Medimagazin logo

Raporu yazanlar konuştu

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in "biber gazının öldürücü bir etkisi yok. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı'ndan bir zararı olmadığına dair raporumuz var" sözleri kafaları karıştırdı.
Kaynak: HÜRRİYET - BUSE ÖZEL
Raporu yazanlar konuştu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı yetkilileri ise “Böyle bir rapor yok sadece yazılı görüş var ve insan sağlığına zararları yoktur anlamı çıkmıyor” dedi.
 
Yetkililer ilk olarak 2003 yılında kendilerinden rapor değil, bir görüş istendiğini. Ardından 2007 yılında Sağlık Bakanlığı'na yazılı olarak daha detaylı bir görüş daha verildiğini belirtti.
 
 
"İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLARI YOKTUR" DEMEDİK
 
 
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji ve Klinik Farmakoloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ali Yağız Üresin, iki görüşün de "insan sağlığına zararları yoktur" anlamı çıkabilecek görüşler olmadığını söylerken, biber gazının boğazda yanma ve gözde yaşarma yapmasından bahsedildiğini ve sadece bu lokal etkiler ile ilgili olarak "kalıcı bir hasara neden olmaz" ibaresi bulunduğunu belirtti.
 
 
2007 yılında yazılan son raporun temel alınması gerektiğini belirten Prof. Dr. Üresin bu görüşte ise; astımlı hastalarda, kalp hastalarında önemli zararları olabileceğini söylediklerini bu tür bir rapor yazılmasının bilimsel anlamda mümkün olmadığını belirtti. Üresin: “Rapor yazılması için çalışma yapılması gerekiyor. Biber gazını insanlara sıkarak test etmemiz mümkün değil çünkü bilimsel etik açısından böyle bir çalışma yapılamaz.” yorumunu yaptı.
 
BİBER GAZI SADECE SAĞLIKLI BİREYLERE SIKILMIYOR
 2007 yılında 16 fakülteden biber gazı ile ilgili istenen görüşlerden birini yazan Prof. Dr. Cihat Küçükhüseyin (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı) ise bahsi geçen raporda yazılanları hurriyet.com.tr'ye şöyle anlattı; "Bu biber gazını tamamen sağlıklı bireylere sıkarsanız, kalıcı bir zararı yok sadece gözde yanma, yaşarma yapar. Ancak bunu ne olduğunu bilmediğiniz bir topluluğa sıkıyorsunuz. Akciğer hastalığı olan ve astımı olanlarda biber gazı ciddi etkiler doğurabilir. Astımlı hastalar ölebilir. Kronik akciğer enfeksiyonu olan kalp yetmezliğine bağlı akciğerde sıvı birikmesi olan hastalarda bu gaz tabloyu kötüleştiriyor.
 
Nefes yollarındaki salgıyı da artıyor. Göz yaşarması da buna bağlı. Zaten solunum güçlüğü var. Hasta oksijen sıkıntısına düşüyor. Dolayısıyla gazı attığınız yerde hastalığı olanlar için ölümcül olabilir. Sağlık Bakanlığı'na tavsiyem bu gazın hiçbir şekilde kullanılmaması." dedi.
 

raporu
yazanlar
konuştu
Yorum (2)
Rt
Çok komiksiniz. Göstericiler arasinda AC hastası olup olmadıgı nasıl bilinecek? Sıkarsın ölenler hasta olanlardır der muhtemelen sayın büyük abi...bilimsel olarak yani ,,,,
0
Cevapla
murat çelikten
burası Türkiye, olur, çözülür böyle şeyler...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir