.com

sağlık sistemi
önder aytaç
sağlık bakanlığı
sağlık haberleri
performans ssistemi
doktorlar
hekimler
Yorum (6)
şahin öztürk
Bir enkaz oluştu ve hekimler bu enkazın altından ''sesimi duyan var mı'' diye haykırıyor.. Ama birileri bu sesi duymazdan geliyor hatta kulaklarını tıkıyor..Neden derseniz hekim enkaz altında kaldıkça birilerinin oy yüzdesi artıyor..böyle bir memleket burası... Ama zamanı gelmeden sinek bile kanadını çırpmazmış..O vatandaş bir zaman gelecek canı yanınca anlayacak neyin ne olduğunu....hala o sürece doğru gidiyoruz...inşallah çok geç olmaz...
0
Cevapla
tanju yaral
ve daha yazmadığınız gel-geç sistemi sayesinde ağız sağlıkları bozulan hastalar adsmlerin bozma operasyonları sonucu artık özele gitmeye başlamışlardır.bırakın güzide milletimiz kendi kalitesi nereye uygunsa oraya gitsin.özellerin iş yoğunluğu gün geçtikçe artmaktadır.sağlık bakanımıza teşekkür ediyoruz.
0
Cevapla
ege
Döner sermayeli olmayan kurumlardan SGK %700, TSK %700, Hudut Sahiller %400 döner ve performans karşılığı ek denge Tazminatı almakta olup diğer kurum çalışanlarına bu ödemeler verilmemektedir. Bu açık bir adaletsizliktir ve acilen giderilmelidir.
0
Cevapla
Bekir
Sayın Bakanın bilmezden görmezden duymazdan geldiği en önemli şey; 5500 sağlık çalışanı hala performans ve döner alamıyor. Yanlış düzenlenen kanun ve kurum ayırma-kayırma, talepleri görmezden gelme yüzünden..
0
Cevapla
Diş
ben diş teknikeriyim dr.beyin söylediği gibi diş hekimleri birçok şeyi kendileri yapıyorlar. Ben o yüzden bir an önce bizleri istihdam etmelerini rica ediyorumm...2 ay oldu hala bekliyoruzzzz
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir