Yapılan son araştırmalara göre Türkiye’de 1 yılda yaklaşık 1.3 milyon bebek dünyaya geliyor ve bu doğumların yüzde 12’si yani 156 bini erken doğum olarak gerçekleşiyor. 37. haftadan önce gerçekleşen erken doğum demek ise düşük doğum ağırlığı, gelişimini tam olarak bittiremeden dünyaya adım atan bebekler yani prematüre doğum anlamına geliyor. Ülkemizde her yıl 150 bine yakın bebek, prematüre doğuyor. Ancak yenidoğan uzman sayısı halen 250’yi geçemiyor. İhtiyacı karşılayacak sayı ise en az 600. Uzmanların yanısıra tedavinin ileri teknoloji ve eğitimli sağlık elemanlarıyla donanmış yoğun bakım üniteleri tarafından yapılması gerekiyor. 1995 yılından günümüze kadar prematüre doğum oranlarının iki kat arttığına işaret eden Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Hastane Yöneticisi ve Prematürk Koalisyonu Başkanı Doç. Dr. Nurullah Okumuş, bu artışa neden olan unsurları şöyle sıralıyor: Annelerin ileri yaşlarda gebe kalmaları ve yardımcı üreme tekniklerinin yaygınlaşması, buna bağlı çoğul gebeliklerdeki artış gibi nedenler prematüre bebek doğumlarını artıran sebepler arasında. Bir de önleyemediğimiz ve günümüzde yaygın olarak görülen obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi bazı hastalıklar da erken doğumları tetikliyor.
Minik bedenler risk altında
Prematüre bebekler, bazı organ ve doku sistemleri tam gelişmemiş olarak dünyaya geliyor. Bebek ne kadar küçükse, hem doğum sonrası erken dönemde, hem de doğum sonrası geç dönemde problemler artıyor. Bu bebekler ayrıca, hayatlarının ileri dönemlerinde normal doğanlara göre daha fazla risk taşıyor.
Her zayıf prematüre değil
Doç. Dr. Okumuş, prematüre bebekleri yaşama bağlayan yenidoğan uzmanlığının ülkemizde nispeten yeni bir uzmanlık dalı olduğunu vurgulayarak “Yenidoğan uzmanı olmak için uzun ve meşakkatli bir çalışma sürecinden geçmek gerekiyor” diyor. Doğum ağırlığı düşük olan her bebeğe prematüre denmesinin yanlış olduğunu anlatan Dr. Okumuş, “Prematüre tanısı koymak için çocuğun anne karnında geçirdiği hafta baz alınır. Bunun yanında, prematüre bebekler, doğum haftasına göre de sınıflandırılır. Çünkü, prematüre bebeklerin gelişim özellikleri ve ortaya çıkabilecek problemlerinin derecesi, bebeğin doğduğu haftanın 37. haftaya ne kadar yakın veya uzak olduğuna göre değişir” diye konuşuyor.
590 gramlık mucize taburcu oldu
Bursa Özel Bahar Hastanesinde geçtiğimiz mayıs ayında 6 aylıkken doğan parmak bebek taburcu oldu. 590 gram ağırlığında 28 cm boyunda doğan Elif Cansı Avşar, tedavi gördüğü hastanede 2 bin 400 grama ulaştı. Güler ve Hasan Avşar çiftinin 25 haftalık dünyaya gelen bebekleri minik Elif, akciğer yetmezliği nedeniyle yeni doğan yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlanmıştı. Tedavisi yapılan Elif bebek 100 günden beri yattığı yoğun bakımda 2400 gram ağırlığa ulaşınca sağlıklı bir şekilde ailesine teslim edildi. Avşar ailesi de mutluluğunu şu sözlerle ifade etti: “100 günden beri hüzünlü ve mutlu bir arada yaşıyorduk, Bu anlarımızda bizleri yalnız bırakmayan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ediyoruz.”