Medimagazin logo

Pancar suyu, stentli anjina hastalarında işlemlerin tekrarlanma oranını ve kalp krizlerini azaltır

İngiliz Kardiyovasküler Derneği konferansında sunulan yeni araştırmaya göre, stent takıldıktan sonra altı ay boyunca her gün pancar suyu içmek, anjina hastalarının kalp krizi geçirme veya tekrar bir prosedüre ihtiyaç duyma şansını azalttı
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Pancar suyu, stentli anjina hastalarında işlemlerin tekrarlanma oranını ve kalp krizlerini azaltır
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Pancar suyunun faydalarına ilişkin bulgu, Manchester'daki konferansta sunulan Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırmaları Enstitüsü ve İngiliz Kalp Vakfı (BHF) tarafından finanse edilen bir araştırmadan geliyor.

Londra'daki St Bartholomew's Hastanesi ve Queen Mary Üniversitesi'nden araştırmacılar, anjina hastalarının yüzde 16'sının stent takıldıktan sonraki iki yıl içinde kalp krizi veya başka bir prosedüre ihtiyaç duyma gibi ciddi bir kalp veya dolaşım sorunu yaşadığını buldu. Ancak hastalar günlük olarak pancar suyu içtiğinde bu oran yüzde 7,5'e düştü.

Birleşik Krallık'ta her yıl binlerce koroner kalp hastalığı hastasına, perkütan koroner müdahale (PCI) olarak bilinen bir prosedürle kalplerindeki kan damarlarından birini genişletmek ve anjinlerini hafifletmek için bir stent implante edilir.

Hastaların yaklaşık yüzde 10'u, bir PCI'den sonraki beş yıl içinde stentli kan damarının tekrar daraldığı ve kalp hastalığı semptomlarının geri döndüğü restenoz yaşar. Doktorlar, hastalara pancar suyu içmelerini tavsiye ederek stentin bu şekilde başarısız olma şansını kısa sürede azaltabilir.

Stent takıldıktan altı ay sonra hastaların kan damarı genişliği ölçüldüğünde, pancar suyu içenlerin damarlarında bu süre içinde plasebo tedavisi alanların yarısı kadar daralma görüldü.

Pancar suyu, restenozu durdurarak, hastaların başarısız olabilecek başka bir PCI prosedürü veya çok daha invaziv bir koroner baypas ameliyatı geçirme zorunluluğunu ortadan kaldırabilir.

300 hastanın hiçbirinde yan etki görülmedi

Araştırmacılar pancar suyunun doğal yüksek inorganik nitrat seviyesi sayesinde hastalara yardımcı olduğunu gösterebildiler. İnorganik nitrat çıkarılmış pancar suyu verilen denemedeki hastalar aynı yararlı etkileri görmedi.

İnorganik nitrat, ağızda doğal olarak bulunan bakteriler tarafından nitrite dönüştürülen ve daha sonra vücuttaki enzimler tarafından sinyal molekülü nitrik okside (NO)dönüştürülen bir besindir. NO'nun hastaların kan damarları üzerindeki olumlu etkilerinin nedeni olduğu düşünülmektedir.

Pancar suyunun inorganik nitratı vücuda almanın güvenli ve güvenilir bir yolu olduğu gösterildi ve denemede 300 hastanın hiçbirinde pembe idrar dışında önemli bir 300 hastanın hiçbirinde yan etki görülmedi.

Ekip şimdi yakında daha büyük bir deneme başlatmak istiyor. Başarılı olursa, stent implantasyonundan sonra alınacak bir tedavi olarak pancar suyunun reçete edilebileceğini umuyorlar. Bu daha sonra anjina hastalarının ötesine, kalp krizi sonrası gibi farklı bir nedenle stent takılanlara kadar uzanabilir.

pancar suyu
ingiliz kalp vakfi
ingiliz kardiyovaskuler dernegi
stent
anjina
kalp krizi
Yorum (2)
Fırıncılar Kethüdası
güzel bir magazin haberi olmuş: "kocakarı" lar bu haberi okuduktan sonra artık "bakın, tohturlar bilem bizim dediğimizi yapmaya ve tavsiye etmeye başladılar" derleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeer de derleeeeeeeeeeeeeeeerrrrrrr.....
6
Cevapla
Kasaplar Kethüdası
pancar suyunu bizim yöneticiler içip bi daha hastaneye gelmese...
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir