Medimagazin logo

Özel hastaneler anneleri sezeryan yapmaya zorluyor

Uzmanlara göre, fark almak ve performansını arttırmak için özel hastaneler sezeryan ile doğumu tercih ediyor. Dr. Selbes, “Anne ve çocuk sağlığı için sezeryan teşvik edilmeli. doktorlar uzun süren takip sürecinden kaçmak için normal doğum yaptırmıyor” dedi.
Kaynak: ŞikayetVar Haber Merkezi
Özel hastaneler anneleri sezeryan yapmaya zorluyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 

“Özel hastaneler zorla sezeryan yapmak istiyor” şeklindeki şikayetler üzerine Dr. Sami Selbes, “Normal doğum ile sezeryan ücretleri aynı olsa da ameliyatta kullanılan malzeme ve doktor seçimi fark alımını arttırdığı için hastaneler sezeryan yapmayı teklif ediyor. Sezeryan fiyatı normal doğumun yarısı kadar olmalı” dedi.

 

Doğum yapacak ya da yapmış olan anneler Türkiye’nin Şikayet Platformu www.sikayetvar.com’a gönderdikleri şikayetlerle özel hastanelerin sezeryan ile doğum yapmaya zorladığını ifade ettiler. Gelen şikayetler sonrası www.sikayetvar.tv’ye açıklama yapan Dr. Sami Selbes, iddiaları doğrulayarak özel hastanelerin hem performans arttırmak hem de daha fazla fark almak amacı ile kadınları sezeryan ile doğuma zorladığını kaydetti.

 

Sezeryan Fiyatı Normal Doğumun Yarısı Kadar Olmalı

 

Normal doğum ile sezeryanın fiyatlarının Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu çalışmaları ile eşitlendiğinin altını çizen Dr. Selbes, “Sezeryan ile doğum yapmak hastanelerin ameliyat malzemesi,hastanın maddi tercihi ve özel doktor seçimi nedeni ile fark alması açısından avantaj sağlıyor. Diğer bir neden ise normal doğum 16 saate kadar uzayan takip süreci gerektiriyor. Hekimler özel hastanelerde böyle bir takibi ekstra yük getirdiği için  istemiyor. Çünkü takip sürecini kısalttığında daha fazla hastaya bakarak performansını arttırabilir. Bu tür şikayetleri engellemek için sezeryan fiyatının normal doğum fiyatının yarısı kadar yapmak gerekir” dedi.

 

Kısa Sürede Çok İş Sezeryana Yönlendiriyor

 

Normal doğumun anne ve çocuk sağlığı açısından birçok faydayı da beraberinde getirdiğine de dikkat çeken Selbes, hem hastaneler hem de anneler tarafından normal doğumun tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Selbes, normal doğumun anne ve çocuk sağlığı açısından faydalarını şöyle sıraladı:

 

“Çocuk anneden laktobasil denilen flora bakterisini alır. Böylece çocuğun doğal savunma mekanizması tetiklenir ve hastalıklara,enfeksiyonlara,alerjik etkenlere, virüslere ve kansere karşı savunması sezeryan ile doğan çocuklara oranla daha fazla güçlü olur.  Ayrıca normal doğum sırasında çocuğun göğüs kafesi sıkışarak çıktığı için akciğerinde su kalmıyor. Böylece akciğer hastalıklarına yakalanma riskleri de düşüyor. Anne için ise sezeryan sırasında bebeğe ulaşılıncaya kadar annenin 10’a yakın dokusu kesiliyor. Bu yaraların iyileşme sürecinde anne aldığı ilaçlar nedeni ile bebeği besleyemeyebiliyor. Artık hastane kültürü değişmeli ve özel hastanelerde normal doğum teşvik edilmeli.”

 

Sezeryan Yapan Doktora Dava Açılabilir

 

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Eşimin kilo vermeye ihtiyacı yok, 6 çocuk doğurdu hala çok fit bir görünüme sahip” sözlerini de hatırlatan Dr. Selbes, “Türkiye’de sezeryan yapma oranı gelişmiş ülkelere oranla daha fazla. Gelişmiş ülkelerde anne ve çocuk sağlığı açısından sezeryan daha az tercih ediliyor.  Hastaneler anneleri sezeryan yapmaya zorlarlar ise ‘Benim ve çocuğumun sağlığı tehlikeye atılıyor’ beyanı ile kişisel dava açılabilir” şeklinde anneleri uyardı.

 

özel
hastaneler
anneleri
sezeryan
yapmaya
zorluyor
Yorum (7)
Ay. Si.
Özel hastanelerin sezeryana teşvik ettikleri tespiti çok yetersiz. Çünkü kamu hastanelerinde sezeryana teşvik konusu da aynen böyle. Bunun nedeni hala kamu bağlantılı muayenehenelrin devem ediyor olması. Muayenehanede görülen tüm hastalar sezeryanla doğurtuluyor. Yani kamu hastanelerinin kaynakları tamemen bu muayeneheneler için kullanılıyor. Bizim hastanede tğm hastane elbirliği ile muayeneheneler için çalışıyoruz!! Çalıştığım hastanede dün gece 3 bebek elektif ve erken yapılan sezeryan sonucu ağır TTN tanıları ile yoğun bakım tedavisine alınmak zorunda kalınmışlardır. Yani sezeryan nedeniyle hayati tehlikeye girmişlerdir. Birçok raporda belirtildiği gibi, yenidoğanda TTN geçiren bebekler ilerde astım adayı olarak gösterilmektedir. Kısaca, danıştayın muayenehaneleri serbest bırakmasının ( elbette, üniversite hastaneleri de bu konuya DAHİL; zaten üniversitelerin konu dışında tutulması kadar çifte standart ve trajikomik bir hukuk kararı olamaz. Sanki üniversite öğretim üyeleri muayeneheneler ve özel hastanelerde bilimsellik için çalışıyorlar!!!) ) sonuçları,şekilde görüldüğü gibidir. Tabii, normal doğumlarda ebelerin yanında olmayarak, hastaları izlemeyerek, sezeryana alınması gereken bebekleri normal doğuma terkederek, hastane idaresi tarafından hiç araştırılmayan, yaptırım uygulanmayan, etik komite uygulamsı yapılmayan tüm hastanelerde, "normal doğum" nedeni ile de mortalite ve morbidite yaşanmaktadır. Yani: 1. Tezelden danıştay son kararı çıkıp kamu bağlantışlı muayeneheneler tarihe karışmalıdır. 2. Bakanlık tezelden üniversiteler için ayrı kanun çıkarmalı ve üniversite kaynaklarının muayenehenelere aktarılması kesinlikle engellenmelidir. 3.Hekimler bilimsel ve etik açıdan çok sıkı denetlenmelidir. Bu denetim öncelikle merkezi planlanamlı ve standardize edilmeldiir.4. Aynı denetim özel hastaneler için de yapılmalıdır. 5. Sezeryan ücretinin kısılması çözüm değildir. Çözüm SGK tarafından ve Sağlık İdarecileri tarafondan çok sıkı denetim, yaptırım, sezeryan endikasyonunun net olarak kanıtlandığının tespitine ve denetimine yarayacak formlar oluşturulması ve çoğu elektif çağırılan erken sezeryanlarla bebeklerde oluşan hasarların ayrıca denetlenmesi, bu hekimlerin soruşturulması ve yaptırım uygulanmasıdır. Sezeryan ücretlerinin normal doğumun çok altına indirilmesi tedbiri ilkel gözükmektedir. Paliatif ve bilimsellikten uzaktır.
1
Cevapla
dr..realite
Sayın sami beyin uzmanlık alanı ne bilmem ama ben jinekoloğum,bende normal doğumu öneriyorum,fakat hep şikayet ve dava konuları sezeryana almadı da...... oldu şeklinde oluyor.en son hastayı geç sezeryana aldığımı iddia ederek şikayet edildim.Maalesef gerçek bu.. insanlar doğumun çeşitli komplikasyonları olabileceğini kabul ederlerse,bizide koruyan yargı ve idare olursa sonuçlar daha olumlu olur.
0
Cevapla
doktor
kamuda sezeryana ceza yağar..dönerden kesme,disiplin soruşturması,doğum kursuna göndermeler.... özelde aynı sezeryana para yağar... böyle bir çifte standart dünyada var mı???
3
Cevapla
gölgelice
Devlet zorlamıyor mu?
2
Cevapla
perifer
ben de küçük bir ilçe hastanesinde 1,5 yıldır mecburi hizmette çalışıyorum. C/S oranım % 10u geçmedim. Fakat en son 4 gün önce gecenin 12 de hasta yakınlarının küfürlü sözlerine maruz kaldım. "niçin hastaya 12 saattir eziyet çektiriyormuşum C/Sye alacakmışım da. eğer hasta veya bebeğe birşey olacak olursa seni yaşatmam" diye.Bu yaşadığım onlarca olaydan sadece bir tanesi. Bizim yaşama hakkımızı kim koruyacak peki..yorumu sağlık bakanlığına bırakıyorum...
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir