Medimagazin logo

Prostat kanseri tedavisinde robotik cerrahi mi açık cerrahi mi daha başarılı?

Birçok ülkede yaygın bir uygulama alanı bulan robotik cerrahi, ülkemizdeki pek çok sağlık merkezinde de yapılabiliyor. Peki hastaların sıkça talep ettiği robotik cerrahi ile popülerlik yarışında kaybeden açık cerrahi arasında ne gibi farklar bulunuyor?
Prostat kanseri tedavisinde robotik cerrahi mi açık cerrahi mi daha başarılı?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Amerikan Klinik Onkoloji Derneği(ASCO) ve Üroonkoloji Derneği işbirliği ile 5-6 Mayıs tarihlerinde Hilton Otel Ankara’da gerçekleştirilecek olan “ASCO Direct Highlight of GU 2017” basın toplantısında konuşmacı olan, Martini Klinik Prostat Kanseri Merkezi’nden Prof. Dr. Derya Tilki, prostat kanseri tedavisinde robotik cerrahi ve açık cerrahinin başarı sonuçlarının karşılaştırıldığı klinik araştırma bulgularına yer verdi.

 

Sonuçlarda cerrahtan cerraha 9 kat fark var

 

Tilki, prostat kanserinin tedavisinde alınan sonuçların yapıldığı yere göre 9 kat farklılık gösterdiğini söyledi. Martini Klinik’te yılda 2 bin 400 cerrahi operasyon gerçekleştirildiğini aktaran Tilki; bunlardan yüzde 40’ının açık, yüzde 60’ının da robotik cerrahi olduğunu ifade etti. Tilki, araştırma için 1992 yılından beri radikal prostatektomi uygulanan 24 bin hastanın verilerinin kullanıldığını kaydetti.

 

İdrar kaçırma ve erektil disfonksiyon robotik cerrahide daha az

 

Tilki: “Sonuçlara göre şunu söyleyebilirim ki, robotik cerrahi ile açık cerrahiyi karşılaştırdığımızda onkolojik bakımdan bir farklılık görülmüyor. Ama idrar kaçırma, erektil disfonksiyon gibi olumsuz sonuçların ortaya çıkabildiği fonksiyonel çıktılara bakıldığında uzun vadede robotik cerrahinin daha avantajlı olduğu söylenebilir.” ifadelerine yer verdi. Robotik ve açık cerrahi arasındaki seçimin hastalara bırakıldığını ve alınan kararlarda genellikle mali durumun belirleyici olduğunu söyleyen Tilki, bazen de hastaların fiziksel özelliklerine göre öneride bulunduklarını, mesela iri hastalarda daha net bir görüş elde etmek açısından robotik cerrahiyi tavsiye ettiklerini belirtti.  

 

“Robotik cerrahiye talebi piyasa şekillendiriyor, açık cerrahi yapsam hiçbir hasta kliniğime gelmez”

 

UC Davis Kanser Merkezi Üroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Christopher P. Evans, robotik ve açık cerrahi arasındaki farkların kesiklerin boyutu ve taburcu olma süresinden ibaret olduğunu söyledi. Robotik cerrahinin bunun gibi sadece birkaç küçük avantajı bulunduğunu aktaran Evans, robotik cerrahiye artan talebin tüketim odaklı olduğunu ve piyasa gerçekleriyle şekillendiğini söyledi. “Amerika’da prostat alımlarının yüzde 90’ı şu anda robotik cerrahi işlemiyle gerçekleştiriliyor. Ben de 2005 yılından beri hep robotik cerrahi uygulaması yapıyorum. Eğer açık cerrahi yapıyor olsaydım, eminim hiçbir hasta kliniğime gelmeyecekti. Bu aynı zamanda sağlık alanında elinizdeki parayı nereye harcamak istediğinizle de alakalı. Amerika’da sigorta şirketleri, bu cerrahi müdahaleyi karşılamak için can attı, ama dünyanın başka hiçbir yerinde sigorta robotik cerrahi masraflarını karşılamıyor.” ifadelerine yer veren Evans, sözlerinin sonunda prostat kanseri oluşumunda aile risk faktörüne değindi. Evans, prostat kanseri oluşma riskinin erkek kardeşte prostat varsa 2.5 kat, babada varsa 2 kat, hem baba hem erkek kardeşte varsa 5 kat arttığını dile getirdi.

 

Robotik cerrahinin Türkiye’deki durumu

 

Robotik cerrahinin Türkiye’deki durumunu ele alan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Türkeri, hastalıktan kurtulma oranlarında robotik ve açık cerrahide çok fazla farklılık bulunmadığını, iyi bir cerrahın açık cerrahiyle de robotik cerrahiyle de aynı başarıyı elde edebileceğini söyledi.

 

Robotik cerrahi ürünleri yurtdışına bağlı, önlem almada çoktan geç kaldık

 

Ülkemizde şu anda otuzdan fazla robot bulunduğunu ve birçok merkezde robotik cerrahi uygulanabildiğini söyleyen Türkeri, Türkiye için asıl önemli kısmın bu robotik cerrahinin maliyeti olduğunu söyledi. Türkeri:”Robotik cerrahi ucuz bir işlem değil ve yurtdışına bağlı olduğumuz bir operasyon. Bu konuda ciddi harcama yapıyoruz, ülkenin gerçekleri göz önüne alınarak bir planlama yapılması gerekiyor ama çoktan geç kalmışız gibi görünüyor. Çünkü robotik cerrahi uygulamaları ülkemizde çok yaygınlaştı, bu düzenlemeleri baştan yapmalıydık.” ifadelerine yer verdi.  

prostat kanseri
robotik cerrahi
prof. dr. levent turkeri
Yorum (1)
Murat celikten
Sayın Ahmet SEREL'i açık sözlülüğü nedeniyle kutluyorum. Artık Dünya'da sağlık ve hekimlerin uyguladığı tedaviler tamamen piyasa/finansal kâr & emperyalizm odaklıdır. Dünya ülkelerinde hekimlere verilen maaşlar ne kadar düşüyorsa yukarıdaki tedavi sistemi pik yapıyor. Ülkemiz için sağlıkta gidişat bence hiç iyi değil. Bunda en büyük hata Sağlık Bakanlığı'nda (tıbbi cihaz ve ilaç kurumu/SB/TKHK) Diğer hata SGK'da, Ve nihayet 3. Sırada doktorlarda hata var. Bu gidişatı degiştirmek sağlıkta en büyük reform olacaktır. Bunu görmezden geldiğimiz müddetçe harcayacağımız paranın haddi hesabı olmaz. Milletin sağlığı her geçen yıllarda daha kötüye gider ve tedavi olduğunu sanarak lüzumsuz ilaçlar/cihazlar kullananlar bu suyun geldiği yeri beslemeye devam eder. Artan cari açık olur, dış borç olur, karşılığıda sağlığımız için en iyi ihtimalle koca bir sıfır olur hatta zarar görürüz.
15
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir