Medimagazin logo

RSV’nin Türkiye’deki etkileri ortaya kondu

Türk Neonatoloji Derneği tarafından düzenlenen “Türkiye’de Respiratuar Sinsityal Virüs Enfeksiyonları ve Önemi” konulu toplantı, Ankara Hilton Otel Kongre Merkezinde yapıldı.
RSV’nin Türkiye’deki etkileri ortaya kondu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Toplantıda ele alınan önemli konuların yanı sıra, Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök önderliğinde ve Abbott’un katkılarıyla iki yıldan fazla sürede yoğun bir tempoyla sürdürülen ‘Türkiye’de Mevsimlere Göre Respiratuar Sinsityal Virüs (RSV)’ün Görülme Sıklığı” çalışmasının sonuçları da açıklandı.

 

Türkiye genelinde 32 hastanede alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tedavi gören, yaklaşık 3 bin 500 bebekte yapılan bilimsel çalışma, Türkiye’de RSV’nin görülme sıklığını etkileyen faktörleri ortaya koyması açısından önem taşıyor.

 

Toplantının açılış bölümünde konuşan Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Yurdakök, RSV’nin tüm dünyada prematüre, doğuştan kalp hastalığı veya kronik akciğer hastalığı olan bebeklerde, hastaneye yatarak tedavi gerektiren ve ölüme yol açabilecek kadar ağır bir klinik tablo ile seyreden alt solunum yolu enfeksiyonlarının en sık nedeni olarak kabul edildiğini söyledi.

 

RSV’ye bağlı enfeksiyonların dünyada en fazla ılıman iklim kuşağında ekim-mart ayları arasında görüldüğünü, salgınların en yoğun yaşandığı dönemin ise kış ayları olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yurdakök, çocukların tamamının 2 yaşına kadar RSV enfeksiyonu geçirdiğini ifade etti.

 

Dünyadaki bu durumun Türkiye için ne oranda geçerli olduğunun tespiti amacıyla Abbott’un koşulsuz katkıları ile gerçekleştirilen çalışmada, Türkiye genelinde 32 hastanede alt solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle tedavi gören yaklaşık 3 bin 500 bebekte ve çocukta RSV taraması yapıldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Yurdakök, geniş kapsamlı bu çalışma ile RSV’nin özellikle kış aylarında Türkiye genelinde salgınlar oluşturarak ciddi alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğunun tespit edildiğini ifade etti.

 

Prof. Dr. Murat Yurdakök, Türkiye’deki RSV salgınlarının, çalışmanın birinci yılında ocak, ikinci yılında ise mart ayında en şiddetli düzeye ulaştığını söyledi. Yurdakök, bölgelere göre farklılık görülse de, genel olarak, en yüksek oranda RSV enfeksiyonunun hava sıcaklığının en düşük ve nem düzeyinin en yüksek olduğu kış aylarında tespit edildiğini ifade ederek, “RSV enfeksiyonları prematüre, kronik akciğer hastalığı veya doğuştan kalp hastalığı olan çocuklarda uzun süreli hastanede yatmayı gerektirebilecek ağırlıkta seyredebilir ve bazı yüksek riskli bebeklerde de ölümle sonuçlanabilir” şeklinde konuştu.

rsv’nin
türkiye’deki
etkileri
ortaya
kondu
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir