Medimagazin logo

Özel hastane para alamaz!

Kameramanın ölümü tartışma başlattı... HABERTÜRK yazarı Ali Tezel yazdı...
Özel hastane para alamaz!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

5510 sayılı yasa ve Sağlık Uygulama Tebliği gereğince acil hastalardan ister SGK’yla sözleşmesi olsun ister olmasın hiçbir hastane tek kuruş para isteyemez. Hangi hastaların acil olduğu da Sağlık Bakanlığı’nın genelgesinde belirtilmiş durumda. Sevkli gelen hasta acildir Gazetelerde okumuşsunuzdur.

Meslektaşımız, kameraman Vedat Yayla (40) kalp krizi geçiriyor ve ilk müdahaleyi yapan kamu hastanesi, yoğun bakımı dolu olduğu için yoğun bakımı olan başka hastaneye sevk ediyor. Önce SGK ile sözleşmesi olmayan bir hastaneye gidiyorlar, hasta acil olduğu halde 10 bin lira isteniyor. Yayla, başka hastaneye götürülürken hayatını kaybediyor.

İşte burada hata var. Zira, 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Genel Sağlık Sigortası’nın hastane ve sağlık kuruluşlarında nasıl uygulanacağını anlatan Sağlık Uygulama Tebliği gereğince özelkamu, sözleşmelisözleşmesiz tüm hastaneler, acil hastaları tek kuruş almadan muayene ve tedavi etmek zorundadır. Bütün hastane ve sağlık kuruluşları SGK’yla sözleşmesi olsun ya da olmasın acil olan (24 saat içinde müdahale edilmesi gereken) tüm hastaları muayene ve tedavi etmek zorundadır. Hastadan veya hasta yakınlarından da tek kuruş para istenemez. Tüm acil sağlık giderleri hastanece SGK’ya fatura edilir.

HANGİ HALLER ACİLDİR?
Sağlık Bakanlığı’nın “Acil Sağlık Hizmetlerinde Yeşil Alan Uy gu la ma - sı” konulu genelgesine göre; 1) Her ne boyutta olursa olsun travma vakaları, 2) Acil servis başvuruları sonrası hastaneye yatışı yapılan vakalar, 3) Tıbbi müdahale uygulanan vakalar, 4) Müşahede altına alınan vakalar, 5) Başka bir sağlık hizmet sunucusuna sevk edilen ya da başka bir sağlık hizmet sunucusundan sevkli gelen vakalar, acildir.

‘YEŞİL ALAN’ NEDİR ?
Acile başvuran ve yukarıda sayılan haller dışında kalanlar acil değildir ve “Yeşil Alan” hastası sayılır. Acil servislere başvuran tüm hastaların ilk müracaatta acil hasta olarak değerlendirilerek acil servislere kabul edilmesi ve işlem yapılması esastır. Ancak muayene sonucunda Yeşil Alan muayenesi kapsamına girdiği belirlenen hastalar için 520.021 kodu ile tanımlanan “Yeşil Alan Muayenesi” kodlama işleminin yapılması gerekmektedir. Bu işlem, hastanın acil servisteki işlemleri tamamlandıktan sonra yapılmalıdır. Yani, acil olarak hastaneye gittiğinizde doktor “Bu acil hasta değil” derse sizi Yeşil Alan hastası sayıyorlar ve önce devlet hastanesi ise 5 lira, özel hastane ise 12 liralık muayene parası alıyorlar, ilaveten 3 liralık eczane ilaç parasını eczaneye gittiğinizde ödetiyorlar. Ayrıca Yeşil Alan muayenesi için SGK sizin adınıza hastaneye 23.9 lira ödüyor, acile gittiğiniz yer özel hastane ise sizden yüzde 70 oranında (17 lira) ilave ücret de talep ediyorlar.
 

özel
hastane
para
alamaz!
Yorum (12)
Abdulvahap Karaosmanoğlu
Ben 2 yıl önce özel bir hastanede beyin ameliyatı oldum ve Dr indirimi ve SGK ödemesinden sonra ''Öğretim Üyesi Muayene Ücreti'' adı altında 20.384 TL aldılar.Ben bir Dr'um.
0
Cevapla
volkan
malesef özel hastanelerde bu tür olaylar olabiliyor.Yoğun bakım ve acilden para talep edilemez.Bundan 4 sene önce babam özel bir hatanenin yoğun bakımında 2 gün, oda da 1 gün kalmıştı.O zamanın parası ile 800 tl civarı bir fatura çıkardılar.Ben de bunun üzerine AYRINTILI FATURA dökümünü isteyince 5 dk sonra geldiler pardon diyerek sadece özel oda parası aldılar.İnsanlar kuralları bilmeyince haklarını da arayamıyor!
0
Cevapla
oa
Ülkemizde bu şekilde çok hasta olduğunu düşünüyorum denetimin olduğunu da düşünmüyorum ama halkımızın son derece memnun olduğu bir sisteme diyecek bir şey yok hakımızda hayırlısı diyelim.
0
Cevapla
Dr Hakan
Burada ilk hata "yoğun bakımı dolu olduğu" için hastayı sevk eden kamu hastanesindedir. Daha önceki yorumlarımda da belirttiğim gibi bu performansa dayalı sistemde "Allah'ım ne olur beni devlet hastanelerine ve acil srvislere muhtaç etme" diye yalvarıyorum ve öğretim üyesi olduğum için seviniyorum. Maazallah normal vatandaşsanız ve durumunuz acilse vay halinize. Yoğun bakımda yer olsa daha da kötü. Yatırsalar ne olacak? Eğer acilseniz durumunuz ağırsa performans için hiç de uygun bir hasta değilsiniz. Bir sistemi ödül değil ceza üzerine kurarsanız o sistem batmaya mahkumdur. Askere gidenler bilir, orda nasıldır herkes üstüne karşı her işi mükemmel olarak yapıyor görünür ve kağıt üzerinde başarı %100 dür. Sağlıkta böyle oldu. Sağlık Bakanımız kendini hasta memnuniieti şu oldu bu oldu diye avutmaya devam etsin. O memnun olanlar üfürükten ilaç yazdıran kişiler hasta bile değil onlar. Gerçek hastalara sorun memnun mu?
0
Cevapla
sibel tayga
yoğun bakımlar yaşlı hastalarla dolu,herbiri beş aydır,altı aydır yatan bakım hastası.çok sıkıntı var.bakanlığım acil çözüm,lütfen.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir