“Özel hastaneler zorla sezeryan yapmak istiyor” şeklindeki şikayetler üzerine Dr. Sami Selbes, “Normal doğum ile sezeryan ücretleri aynı olsa da ameliyatta kullanılan malzeme ve doktor seçimi fark alımını arttırdığı için hastaneler sezeryan yapmayı teklif ediyor. Sezeryan fiyatı normal doğumun yarısı kadar olmalı” dedi.
Doğum yapacak ya da yapmış olan anneler Türkiye’nin Şikayet Platformu www.sikayetvar.com’a gönderdikleri şikayetlerle özel hastanelerin sezeryan ile doğum yapmaya zorladığını ifade ettiler. Gelen şikayetler sonrası www.sikayetvar.tv’ye açıklama yapan Dr. Sami Selbes, iddiaları doğrulayarak özel hastanelerin hem performans arttırmak hem de daha fazla fark almak amacı ile kadınları sezeryan ile doğuma zorladığını kaydetti.
Sezeryan Fiyatı Normal Doğumun Yarısı Kadar Olmalı
Normal doğum ile sezeryanın fiyatlarının Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu çalışmaları ile eşitlendiğinin altını çizen Dr. Selbes, “Sezeryan ile doğum yapmak hastanelerin ameliyat malzemesi,hastanın maddi tercihi ve özel doktor seçimi nedeni ile fark alması açısından avantaj sağlıyor. Diğer bir neden ise normal doğum 16 saate kadar uzayan takip süreci gerektiriyor. Hekimler özel hastanelerde böyle bir takibi ekstra yük getirdiği için istemiyor. Çünkü takip sürecini kısalttığında daha fazla hastaya bakarak performansını arttırabilir. Bu tür şikayetleri engellemek için sezeryan fiyatının normal doğum fiyatının yarısı kadar yapmak gerekir” dedi.
Kısa Sürede Çok İş Sezeryana Yönlendiriyor
Normal doğumun anne ve çocuk sağlığı açısından birçok faydayı da beraberinde getirdiğine de dikkat çeken Selbes, hem hastaneler hem de anneler tarafından normal doğumun tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Selbes, normal doğumun anne ve çocuk sağlığı açısından faydalarını şöyle sıraladı:
“Çocuk anneden laktobasil denilen flora bakterisini alır. Böylece çocuğun doğal savunma mekanizması tetiklenir ve hastalıklara,enfeksiyonlara,alerjik etkenlere, virüslere ve kansere karşı savunması sezeryan ile doğan çocuklara oranla daha fazla güçlü olur. Ayrıca normal doğum sırasında çocuğun göğüs kafesi sıkışarak çıktığı için akciğerinde su kalmıyor. Böylece akciğer hastalıklarına yakalanma riskleri de düşüyor. Anne için ise sezeryan sırasında bebeğe ulaşılıncaya kadar annenin 10’a yakın dokusu kesiliyor. Bu yaraların iyileşme sürecinde anne aldığı ilaçlar nedeni ile bebeği besleyemeyebiliyor. Artık hastane kültürü değişmeli ve özel hastanelerde normal doğum teşvik edilmeli.”
Sezeryan Yapan Doktora Dava Açılabilir
Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Eşimin kilo vermeye ihtiyacı yok, 6 çocuk doğurdu hala çok fit bir görünüme sahip” sözlerini de hatırlatan Dr. Selbes, “Türkiye’de sezeryan yapma oranı gelişmiş ülkelere oranla daha fazla. Gelişmiş ülkelerde anne ve çocuk sağlığı açısından sezeryan daha az tercih ediliyor. Hastaneler anneleri sezeryan yapmaya zorlarlar ise ‘Benim ve çocuğumun sağlığı tehlikeye atılıyor’ beyanı ile kişisel dava açılabilir” şeklinde anneleri uyardı.