Medimagazin logo

Oynatmaya az kaldı, doktorum nerde?

400 hasta tedavi için 'Bakırköy'ün kapısında bekliyor...
Kaynak: VATAN - Deniz GÜÇER
Oynatmaya az kaldı, doktorum nerde?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı ulusal ruh sağlığı eylem planı çarpıcı bir tablo ortaya koydu. Nüfusunun yüzde 20’sinin yaşam boyu bir ruhsal hastalık geçirdiği Türkiye’de hastaneler artık ihtiyaca cevap veremiyor. Bakanlık, 16 ilde psikiyatri hastanesi açıyor...

Sağlık Bakanlığı ‘Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı (2011-2023)”nın hazırlıklarını tamamlayarak, rapor haline getirdi. Raporda Türkiye’de kardiyovasküler hastalıklardan sonra yüzde 19 ile ikinci sırada psikiyatrik hastalıkların bulunduğu belirtildi. Çalışmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 18’nin yaşam boyu bir ruhsal hastalık geçirdiği, çocuk ve ergenlerde klinik düzeyde sorunlu davranış oranının ise yüzde 11 olduğu ifade edildi. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na ait 8 Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi bulunduğu belirtilerek, sadece Ankara ve İstanbul’da özel hastanelerin olduğu ifade edildi. Raporda, “Elazığ’daki hastanede kalış süreleri 5-50 yıl, Bakırköy RSHH ise ortalama kalış süresi 27 yıldır” denildi.

Yatak ve uzman açığı

Türkiye’nin Avrupa’da yatak sayısı açısından en az olan iki ülkesinden biri olduğu ancak İtalya’daki bakım yatakları dahil edildiğinde son sıraya düşütğü belirtildi. Ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanları açısından ise 15 AB ülkesinde 100 bin kişiye 12,9 uzman düştüğü, Türkiye’nin en az uzmana sahip ülke olduğu belirtildi. Raporda, Türkiye’de toplam 150 bin 649 ebe ve hemşirenin görev yaptığı ve bunların yaklaşık yüzde 1.1’nin ruh sağlığı alanında görevli olduğu vurgulandı. Projeye göre 47 ilde Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri (TRSM) açılacağı belirtilerek, bunun son aşamada 236’a yükselmesinin planlandığı da ifade edildi.

16 yeni hastane geliyor

Yatak sayısının yeteriz olduğuna dikkat çekilen raporda, “Bu nedenle ileri tarihlere randevu verilmektedir. Örneğin Mart 2011 itibariyle Bakırköy RSHH’de sırada bekleyen 400’den fazla vaka vardır” denildi. Raporda, RSHH’lerde 668 adli psikiyatri yatağının 551’inin yüksek güvenlikli olmadığı halde kanunda bahsedilen müşahade, muhafaza ve tedavi amacıyla kullanıldığı da vurgulandı. Raporda, adli psikiyatri yatak sayısının kaç olması gerektiği konusunda uzmanlarla geçtiğimiz yıl yapılan çalışmalar sonucunda 16 ilde toplam 2 bin yüksek güvenlikli psikiyatri yatağı olan ve 5 ilde toplam 350 tutuklu psikiyatri yatağı olan hastanelerin açılması gerektiğinin tespit edildiği açıklandı. Öte yandan, son yıllarda psikotrop ilaç kullanımının açıklanamayacak düzeyde arttığı belirtildi.

oynatmaya
az
kaldı
doktorum
nerde?
Yorum (2)
alp tural
drlar oynattigi icin hastalara yer kalmadi, onlar bizden akilli durumdalar
0
Cevapla
mk
sağlıkta dönüşümün en zayıf ayağı bence ''HEKİMLERİN TÜKENMİŞLİĞİ'' OLACAK SİSTEM BURADAN ÇÖKECEK. benim çevremde son bir ayda 3 DOKTOR ARKADAŞIM PSİKOLLOİK RAHATSIZLIKLAR NEDENİYLE RAPOR ALDI. bir kadın doğumcu arkadaşımın ''akşam olunca üzerime benzin döküp yakasım geliyor'' diyor. tüm doktorlar dişlerini sıkarak hasta bakıyor. herkes kaçış arıyor. nöbetlerde hekim arkadaşlarımın çarpıntılarının olduğunu tansiyonlarının arttığına şahit oluyorum. bence üniversitelerin psikoloji bölümleri HEKİMLERİN TÜKENMİŞLİĞİ VE PSİKOLOJİK SORUNLARI KONUSUNDA CİDDİ ARAŞTIRMA YAPMALI VE TEZ KONULARI VERMELİ
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir