Medimagazin logo

Parmak bebekte doktor krizi

Ülkemizde her yıl 150 bine yakın bebek gelişimini tamamlamadan prematüre doğuyor. Ancak yenidoğan uzman sayısı 250’yi geçemiyor. İhtiyacı karşılayacak sayı ise en az 600.
Kaynak: STAR - Özlem Yurtçu Karabulut
Parmak bebekte doktor krizi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de 1 yılda yaklaşık 1.3 milyon bebek dünyaya geliyor ve bu doğumların yüzde 12’si yani 156 bini erken doğum olarak gerçekleşiyor. 37. haftadan önce gerçekleşen erken doğum demek ise düşük doğum ağırlığı, gelişimini tam olarak bittiremeden dünyaya adım atan bebekler yani prematüre doğum anlamına geliyor. Ülkemizde her yıl 150 bine yakın bebek, prematüre doğuyor. Ancak yenidoğan uzman sayısı halen 250’yi geçemiyor. İhtiyacı karşılayacak sayı ise en az 600. Uzmanların yanısıra tedavinin ileri teknoloji ve eğitimli sağlık elemanlarıyla donanmış yoğun bakım üniteleri tarafından yapılması gerekiyor. 1995 yılından günümüze kadar prematüre doğum oranlarının iki kat arttığına işaret eden Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Hastane Yöneticisi ve Prematürk Koalisyonu Başkanı Doç. Dr. Nurullah Okumuş, bu artışa neden olan unsurları şöyle sıralıyor: Annelerin ileri yaşlarda gebe kalmaları ve yardımcı üreme tekniklerinin yaygınlaşması, buna bağlı çoğul gebeliklerdeki artış gibi nedenler prematüre bebek doğumlarını artıran sebepler arasında. Bir de önleyemediğimiz ve günümüzde yaygın olarak görülen obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi bazı hastalıklar da erken doğumları tetikliyor.

Minik bedenler risk altında

Prematüre bebekler, bazı organ ve doku sistemleri tam gelişmemiş olarak dünyaya geliyor.  Bebek ne kadar küçükse, hem doğum sonrası erken dönemde, hem de doğum sonrası geç dönemde problemler artıyor. Bu bebekler ayrıca, hayatlarının ileri dönemlerinde normal doğanlara göre daha fazla risk taşıyor.

Her zayıf prematüre değil

Doç. Dr. Okumuş, prematüre bebekleri yaşama bağlayan yenidoğan uzmanlığının ülkemizde nispeten yeni bir uzmanlık dalı olduğunu vurgulayarak “Yenidoğan uzmanı olmak için uzun ve meşakkatli bir çalışma sürecinden geçmek gerekiyor” diyor. Doğum ağırlığı düşük olan her bebeğe prematüre denmesinin yanlış olduğunu anlatan Dr. Okumuş, “Prematüre tanısı koymak için çocuğun anne karnında geçirdiği hafta baz alınır. Bunun yanında, prematüre bebekler, doğum haftasına göre de sınıflandırılır. Çünkü, prematüre bebeklerin gelişim özellikleri ve ortaya çıkabilecek problemlerinin derecesi, bebeğin doğduğu haftanın 37. haftaya ne kadar yakın veya uzak olduğuna göre değişir” diye konuşuyor.

590 gramlık mucize taburcu oldu

Bursa Özel Bahar Hastanesinde geçtiğimiz mayıs ayında 6 aylıkken doğan parmak bebek taburcu oldu. 590 gram ağırlığında 28 cm boyunda doğan Elif Cansı Avşar, tedavi gördüğü hastanede 2 bin 400 grama ulaştı. Güler ve Hasan Avşar çiftinin 25 haftalık dünyaya gelen bebekleri minik Elif, akciğer yetmezliği nedeniyle yeni doğan yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlanmıştı. Tedavisi yapılan Elif bebek 100 günden beri yattığı yoğun bakımda 2400 gram ağırlığa ulaşınca sağlıklı bir şekilde ailesine teslim edildi. Avşar ailesi de mutluluğunu şu sözlerle ifade etti: “100 günden beri hüzünlü ve mutlu bir arada yaşıyorduk, Bu anlarımızda bizleri yalnız bırakmayan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyoruz.”

parmak
bebekte
doktor
krizi
Yorum (3)
md
Özel hastane- devlet hastanesi farkı, Yaklaşık 5 yıl önce asistan hekim olarak çalıştığım dönemde 25 haftalık 520 gr olarak doğan bir bebek yenidoğan servisimize getirildi. Anne ve babayı sadece bebeğin getirildiği gün gördük 4 ay hastanede yattı ve bir gün bile gelip bir ihtiyacı olup olmadığını durumunun nasıl olduğunu sormadılar hastaneye bıraktıkları telefon numarası da amcaya aitti ancak ona durumunun iyi olduğunu bildiriyorduk. Aradan aylar geçti ve bebek 2800 gr olarak taburcu edilecekti, babaya zorluklarla ulaştık ve bebeğini gelip almasını istedik, geldiği gün taburcu etmeden önce hemoglobin düşüklüğü nedeni ile kan transfüzyonu yapmayı planladık, babanın 2 saat kadar beklemesini istedik. O sırada kıyamet koptu bütün işimi yarıda bıraktım ve beni oyalıyorsunuz diyerek yoğun bakımın duvarlarını tekmeledi. Zor yatıştırdık adamı ve el bebek gül bebek büyüttüğümüz servisimizin göz bebeği yavrucağı o caniye teslim ettik. İşte halkımızın gözünde sağlık çalışanı hizmetinin değeri ve evlat sevgisi bu kadar, gel de bu insanlar için geceni gündüzüne katıp ta hizmet et...
0
Cevapla
kamil ömür
Aşagıdaki yorumda yazılanları okuyunca çok üzüldüm.Maalesef insan kalitemiz bu.O prematüre bebek ailenin kaçıncı çocuğuydu.Aylarca aramaması 5-6. çocuk olabileceğini düşündürüyor.Bu tür vakalar daha sonra oluşan komplikasyonlar( retinopati,sağırlık,cp gibi) gözümde prematüre yoğun bakım ünitelerinin gerekli olup olmadığını sorgulattırıyor.Bizim gibi doğurganlığın çok olduğu insanın kıymetinin olmadığı ülkelerde bu üniteler gerçekten gerekli mi? diye düşünmeden edemiyorum.Neyse sevgili kardeşim biz yine görevimizi yapalım.Ne demişler iyilik yap denize at halik bilmezse malik bilir.
0
Cevapla
RKTR
Sayın dr. md kardeşim, İnsanlık namına, o minik bebek, o masum yavrucak için yapılabilecek her şeyi yapmışsınız, lakin ebeveyni de böyle çıkmış. Muhtemelen hastane sonrası bakımları ve özenleri de, sizinkinin % 1'i kadar olmamıştır, kendi öz evlatları olduğu halde. Bu tür örnekler hiç de seyrek değil. Öte yandan, eğer o bebeğe sizin klinikte yatarken bir şey olmuş olsaydı, “Milli Tıp Hukuku Formülü” derhal devreye sokulurdu, bundan hiç şüpheniz olmasın. Benim sık sık gördüğüm, ve her gördüğümde de iğrendiğim temel bir gerçek var bu ülkede. Pek çok hasta var ki, doktorları, onların veya yakınlarının kendilerine baktığından çok daha iyi bakıyor bu kişilere. Doktor daha fazla düşünüyor, daha çok kaygılanıyor ve uğraşıyor hastanın sağlığı için; onun ya da yakınının kendisi için yaptığından daha fazla. İlgisizlik ve cehalet had safhada bu insanlarda. Öyle hastalar var ki, “onları, onlara rağmen” tedavi ediyoruz, ömürlerini uzatıyoruz, veya yaşam kalitelerini düzeltiyoruz. Lakin, en küçük bir sorunda, saldırının adresi hemen belli: DOKTOR. Uygulanan yollar da belli: “Milli Tıp Hukuku Formülü” ve fiziksel saldırı.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir